čtvrtek 14. května 2015

Tvarožník

 
Dnes jeden záložní příspěvek. Už druhý týden jsme totiž, já a děti, nemocní. Šílený! A tak není ani moc času, natož energie. 
A proto recept na koláč. Koláčů není nikdy dost. Pekla jsem ho asi před měsícem, jak je zřejmé i z té rozkvetlé přízdoby:)
Všechno, co je s tvarohem, je výborné, takže když jsem zahlédla recept na tvarožník, bylo jasné, co bude ten den za koláč.
Receptů na tvarožník je strašná spousta. Tenhle je ovšem bez mouky, jen z tvarohu, takže mňamka.
Já přidala ještě rozinky, protože ty mi k tvarohu tak nějak patří a zrovna jsem na ně měla chuť. Být tam ale samozřejmě nemusí.
Fotilo se ještě za tepla (takže to pocukrování se mi trochu vsakovalo), protože než bych čekala, až koláč vystydne, děcka se probudí a sluníčko bude fuč:)
Na koláč budete potřebovat:
500 g tvarohu
150 g práš.cukru
120 g másla
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
2 polévkové lžíce krupice
2 polévkové lžíce mléka
3 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
1 prášek do pečiva
1/2 balení vanil.cukru
trocha citronové kůry
rozinky namočené v rumu (nemusí být)
Cukr, máslo, žloutky a citr. kůru vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh spolu s vanilkovým cukrem. Do vyšlehané směsi přidejte zbytek ingrediencí a nakonec do ní vmíchejte sníh z bílků, příp. i rozinky.
Pečte cca 45 min. při 180°C.
Pekla jsem v dortové formě o průměru 24 cm, vyložené pečicím papírem. 
A nelekejte se, pokud vám koláč po vyndání z trouby lehce spadne. Je to tím, že v něm není ta mouka.
 


7 komentářů:

  1. Tak ten vypadá dobře!Co je z tvarohu můžu .-)Děkuji za recept.Klukům přeji at jsou brzy fit.Naši kluci také stále něco, už chvílema šílím .-)Hezký den Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, Věrko. Už taky pomalu šílím. Síly dochází. A přesně moje řeč, všechno, co je z tvarohu, je mňam:) Hezký víkend,Petra

      Vymazat
  2. To je super recept, určite vyskúšam...rýchle uzdravenie, hlavne moc slniečka...u nás také aprílové počasie, chvíľu svieti, potom dážď, mraky...Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelka, ďakujem:) U nás je krásně a o to víc mě mrzí, že musíme trčet doma.

      Vymazat
  3. Zrovna nedávno jsem vzpomínala, jak tento dezert maminka pekla velmi často a vždycky hned zmizel:). Maminka recept nenašla, takže moooc díky! Určitě vyzkouším!
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ho doma moc nepekli (táta moc nemusí tvaroh:), ale v mojí domácnosti jsou tvarohové koláče na všechny způsoby vítané. Tak snad to bude ten správný recept, jako od maminky.

      Vymazat
  4. Mňam, to musí být lahůdka :) Taky zbožňuju tvaroh ve všech podobách ;)

    OdpovědětVymazat