neděle 12. května 2013

Den matek s Tarte tatin

Mamky, maminky, mamči.....
Dnes je Váš den ! Proto Vám přeji všechno nejlepší !

Původ tohoto svátku je ze starověkého Řecka, kdy se slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey = Kybelé, matky bohů.

První oficiální oslavu Dne matek vyhlásil prezident USA Wilson na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek, a to v roce 1912, tj. před 101 lety.
U nás se o slavení tohoto svátku zasadila přesně před 90ti lety Alice Masaryková. 

Já jsem si na jeho počest udělala náš oblíbený Tarte tatin, alias obrácený jablečný koláč. Je nepřekonatelný, takže pokud ho ještě neznáte, zde je recept:

Těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
1 žloutek
5 cl studené vody
Náplň (dělám většinou od oka, ale):
6-8 jablek dle velikosti formy nebo pánve
200 g másla
80 g cukru
citronová šťáva (ta v orig. receptu není)


Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 1/2 hodiny odležet. (když použijete polovičku balení hotového listového těsta, koláč je stejně dobrý a je ním mnooohem méně práce:))
Tvrdší jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince. (pozor - opravdu je důležité, aby jablka byla tvrdší a ne moučná, protože jinak by se vám během pečení "rozvařila" v blátíčko:))
Do suché pánve vsypte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat (až bude z cukru vláčná hnědá hmota) , přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka a krátce promíchejte. Zastříkněte citronovou šťávou.
Do hlubší koláčové formy přelijte směs karamelu s jablky a hezky urovnejte (ideálně lépe než já). 
Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete jablka ve formě. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy  a těsto propíchejte vidličkou nebo udělejte uprostřed křížek, aby měla kam vycházet pára z koláče.
Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 30 minut dokud není povrch koláče zlatavý. Upečený koláč hned překlopte na připravený tác, jinak se vám jablka přichytí do pečicí formy a koláč se vyklopí jen napůl.
Tip na konec: Pokud máte pánev, kterou lze dát do trouby, koláč upečte přímo v ní !!! Ušetříte si tak jeden kus nádobí:)
Dobrou chuť :)

4 komentáře:

  1. Tare Tatin miluji!!!!!!A i dětičky :-) A krásné kěvtinky!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné shrnutí historie svátku a skvělá koláčová inspirace. Díky.)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak mne tak napadlo pozvat se k Tobě na nějakou dobrotu ;) Tento koláč jsem asi nikdy neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, klidne zajedte:) Kolac je rychlovka - pokud ho delas s tim list. testem. Ja delam zasadne jen rychlovky:)

      Vymazat