středa 25. září 2013

Čaj jako všelék

Podzim je tady a s ním pro mě přichází sezona čajů.
Miluju čaj. Hlavně černý, příp. zelený. Sypaný samozřejmě. Vždycky si ho nechávám hooodně dlouho louhovat, i když vím, že se to tak dělat nemá, ale mám zkrátka ráda pořádný cloumák.
Ovocné čaje podle mě totiž ani čajem nejsou.
Minulý týden jsem byla docela dost nachlazená a vzhledem k tomu, že kojím, tak jsem moc léků nemohla a vlastně ani nechtěla.
A tak přišly na řadu bylinkové čaje. Ty mi kupodivu nevadí.
A protože mám bylinkové čaje ráda a právě přichází sezona chřipek a různých viroz, zde je seznam těch nejzákladnějších čajů a jejich účinků:
HEŘMÁNKOVÝ čaj - Pomáhá při nachlazení a horečkách. Heřmánek má široké využití při léčbě zánětů a podráždění pokožky či sliznic. Je možno jej použít při ošetření povrchových prasklinek na kůži, pohmožděnin, omrzlin a hmyzích bodnutí.

BEZOVÝ čaj - Užívá se při kašli a zánětu průdušek. Zabírá také na chřipku, angínu, bronchitidu, kašel, rýmu, zánět dutin.

Čaj z LIPOVÉHO KVĚTU - Léčí bolest v krku. Lze použít také při kašli a zahlenění, horečnatých onemocněních dýchacích cest, při žaludečních křečích, střevní kolice a revmatismu.Lipový květ je také výborný na pleť a podporuje i zdraví vlasů. 

MEDUŇKOVÝ čaj - Funguje převážně na nespavost, ale zabírá také na žaludeční a střevní neurózy, zabraňuje nadýmání, pozitivně působí na srdeční arytmii. Meduňka je také dobrá do protistresové koupele.

TŘEZALKOVÝ čaj - Působí proti nervozitě, stresu a únavě. Podporuje také krevní oběh, díky obsahu kvercetinu pomáhá při alergiích, celkově působí hojivě a dezinfekčně. 

ŘEBÍČKOVÝ čaj - Zlepšuje trávení a žaludeční obtíže. Řebříček se nesmí vařit, takže ho nevhazujte do vroucí vody. 
Zabírá také na žaludeční koliky, nechutenství, při průjmu a nadýmání. Je také vhodný jako podpůrný prostředek při léčbě zánětů močových cest a dokonce utišuje kašel.

Čaj z OREGANA (dobromysl) - Užívá se při problémech dýchacího ústrojí, plicních onemocnění nebo nadýmání. Zabírá také na infekční choroby, onemocnění trávicí trubice, ledvin, jater, dýchací soustavy, hlavně astmatu. Má také příznivý vliv na duševní rozpoložení člověka. Je možné ho použít také v povzbuzujících koupelích nebo obkladech na špatně se hojící rány a vředy, ke kloktání při zánětech hrdla a dásní. 

ŠÍPKOVÝ čaj - Pomáhá při bolestech hlavy. Je vhodný i při nachlazení, únavě, zvyšuje odolnost proti infekci a celkově osvěžuje, pročišťuje močové cesty.

KOPŘIVOVÝ čaj - Používá se na léčbu akné a také na pálení žáhy. Zmírňuje také zánětlivé reakce při ekzému a kožních vyrážkách, zklidňuje zánětlivé klouby. Účinný je také při vylučování nadbytku tekutiny z organismu a zklidňuje infekce močových cest. Mimo to zmírňuje alergické příznaky u senné rýmy a může zeslabovat prostatické potíže.

MATEŘÍDOUŠKOVÝ čaj - Vhodný při menstruačních potížích, křečích či zápachu z úst. Zabírá také na suchý, dráždivý kašel především u dětí, skvěle rozpouští hleny. Ideální nástroj na zahleněné průdušky. Navozuje také klid, příjemný spánek, pomáhá při bolestech hlavy.Tento čaj také pomáhá i při odvykání kouření! Pakliže ho budete pít po malých locích každých 15 minut, měly by se dostavit výsledky. 

MÁTOVÝ čaj - Dobrý na oslabenou imunitu, nevolnost a škytání. Zabírá na mírné zažívací obtíže z tučných jídel, ulevuje při nachlazení, stimuluje tvorbu žluči a trávicích šťáv. Rovněž tlumí menstruační bolesti.
Mátový čaj lze použít i jako kloktadlo a na osvěžení dechu. Lze ho aplikovat také jako obklad i na kůži, na vyrážku či drobná poranění. Urychluje totiž hojení.

BÍLÝ čaj - Je prevencí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině. 
Bílý čaj zabraňuje předčasnému stárnutí, udržuje lidské tělo v dobré kondici, pomáhá v boji proti bakteriím a virům, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívá srdci, kostem i zažívání a zlepšuje imunitní systém člověka.

Tak doufám, že Vám při nachlazení pomohou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat