středa 18. dubna 2012

Snad , jednou...

Dnes by se Jan Kaplický dožil věku 75 let. Jaké by to asi bylo, kdyby před 3 lety nezemřel. Změnilo by se něco v jednání o stavbu národní knihovny ? Kéž by...Byli bychom jako "země" zase o něco zajímavější a mohli bychom být zase o něco více hrdí.
Třeba se jednou opravdu postaví. Já tomu věřím !
Jsem ráda, že alespoň ve světě tento nadaný člověk dělá čest naší zemi.
Nevím, zda se mi víc líbí Ferrari Museum v italské Modeně nebo nákupák v Birmighamu.

 A nebo radši tiskové centrum na kriketu v Londýně ?
Dneska jsem celý den hledala nějakou vzpomínku na něj na internetu, ale skoro nic jsem nenašla - škoda. Myslím, že takové osobnosti bychom si měli připomínat. Alespoň že ten Google si na něj vzpomněl:
  Doufám, že v srdcích lidí žije dál.... V mém určitě!




4 komentáře:

  1. Péťo, máš naprostou pravdu ... také jsrm nikde nic neviděla, jen Google :(. Ale že by na velkých českých serverech napsali alespoň pár řádků ... Začínám být už opravdu znechucena politikou :(((

    OdpovědětVymazat
  2. Snad jednou? Petro já nevím, nevím...ta česká připosranost, nepřejícnost, netolerantnost je asi navždy. Lidi, kteří mají odvahu a schopnosti dělat věci jinak, jsou velkým bohatstvím, jenže tady to ví málokdo.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za krátkou milou vzpomínku. Také bych si přála to jednou... Ale nevím, nevím.
    Lidé u nás nebyli a nejsou vychováváni - nevím, jak to správně pojmenovat - k nadčasovému umění. Stačí se podívat jaké rodinné domy se dnes staví. Sem tam se sice objeví "perla", ale ta je okolím dost tvrdě kritizována (protože se vymyká běžné normě - co je hezké). A nejsou tolerantní ke spojení historické architektury s novou, ne-li architekturou, která, jako by patřila do science fiction. Jak to známe z mnoha evropských metropolí.
    Pan Kaplický byl mladý duchem a měl úžasné vize, které oceňuje celý svět, až na jeho rodné Čechy.:(
    V-Renkaa

    OdpovědětVymazat
  4. JJ, holky, asi mate pravdu, ale nadeje umira posledni. Mne spis mi vadily ty "masinerie" okolo schvalovani a pak ruseni stavby - jak v neznalkove:( Je to fakt, ze lidi tady jsou jeste stale "zaprdění", ale treba se to s novou nastupujici generaci zmeni. Ja doufam ....

    OdpovědětVymazat