pondělí 27. dubna 2015

Tip na výlet: Motýlí Fata Morgana

Včerejší odpoledne jsme trávili na výstavě motýlů v pražské Botanické zahradě - Fata Morganě. Tato výstava se tam koná každoročně na přelomu dubna a května a trvá asi měsíc. 
Do Čech jsou nejdříve přivezeny kukly z motýlí farmy z Anglie. Ty jsou umístěny do líhní v tropickém skleníku a tam se pomalu líhnou v překrásné motýly. K vidění jsou tam ale také krásné rostliny, převážně spoustu druhů orchideí.
I my jsme, po vystání cca 30 minutové (snad 200 lidí, uff) fronty mohli tuto krásu obdivovat. 
Když budete mít trochu štěstí, motýli si vám sednou třeba na tričko a můžete jim tak být úplně nejblíž. Speciálně dobře reagují na voňavou aviváž, jak jsme při prohlídce zjistili.
Nemusíte se tam bát jít s dětmi, i když náš Boban měl s nálety motýlů trochu problém (asi podědil fobii z lítacích živočichů po mamince). My byli ve čtyřech, i s malým Brunem v kočárku. Upřímně musím říct, že při takovém množství lidí by to bylo jednodušší s šátkem nebo nosítkem, ale zvládli jsme to. 
Na prohlídku se rozhodně moc neoblíkejte. Uvnitř jsou opravdu "tropy" a velké vlhko. 
No a když budete mít dost energie, můžete zvládnout rovnou i prohlídku venkovní botanické zahrady. 
Příjemným bonusem je i to, že děti platí až od 6ti let.
A abych vás ještě víc navnadila, zde je malá ochutnávka.



A takhle probíhá proces líhnutí.



 Mimochodem, už jste viděli nové logo Botanické zahrady? Podle mě moooc povedené.
 
zdroj
Více informací najdete na stránkách Botanické zahrady ZDE.

3 komentáře:

  1. Vas prispevok mi pripomenul moj pobyt v U.K., kde sme sa boli pozriet v rovnakom motyliom sklennuku v arealu palaca Blenheim Palaca, sidle rodiny W.Churchila. Bol to pre mna naozaj zazitok.

    OdpovědětVymazat
  2. To je krása! :) Mít to trochu blíž tak jedu taky. Možná bych mohla pohledat jestli se něco podobného nekoná v bližší botanické zahradě, děkuju za fajnový jarní tip ;)

    OdpovědětVymazat