čtvrtek 28. listopadu 2013

Dýňový koláč

Pekla jsem dýňový koláč. Pravda, je trošinku po sezoně, ale ještě pořád listopad, takže dobrý. 
Dýně jsem měla jako podzimní dekorace na oknech a tak různě a teď, když jsem vyrobila dekorace vánoční, dýně putovaly z oken do koláče. 
Dýňový koláč jsem jedla podruhé v životě. Poprvé to byla taková ta klasická "mokrá buchta", kterou mi donesla kolegyně v práci a teď podruhé jsem ho zkusila, ale trochu jinak. S koláčovým korpusem - něco jako cheesecake.
Receptů na dýňový koláč je milion. Ne vždy mám ale doma všechny ingredience (jako např. javor. sirup nebo kardamon), a tak jsem si udělala ten můj recept  - tzn. opsala si jeden a při výrobě ho dochucovala podle ostatních:) Někdo dýni nejdříve peče a pak mixuje, já ji podusila - přijde mi to tak nějak rychlejší. 
Výsledek je tento a recept naleznete níže:
 Těsto: 
250 g polohrubé mouky
 špetka soli
 citronová kůra z půlky citronu
125 g másla
1 vejce
100 g cukru

Náplň: 
střední dýně Hokkaido (bohužel se mi ji nepodařilo zvážit, protože se mi v ten moment rozbila váha:/)
 2 vejce
 2 lžíce medu
 2 lžíce creme fraiche (nebo zakysačka)
 šťáva z 1/2 citronu
 špetka skořice
100 g cukru
Suroviny na těsto zpracujeme v těsto, které necháme 1hod. odležet v lednici (cukru může být méně - dle chutě každého). Po vyjmutí těsta z lednice ho hezky napěchujeme do koláčové formy, zatížíme fazolemi (pokud je nemáte, nevadí, povede se i bez nich:)) a dáme péct na cca 10-15min. při 180°C.
Dýni oloupeme, vydlabeme jadérka, nakrájíme na cca 1cm velké kostky, podlijeme lehce vodou (stačí opravdu málo - cca 1-2 cm výška vody v hrnci) a necháme ji rozvařit - cca 15 min. Rozvařenou dýni poté rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme zbytkem ingrediencí na náplň. Cukru opět dáváme dle chuti. Já mám radši sladší:)
Vzniklou náplň nalijeme na upečený korpus a dáme znovu zapéct na cca 35-45 min. při 180°C.


2 komentáře:

  1. Krásný koláč :) Dýni miluji snad na všechny způsoby.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný koláč, doslova se po něm zaprášilo! :-)
    Tento recept v mé dýňové kuchařce opravdu chyběl. :-)

    OdpovědětVymazat