úterý 25. března 2014

Falafel

Oblíbená arabská pochoutka. Napadlo mě jí uvařit, když jsem ve spižírně objevila ještě jednu plechovku cizrny. Obvykle ji používám jako přílohu třeba v kombinaci s kuskusem a zeleninou nebo s rýží. Taky je ideální do paelly. Tentokrát jsem z ní ale chtěla zkusit uvařit něco jiného, co jsme doma ještě nejedli. A tak falafel byla celkem jasná volba. Je to vedle hummusu nejznámější pochoutka z cizrny. 
Falafel lze vařit buď jen z cizrny a nebo napůl z cirzny a fazolí. Podává se buď v pita chlebu se zeleninovým salátem a nebo s jogurtovým dipem a pita chlebem.
Pro výrobu cca 15 kuliček budete potřebovat:
plechovka nakládané cizrny (400ml)
1 vejce
 3 lžíce hladké mouky
1 lžíce čerstvé petržele
2 lžíce čerstvé koriandrové naťě
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sezamových semínek
citronová šťáva
sůl, pepř
 špetka chilli
špetka drceného římského kmínu
(příp. sezamová semínka na obalení )

Jogurtový dip:
200ml řeckého bílého jogurtu (nebo tučný bílý)
2 stroužky česneku
čerstvá petržel

sůl, pepř

pita chléb jako příloha
Postup: Cizrnu slijte a nechtě řádně okapat. Cibuli a česnek nakrájejte na větší kousky. Společně s okapanou cizrnou je v mixéru rozmixujte na kaši (pokud vám to nepůjde, přilijte trochu olivového oleje). Poté do směsi přidejte vajíčko, mouku, najemno nasekanou čerstvou petrželku a čerstvý koriandr, sezamová semínka  a zbytek koření. Ze vzniklé směsi uválejte kuličky o průměru cca 5cm. Pokud chcete udělat variantu kuliček obalovanou v sezamu, uválené kuličky hned obalte v sezamu. V pevnostěnném hrnci hodně rozpalte olivový olej (nebo použijte friťák) a kuličky v něm osmažte. Pozor - smaží se velmi rychle! (V některých receptech se uvádí, že lze falafel připravit bez mouky a vajíčka - to ale za sebe nedoporučuji - kuličky se v oleji rozpadly.)
Falafel lze připravovat na mnoho způsobů. Můžete do směsi přidat víc bylinek (petržel) a nebo kurkumu. Já na obalení použila sezamové semínko
A co vy? Máte rádi cizrnu? A na jaké způsoby ji připravujete?

8 komentářů:

  1. Cizrnu jsem snad nikdy neměla, ale recept zní dobře. Já mám ráda jáhly, kuskus. Prima den, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ja zase nikdy nemela jahly, pokud vim:) Kuskus mam taky rada, ale spis jako letni salat se zeleninou. Jinak je pro me takovy mdly...Cizrnu zkus. Osobne ji moc casto nemusim, ale jednou za cas je ok:) Hezky den, Petra

      Vymazat
  2. Cícer mám rada. Naposledy som ho pripravovala takto: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pasta-e-ceci. :) Budem však musieť vyskúšať niekedy aj falafel. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, to vypada taky zajimave. Priste vyzkousim. Diky za tip.

      Vymazat
  3. Chtěla bych nejprve velmi pochválit tvoje stránky. Objevila jsem je nedávno a za včerejší večer jsem doslova zhltla všechny tvé články.

    Cizrna je výborná, jen jsem zatím nenašla odvahu na její zpracování. Inspirace se ale vždycky hodí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, dekuju:) Ja jsem taky rada, ze jsem objevila dalsi "baby blog" ! Jdu ho hned zkouknout:)

      Vymazat