sobota 30. května 2015

Tip na výlet: Průhonický park & interaktivní výstava "Botanické příběhy – svět rostlin od poznání k využití“

Minulý víkend jsme byli v Průhonickém parku, podívat se na rozkvetlé rododendrony a azalky. Konečně! Já už se tam totiž chystám několik let, ale došlo na to až letos. Vždycky jsme jejich sezónu většinou prošvihli, protože v květnu má půlka rodiny narozeniny, takže řešíme spíš dárky a oslavy, a až letos jsme to konečně stihli! Asi je to i tím, že jsme byli skoro tři týdny nemocní, a tak jsem měla dostatek času přemýšlet, kam vyrazíme, až budeme moct konečně jít ven.
Park je opravdu obrovský. My šli jen ten hlavní okruh, protože Bobana máme bez kočárku, a tak i ten základní okruh už byl ke konci pro něj až moc.
Ale proč to píšu. Protože sezóna kvetení rododendronů a azalek končí většinou koncem května, nejpozději začátkem června, takže pokud jste tam ještě nebyli, šup šup. Je to totiž nádhera.





A navíc, v parku a přilehlé zahradě Chotobuz naleznete také výstavu "Botanické příběhy – svět rostlin od poznání k využití“, kterou připravil Botanický ústav AV ČR ve spolupráci s Ústavem experimentální botaniky AV ČR k příležitosti 125. výročí založení Akademie věd.
Výstava formou sedmi příběhů přibližuje současný botanický výzkum v Akademii věd ČR. Ukazuje, jak se proměňovala naše krajina od konce poslední doby ledové, jak se okrasná květina může změnit v nebezpečného vetřelce, proč rostliny spolupracují s houbami, jak mohou řasy přispět k čištění vody nebo jak poznání funkce rostlinných hormonů může vést k jejich léčebnému využití.
Strašně se mi tam líbilo. Po hróóóózně dlouhé době jsem se zase dívala do mikroskopu (mimochodem, nemohla jsem se od něj odtrhnout, jak mě to bavilo) a kochala se nad divy přírody. Pro děti ideální edukativní výstava. Doporučuju. 
A protože se výstava koná v rámci cyklu s názvem „Umění (a) vědy“, součástí výstavy jsou interaktivní prvky i hry pro děti.
A pokud nemáte na výstavu čas teď, nevadí, trvá až do 13. září.  
Více také ZDE.

4 komentáře:

  1. Petro, moc krásné fotky! Jako kdybych tam byla :-) Průhonický park znám, i když jsem jej už dlouho nenavštívila. No hezký výlet, je to vidět na fotkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je tam krasne. Jen me mrzi, ze jsme ho neprosli cely. Ale to by byl vylet na cely den a s Bobikem bez kocarku nemozne.

      Vymazat
  2. Péťo, díky za procházku nádherným parkem. Nádherné fotky! Škoda, že se tam letosa nepodívám..zkusím za rok..Inka

    OdpovědětVymazat