neděle 13. listopadu 2011

Trafačka - Chrám svobody/ Trafačka - Temple Of Freedom

Minulý týden přišel do kin dokument s názvem Trafačka.  
Jedná se o časosběrný projekt o mladé generaci výtvarníků, která se snaží získat budovu Trafačky v Praze 9 (u 02 arény). 
Pro ty, kteří neví, tak Trafačka je bývalý industriální prostor, který od roku 2007 slouží současnému umění. 
Kromě ateliérů "stálých" umělců (Jan Kaláb, Jakub Nepraš, Michal Cimala, Martin Káňa) a ateliérů residenčních je zde i velkokapacitní ateliér otevřený projektům nejrůznějšího druhu (od koncertů, módních přehlídek až po divadelní představení a různé umělecké festivaly) a v neposlední řadě také oddělený výstavní prostor, Galerie Trafačka. 
Od podzimu 2006 do léta 2011 sledovali dokumentaristé vznik a vývoj bývalého industriálního prostoru přeměněného skupinou mladých umělců v centrum umožňující prezentaci všech forem umění. 
Režie R. Vávra a A. Dlouhý 
Zatím jsem neviděla, jen upoutávku a rozhovor s režiséry v pořadu Film 2011 na ČT24, ale už se na něj chystám . Už jste to někdo viděl ? 
Více zde/ more in: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/141300-trafacka-jako-chram-svobody/ and  http://www.trafacka.net 


Trafačka - new documentary in the czech cinema. The story of the last period in the life cycle of a building in Prague´s District of Vysočany, and the creation of a significant centre on the cultural map of the Czech Republic, was captured by Saša Dlouhý and Roman Vávra.
In their documentary, they recorded the gradual development of an alternative centre for art, including the personal metamorphoses of the core actors who, as academic degree holders who recently graduated from artistic schools, took care of an industrial space and in a short period of time succeeded in transforming it into a living organism that became an arena for various cultural currents.

3 komentáře:

  1. Také jsem zatím viděla jen ten rozhovor. Na dokument se těším, v kině to klasicky stíhat nebudu, tak doufám, že to pak dají na dvojce:-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, abych byla uprimna, spis cekam, az to nekde stahnu :/, mam trochu fobii chodit do kina.....

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé...děkuji...to mi dává hned pocit, že jsem částí něčeho velkého :-)...tedy velmi malou částí...ale i tak. Je to skoro 5 let zpátky , kdy jsem dělal modelku moji kamárádce... přehlídka se konala v trafačce :-) Takže pokud to půjde na film se podívám :-) Díky za info. Přeji krásné dny!

    OdpovědětVymazat