čtvrtek 30. dubna 2015

Muffiny klukům k svátku

Bobani měli včera svátek. A my svátky slavíme!
Tak jsem předevčírem vymyslela, že jim upeču muffiny a hezky je ozdobím vlaječkami, některé pro Boba a ty další pro Bobíka.
Muffiny doma vůbec neděláme. Zkrátka nám nějak nepřirostly k srdci. Jen výjimečně mi někde chutnají. No, možná je to i tím, že si je nikde moc nedávám:)
Jenže k svátku se u nás nedělá dort, a tak jsem si řekla, že jim udělám dortíčky malé, právě ve formě muffinů. 
Brouzdala jsem internetem a rozhodla jsem se pro údajný základní recept, který jsem si upravila dle svého. A kdybyste náhodou nevěděli, jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcake (třeba já jsem si úplně jistá nebyla - už jen kvůli nadpisu dnešního příspěvku), tak se podívejte SEM.
Chtěla jsem klasickou, ale i kakaovou variantu a oboje s nějakou náplní. S tou, kterou máme nejradši, takže čokoláda a oříšky.


 
Muffiny dvou druhů
recept na 12ks (6 + 6 ks)
základní těsto
250 g hladké mouky (na ovocné muffiny se dává 200 g hladké a 50 g polohrubé)
100 g moučkového cukru (s kyselým ovocem trochu přidejte)
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
vanilkový cukr
2 středně velká vejce
200 ml mléka
85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
kakaová varianta:
kakao
3 hrsti oříšků (mandle, vlašské nebo lískové ořechy)
jahody na ozdobu
vanilková varianta s čokoládou a šlehačkou:
6-12 kostiček hořké nebo mléčné čokolády
250ml šlehačky
ztužovač šlehačky
cca 4 lžíce tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
Tekuté ingredience v pokojové teplotě prošlehejte dohromady. V jiné míse si promíchejte sypké ingredience a smíchejte obě směsi dohromady. Promíchejte lžící v těsto a naplňte formičky , klidně skoro plné, aspoň budou mít muffiny pořádnou čepici. Já nejdřív plnila jen do 3/4, jak se obvykle doporučuje, ale čepice nebyla, pro mě, dostačující, takže jsem pak košíčky naplnila skoro po okraj.
Dělala jsem dvě varianty.První várku 6ti muffinů jsem udělala dle popsaného postupu a po naplnění formiček jsem na každý muffin položila kostičku čokolády. Když muffiny úplně vychladly, ušlehala jsem si šlehačku spolu se ztužovačem (to aby mi do večera, než se velkej Bob vrátí z práce, šlehačka z muffinů v lednici nespadla), osladila jí a vmíchala do ní asi 4 lžíce tvarohu. 
Do další várky jsem do vzniklého těsta nasypala trochu kakaa a vmíchala 3 hrsti oříšků. Vrch muffinů jsem ozdobila plátky jahod.
 



Dárky jsem balila do puntíkaté. Bobíkovi do zelené, Bobovi do modré. Místo mašle washi pásku a jen fixou jmenovku.

Bobanovi muffiny snad chutnaly, protože většinou má z nových jídel trochu respekt. Pustil se do nich papír nepapír, což jsem zjistila, až při jeho focení, že si ten papírek z muffinu asi nesundal...mno:). (hlavně, že musíš všechno fotit, řekla by moje mamka)
Více mi nakonec chutnaly ty vanilkové, ale to jen díky tomu, že byly víc osvěžující díky té šlehačce. Trochu jsem se bála, že budou suché, ale nebyly. A to ani ty kakaové. U nich jsou zase příjemné uvnitř křupající oříšky. Je to podle mě díky té hladké mouce. Nejraději peču koláče právě z ní. Z polohrubé mouky je totiž všechno takové sušší.
Ještě musím někdy vyzkoušet slané muffiny. Slané já totiž radši:)
A jak jste na tom s muffinama vy? Máte je rádi? A jaký druh vám chutná nejvíce?

4 komentáře:

  1. Vypadají výborně... Rozdíl mezi muffinem a cupcake mě taky zajímal :-) Já mám teda asi nejraději čokoládové cupcakes od sestry :-) Krásný den...

    OdpovědětVymazat
  2. Krasne provedeni i styling, mnam! A nejlepsi je posledni kolaz, broucek :-*

    OdpovědětVymazat
  3. Muffiny vypadají krásně a krásné fotky! Hezký večer! Radka

    OdpovědětVymazat