pondělí 10. srpna 2015

Květina týdne # 13: Afrikán/ Aksamitník

Afrikány pro mě byly vždy symbolem "hrobní květiny". Až poslední dobou jim trochu přicházím na chuť. Podobně to mám i s karafiáty, které jsou pro mnohé symbolem komunistické květiny, přitom jsou v květinové vazbě tak nádherné a připomínají malé hortenzie.
Aksamitníky (Tagetes), známy spíše jako afrikány, jsou nádherné, po celé léto kvetoucí letničky.
Afrikány náleží k rodu zahrnujícímu asi 50 druhů vzpřímených, silně aromatických bylin keříčkovitého vzrůstu. 
Často se jedná o rostliny jednoleté, ale najdou se mezi nimi i trvalky. Pocházejí z prosluněných suchých svahů a údolí táhnoucích se od Nového Mexika přes USA až po Argentinu.
Aksamitníky jsou vděčné rostliny, které vydrží kvést od jara do pozdního léta, některé kultivary až do října.
Rostlina není náročná na stanoviště ani na půdu. Lépe prospívá v půdách humózních, na slunci, snese i polostín.
 
Letnička byla vyšlechtěna do mnoha podob. Mezi tři základní druhy patří:
Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta)
Vzpřímený, plnokvětý afrikán, který dosahuje výšky až 50 cm. Kvete ve žluté a oranžové barvě, ne hnědě, v poslední době se objevuje také bílý kultivar „Vanila“.
Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula)
Má rozkladitý, rozvětvený stonek s více květy v odstínech žluté, oranžové a hnědé. Květy jsou různě probarvené, jednoduché i plné dle kultivaru.  Vytváří bohatě větvené keříčky 15-35 cm vysoké.
Aksamitní drobnokvětý (Tagetes signata či  někdy uváděný T. tenuifolia)
Drobný listem i květem, květů na jedné rostlině je velký počet, mají barvu žlutou nebo oranžovou, je nejméně aromatický. Rozrůstá se však v bohatě větvený nízký bochníkovitý keřík.
Předpěstovávat afrikány není třeba, rostou rychle. Takže když na přelomu dubna a května rozhodíte semínka mělce přímo na záhon, brzy vyklíčí a za pár týdnů již vám nasazují na květ. Bohatě kvetou od června až do konce října. Semena si navíc udržují klíčivost několik let.
Afrikány mají pro zahrádkáře kromě svého půvabu i zajímavou užitkovou vlastnost –odpuzují a v některých případech i hubí nepříjemné škůdce. Šťávy, uvolňované z kořenového systému, spolehlivě zahubí především půdní háďátka.Charakteristický mírně štiplavý zápach aksamitníků nemají rádi plži, ožírající prakticky všechno zelené, co jim přijde do cesty.
Afrikány můžete jako přirozeného ochránce vysadit i k růžím, odpuzuje totiž nepříjemnou pilatku listovou, ale pomáhá i proti houbovým chorobám. I pro balkónové a pokojové květiny je možné použít afrikány jako lékaře – když je umístíte k pelargoniím nebo begoniím, případně mezi květináče pokojových rostlin usadíte květináč s aksamitníky, zlikvidují molice, třásněnku i háďátko listové.
 
Většině z nás ostré aroma aksamitníků není příjemné, vyvolává až hořký pocit na sliznicích, je skutečně drsné. Šíří se ale jen v bezprostřední blízkosti rostlin, takže kvůli němu určitě na tyto letní krasavce nezanevřete. 
Voňavkářský průmysl si esence z aksamitníků považuje – je tradiční složkou parfémů, nazývanou tagette. Množství karotenoidů, obsažených v afrikánech, je využíváno jako potravinářské žluté barvivo do olejů, těstovin, zmrzlin, jogurtů nebo hořčic (najdete ho pod označením lutein- E161b a patří k „éčkům“, kterých se bát nemusíte).
Afrikány se dají použít k řezu v čerstvém stavu, jejich květy jsou trvanlivé. Květy se dají použít i k sušení, zachovávají si svou barvu i tvar, výborně se hodí do dušičkové vazby.
Netrpí na choroby a škůdce.
Jejich květy jsou jedlé, můžete je použít jako ozdobu na připravené pokrmy, některé restauranty nabízejí např. farfalle se smetanovou omáčkou, lososem a pórkem zdobené afrikány. Jejich konzumace je v cizích zemích běžná již tisíce let.
Květy jsou bohaté na karotenoidy, které chrání náš organismus před volnými radikály a zpomalují stárnutí buněk.

zdroj ZDE a ZDE

5 komentářů:

  1. Přesně jak píšete, tak afrikány působí i na mě. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o květinu, stále ji dávám šanci i přesto, že nepatří zrovna k mým oblíbeným. Za to je to vděčná květina, která nikdy s květenstvím nezklame. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám afrikány ráda, sázím si je pod okno. Ale s těmi plži to není pravda, bohužel. Každý rok mi jich tak polovinu sežerou :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mne to taky rikala sousedka, ze to u ni neplati s temi skudci. Tak nevim...

      Vymazat
  3. Afrikány nemám ráda, ale na fotkách vypadají hezky. S těmi karafiáty to mám podobně, i když takové ty drobné mám ve váze ráda a začala jsem jim tedy trochu dávat šanci :-)

    OdpovědětVymazat