pondělí 11. května 2015

Parůžky a kousek

 
Nakonec jsem podlehla a máme doma taky parohy, teda spíš parůžky.
Pocházím z vesnice, kde půlka rodiny jsou myslivci, takže paroží v interiéru my nikdy neevokovalo nic extra zajímavýho, ale spíš myslivecký hon a vše okolo, zkrátka to, co se mi nikdy nelíbilo.
Ale pak jsem někde shlédla využití parůžků jako věšák na bižu a bylo rozhodnuto:)
Nejdřív jsem volala taťkovi, protože na naší chalupě vždy vysely asi troje až čtvery parůžky na takovém zdobně vyřezávaném podkladu. Nikdy se mi nelíbily, ale říkala jsem si, že bych ten podklad prostě nějak upravila. A tak jsem mu tedy volala, kde že jako jsou. Taťka absolutně nepochopil, k čemu je jako chci a kam a proč si je chci věšet do baráku, každopádně mě nasměroval k jeho bráchovi, mému strejdovi, kterému je při vyklízení chalupy, při jejím prodeji, věnoval do jeho sbírky trofejí.
A tak jsem nelenila a zavolala tomuhle strejdovi, myslivcovi a žadonila. "Hele strejdo, nedal bys mi nějaký parůžky???? Ale aby byly i s lebkou! A ideálně bez toho hnusnýho vyřezávanýho dřeva pod tím." A strejda na to: "Cožeeee? Na co je, prosim Tě, potřebuješ? Zrovna ty! " A já zase: "Noooo, víš, ono je to teď moderní, jakože si dáš třeba velký jelení paroží do interiéru jako dekoraci....třeba do obýváku mezi obrazy." No a tak tahle konverzace pokračovala dál, až jsem mu nenápadně připomněla, že vlastně pár těch parůžků má z naší chalupy a že by mi teda aspoň tyhle, mohl věnovat, když to vlastně není jeho trofej. Představte si, že se i přesto cukal a vysvětloval mi, že je to trofej a ta se nikomu nedává apod.(No, až později jsem se dozvěděla, jak si to paroží doma sám vyrábí - preparuje hlavu zvířete, vyváří, čistí kysličníkem atd., atd....no, asi to je pěkná piplačka, fuj...).  No, ale nebojte, nakonec jsem z něj jedny parůžky vymámila. A nebyly to, hurá, ty na zdobeném podkladu, ale na takovém oválném obyčejném prkýnku, zvláštně namořeném. To se mi ulevilo. Ten "podstavec" samozřejmě není to pravé ořechové. Přemýšlela jsem, že bych ho natřela třeba tabulkovkou, kterou mám právě otevřenou a přetíráme tabule a vše, co by stálo za to, být " na černo", ale nakonec jsem to nechala tak. Možná to ještě přetřu, co myslíte????
 
A navíc potom, u našich, jsem venku na balkoně, našla kus paroží od jelena (údajně), které našel taťka v lese, a tak jsem ho znárodnila taky.
Na ty menší jsem pověsila aktuálně nošené šperky (převážně perličková záležitost) a ten kus paroží jsem dala do skleněné koule, kterou jsem ještě neuklidila od Velikonoc. Jsou v ní ještě i velikonoční dekorativní vejce, ale vůbec mi to nevadí, protože to stejně není moc poznat. 
 
  
Pověsit jsem je, měla povoleno, nejlépe za dveře. Hodily by se mi hned vedle televize, to bylo okamžitě zamítnuto, a pak taky mezi dva obrazy v ložnici, ale to bylo vlastně tak trochu nad postelí, takže to bylo úplně bez diskuze:))
No a tak visí u našeho starého příborníku a ten kout vypadá fakt jak trochu v nějaký hájence:)) (těch špatně srovnaných talířů si nevšímejte).
Jak jste na tom s parohama vy? Máte doma nějaké? Myslím těmto podobné, ne ty druhé:)) A jestli ano, tak používáte je jako držák nebo jen tak, samotné jako dekoraci?
Nějaké nápady, jak parohy využít najdete i na mém Pinterestu.

8 komentářů:

  1. Dobrý deň,takto nazlato natreté parožky sa mi zapáčili na blogu : countrylifebymy , dokonca bola o ne vyhlásená súťaž :) myslela som,že ste ju vyhrali :)
    ...:):):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony nejsou natrene, to je asi jen odlesk. Jsou hnede a na koncich trochu do zluta. Zkratka prirodni rohovina. Sama jsem zvedava, kdo na CLBM parohy vyhraje. Diky za navstevu.

      Vymazat
    2. ..práve som tú adresu chcela prilepiť :) lebo som ju zle napísala,ale poznáte ju ... :)...myslela som ,že mi ušlo kto to vyhral :)
      ...fakt vyzerajú trocha pozlátené :)

      Vymazat
  2. Parohy nemám..ale parohy ako dekorácia by bola super:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelka, dakujem za navstevu. Jdu prozkoumat tvuj blog, ktery jsem dosud neznala :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Peťko, jistě víš, že já parohy můžu a mám! V létě využívám paroží na klobouky, v zimě tam pověsím jmelí:)) a vše další co mi napadne. Parádní dekorace:)) Pá L.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, mne parožie pripomína časy minulé a detstvo, kedy v rodičovskom dome mal otec niekoľko podobných kúskov ako máte vy a jedny dominantné parožie. V našom domove nič podobné zatiaľ nemáme, ale páči sa mi váš nápad, ako tento originálny kúsok využiť.

    OdpovědětVymazat