pondělí 15. června 2015

Květina týdne # 5 : Zvonek

Tento týden jsou v hlavní roli ZVONKY
Krásná veselá květina. Mně ale na zahradě neroste. Zatím. A tak jsem se vypravila přes ulici k mé drahé přítelkyni a sousedce zároveň, která má na své krásné zahradě téměř vše, na co si jen člověk vzpomene.
Ostatně její božskou zahradu, na které jsem se, mimochodem, vdávala, už jsem vám představovala tady.
Ale zpátky ke zvonkům.
Rod zvonků (Campanula) zahrnuje asi 300 druhů. Jsou rozšířeny především v Severní Itálii a jihovýchodní Francii.
V své domovině roste na výslunných svazích a stráních, také na skalách a útesech. V jiných regionech světa je to především v okolí lidských sídel a zahrad.
Většina z nich jsou trvalky, které kvetou v různých odstínech modré nebo bílé, zřídka růžové. Některé druhy zvonků se dají jednoduše vypěstovat ze semen, například vysoký zvonek broskvolistý , kavkazský zvonek bělokvětý nebo malé druhy, jako zvonek karpatský.
Při výsevu můžete použít i semena z vlastních rostlin.
Pokud je vysejete doma (semena nepřikrývat, klíčí na světle) už v únoru nebo v březnu můžete se těšit na květy už letos v létě. Ideální jsou teploty kolem 15 °C na velmi světlém okně a se stále mírně vlhkou zeminou. V dubnu malé rostlinky vysaďte do zahrady.
Jen málo druhů, jako zvonek širolistý, klíčí v chladu.
Zvonky jsou ideální pro divokou zahradu, tedy takovou, kterou já mám nejraději. Žádná linka, hranka, trávník stříhaný manikérními nůžtičkami (jednou jsem jednu pani v satelitu opravdu s těmito nůžkami na trávníku viděla), ale nechat květinám svobodu.
A krásné jsou také ty "luční". Ty v mé luční kytici nikdy nesmí chybět.
Máte rádi zvonky? 

A tady ještě pár střípků z Evčiny zahrady. 

1 komentář: