pondělí 23. června 2014

Roční report

S prvními narozeninami našeho Bobana pro mě skončila jedna velká analýza. Myslím, že to tak můžu nazvat.
Od narození jsem totiž měla speciální diář, kde jsem zaznamenávala každé kojení, každou plínu, každého hovňouse, teplotu, veškeré první pokroky, první zuby, zdravotní příznaky, doktory, míry, váhy, taky gramáže příkrmů, druhy jídel, no zkrátka skoro všechno. 
To nejzásadnější, resp. výcuc potom ještě eviduju ve wordu a excelu.  Tedy, ve wordu to je spíš ještě podrobnější, ale zase z jiné stránky :)
Některé kamarádky nevěřícně kroutily hlavou, jiné si na ni klepaly:) Mě to ale prostě nedalo, protože jsem hrozný sklerotik a to, co si nenapíšu, za 2 min. nevím. Ten analytický typ se ve mě asi nezapře.
Je teda fakt, že poslední dva měsíce už to pro mě bylo trochu utrpení, ale říkala jsem si, že když jsem to vydržela tak dlouho, musím to dotáhnout do konce.
Zjistila jsem totiž, že si strašně moc věcí nepamatuju a proto, když se mě teď zeptá kamarádka, kolik gramů příkrmu mi dítě jedlo v 7. měsíci, odvětím jí, "nepamatuju, ale dohledám":)) 
Taky doufám, že mi to pomůže třeba při druhém prckovi:)
Zaznamenávání pro mě samozřejmě ještě nekončí, ty zásadní věci jako chození, zuby, teploty apod. si zapisuji pořád, ale ten zbytek, ten už nechávám osudu...
Co vy? Taky jste si všechno zaznamenávaly nebo jste to vůbec nehrotily?

15 komentářů:

  1. Péťo, když jsem si začala číst tento příspěvek, musela jsem se pousmát. Je to typický znak téměř všech prvorodiček. Ne všechny (vč. mě) sice vše důkladně zapisují do diáře, ale jistou formu záznamu vedou snad všechny, i když teploty, každou plínu, kojení... to jsem snad zaznamenávala jen do jednoho měsíce :-) U druhého dítěte to bývá často jiné. Spousta věcí se tak nehrotí. Protože na to prostě není čas. A dítě dobře prosperuje i bez toho :-)) Pokud jde o Tvou paměť - neboj, nejsi v tom sama :-) Krásný večer Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani, mne je to uplne jasny, ze u druheho na to neni cas. Na jednu stranu jsem rada, ale na druhou me to trochu mrzi, ze u prvniho tyhle zaznamy mit budu a u druheho ne:/ I to druhe tehotenstvi clovek asi tak neproziva, coz je trochu skoda. No, uvidime:))

      Vymazat
  2. Tak to klobouk dolů Peti, jsi precizní :) Já jsem si zapisovala jen kojení (z čistě praktických důvodů kvůli správnému střídání stran, abych neměla zánět) a pak takové ty základní údaje, které jsem zapisovala do první knížky dítěte (váha každý měsíc, zoubky, atd atd) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, ja taky puvodne chtela psat jen kojeni, abych nemela zanet, ale pak se to nejak zvrtlo:)) Tu knizku mam taky, ale tam mam trochu zpozdeni. Rikam si, ze kdyz to mam v el. podobe, muzu to tam dopsat kdykoliv....

      Vymazat
    2. :)) hihi, tak ale je vidět, jak moc ti na Bobíkovi záleží, to je moc pěkné :) Já už teď moc nezapisuju, knížka byla jen pro první rok dítěte a taky už nekojím, ale teď zase několikrát za rok měříme a výšku zapisujeme na metr a taky zapisuju srandovní slůvka a zkomoleniny - to je teprv sranda ;) ♥
      TWF Kami*

      Vymazat
    3. No vidis, hlasky chci zapisovat taky, takze to zase bude dalsi notes, jeeezis:)) No a ta vyska - na to se taky tesim, az budu lepit metr na zed:)

      Vymazat
  3. Peti, i já všechno zapisovala... nejdřív váhy, kojení, pak pokroky - zuby, krůčky, výroky a píšu tu a tam dál, většinou zásadní změny, úspěchy,...
    Piš, když ti to vyhovuje, tak piš!
    A mějte se hezky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heli, dekuji za navstevu. To jsem rada, ze nejsem "pošuk" sama:) Detske hlasky chci taky evidovat, tak to bude dalsi notes:)

      Vymazat
  4. Ahoj Peti,
    Já taky zapisuju, ale rozhodně ne tak hezky analyticky, jako ty :) Mám diář, kam píšu úplně všechno dohromady, ale je pravda, že mých osobních věcí jsem ten první rok moc neměla, takže je to prakticky Valentinčin diář. A mám to spíš takovou hravou ilustrovanou formou jakože - první hrášek, poprvé si stoupla, zuby kreslím do imaginární pusinky, první hovínko v nočníku, že chodí a tak a samozřejmě různý nálepečky a obrázečky :))
    Základní věci tam mám, ale na zapisování kojení jsem byla líná (asi měsíc u mě fungovala aplikace v telefonu, ale pak se mi to ani tam nechtělo psát)... Každopádně ty pseudoslůvka už taky zaznamenávám, ale jak píše Kami La, těším se na ty zkomoleniny :)
    Měj se hezky a Bobíkovi hlavně zdraví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hezky, delat to ilustrovanou formou. Na ta prvni sluvka se taky moc tesim.

      Vymazat
  5. Jo včera večer mi Ondra řekl, že jsem si ty kojení měla zapisovat do excelu. A pak z toho udělat tabulku a graf ... jako abychom věděli, kolik času tím kojením člověk stráví a celkově to mohli vyhodnotit :). Tak jsem mu řekla o Tobě ... Vy dva byste si mohli podat ruku :) :) :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidis, takhle jsem nad tim nepremyslela. Ale je videt, jak to berou chlapi - kolik by jim materstvi zabralo casu:) Kazdopadne vahu, vysku, dalsi miry a taky vyvoj gramaze jidla v tabulkach a grafech mam:)))))

      Vymazat
  6. U nás tohle celé dětství dětí psal a píše manžel a po letech je to báječné čtení při oslavě každých narozenin ( i už věkem dospělých robátek)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to je zajímavý úkaz! A to čtení musí být po letech taky super.

      Vymazat
  7. Všecko si píšu, je mi totiž jasné, že bych to brzy zapomněla a to by byla škoda, hlavně to bude hezká připomínka, až děti vyrostou.
    Olga

    OdpovědětVymazat