úterý 3. prosince 2013

Perníčky

O víkendu jsem dělala perníčky. Musím se přiznat, že to bylo poprvé :) Pečení mě totiž strašně nebaví, a to hlavně kvůli té strašné spoustě misek a mouce a cukru všude kam se podívám. A taky jsem si vždycky myslela, že péct perníčky je strašná věda.
Zpočátku  mě udivilo, že je to vlastně hrozně jednoduché. Zato to zdobení. Než jsem trefila hustotu polevy a velikost dírky plničky, málem mě kleplo. Ještě, že jsem dělala asi 8 plechů - měla jsem tedy dost materiálu na natrénování:)
Nakonec jsem to jakžtakž zvládla, i když jsem si vždycky myslela, že to zdobení pro mě bude nejzábavnější. Recept je z časopisu Food a naleznete ho na konci.
Co vy? Děláte perníčky nebo ne? A co cukroví - kolik druhů?
 

  Ingredience:
750 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 lžičky perníkového koření
trocha skořice
1 lžička jedlé sody
100 g nahřátého medu
50 g másla
4 vejce + 2 rozšlehané na potírání
Na bílkovou polevu: 
150g moučkového cukru 
1 bílek 
 1/2 lžičky citronové šťávy 
+ já přidala ještě cca 2 lžíce Solamylu, aby byla poleva správně tuhá
Do medu rozmícháme vejce a vlahé rozpuštěné máslo. V míse smícháme suché přísady a přidáme ty tekuté. Vypracujeme těsto. Těsto dáme na 24hod. chladnout do lednice. Před vykrajováním necháme těsto asi 3 hodiny povolit a pak rozválíme na 3 mm plát a vykrajujeme tvary. Pečeme 7-10min. na 180°C až těsto zpevní. Hned po upečení ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem (vejce neudělá mapy jako když perníčky potíráte před pečením). Polevu uděláme tak, že 2x prosátý cukr smícháme s bílkem a citronovou šťávou dohladka a pak zdobíme. Já přidala ještě cca 2 lžíce Solamylu, protože mi dle receptu poleva málo ztuhla.

4 komentáře:

  1. Máte je moc pěkný:) já už jsem pekla nedávno,ale ještě budu péct... já do nich přidávám více kakaa potom jsou tmavší. Já je nezdobím používám jen razítka. Letos budu připravovat tak max. 5-6 druhů cukroví. Více jak polovinu nepečené... vosí hnízda mi chutnají hodně. Krásný adventní čas, Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. VYPADAJÍ BÁJEČNĚ.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ PŘEDVÁNOČNÍ ČAS.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  3. Diky, holky. Ja nejdriv nechtela pect, protoze na svatky jezdime k nasim, takze si vozime cukrovi od nich...ale nakonec jsem prece jen udelala 4 druhy - nepecene ovsem:) Hezke Vanoce, Petra

    OdpovědětVymazat