pondělí 13. července 2015

Květina týdne # 9: Clematis / Plamének

Plamének (Clematis) je široký rod, většinou popínavých rostlin s nápadnými květy, který přísluší do čeledě pryskyřníkovitých.
Zahrnuje asi 250 botanických druhů a 500 kříženců a kultivarů plaménků, které jsou rozšířeny v oblastech mírného klimatu téměř po celém světě. Clematis se liší nejen velikostí, tvarem a barvou květu, ale například i nárokem na řez. Jejich domovinou jsou všechny oblasti mírného pásma.
 
Ve střední Evropě rostou 4 původní druhy, z toho 3 i v České republice.
Jsou to většinou opadavé, v menší míře i stálezelené rostliny. Nejčastěji to bývají vysoko se pnoucí dřeviny, mohou to být i vzpřímeně rostoucí keře a polokeře, jen vzácně byliny. 
Clematis kvete od června do července a dorůstá až do výšky 250 cm. Jeho květy hezky voní. Jde o vytrvalou rostlinu, která vydrží při správné péči řadu let.
Plaménky najdete na většině zahrad, jak ovíjí svými popínavými šlahouny branky, ploty, zídky.
 
Květy Clematisu jsou oboupohlavní, barva květů je různá, zpravidla platí, že čím teplejší je oblast, ze které daný plamének pochází, tím intenzivnější bývá barva květů.  Květy Clematisu mohou být opravdu veliké. Mohou vykvétat jednotlivě nebo v květenstvích v odstínech bílé, žluté, červené, růžové, fialové, modré s nejrůznějšími přechody a odstíny. Listy jsou trojdílné a na podzim opadávají. 
 
Stanoviště Clematisu by mělo být světlé a teplé (tzv. "Hlava na slunci, nohy ve stínu"). Clematis má rád plné slunce i polostín. Spodní část rostliny, místo, kde jsou kořeny, je nutné udržovat ve stínu, v přímém vlhku a chladu. Clematis vysazujeme na sluné nebo poloslunné stanoviště na východní, jižní nebo západní stranu chráněnou, alespoň částečně, před větrem. Nikdy je nevysazujeme na severní stranu. Nejvhodnější doba pro výsadbu Clematisu je jaro (duben,květen) a podzim (srpen-říjen). Mohou se však sázet celoročně. Plaménky potřebují stabilní oporu.
Pokud jde o nároky na půdu všem Clematisům se daří v propustné a výživné zahradní půdě bohaté na humus a živiny. Před zimou je dobré navrstvit posekanou trávu nebo listí kolem rostliny popřípadě přikrýt chvojím, aby nevymrzly.
Čisté druhy se množí semeny a velkokvěté kultivary zelenými řízky nebo roubováním na vhodné podnože.
A jedna zajímavost na konec: Pletiva plaménků (ne všech, ale mnoha) obsahu í toxický protoanemoin a kaulosapogenin, které mohou při dotyku vyvolat kožní podráždění a poškodit pokožku (záněty či puchýře). Ve Francii se plamének nazýval " žebrácká bylina", protože žebráci si prý jeho šťávou potírali paže a nohy (aby se jim otevřeli rány) a budili tak lítost a soucit kolemjdoucících.

Líbí se vám Clematis? Mně moc. Působí na mě strašně křehce a jeho barva je tak krásná.

zdroj ZDE a ZDE

4 komentáře:

  1. Hezký letní týden přeji s tak krásnou květinou :-)
    Ta barva je úžasná. Eva

    OdpovědětVymazat