čtvrtek 3. září 2015

Švestkový "skrz naskrz" drobenkový koláč

Švestková sezona už je zase tady. Mně přivezl švestky táta, když nám přijel pomoct spravit střechu. Jen pytlík. A tak volba co s ním byla celkem jasná. Koláč. Letos jsme švestkový, z čerstvých švestek, ještě neměli. Jako obvykle jsem hledala nějaký lehký recept. Až jsem našla, v podstatě takový dvojitý crumble, tj. drobenka dole - ovoce - drobenka nahoře. Jenže, nebylo tam vajíčko, tak jsem se bála, že se mi koláč nepodaří rozkrojit a bez vajíčka (pojidla) se mi rozpadne. A tak jsem si tam to vajíčko přidala, trošku ještě během přípravy upravila množství mouky a můj nový recept byl na světě.
 Na formu 24cm budete potřebovat:
400 g hladké mouky 
150 g moučkového cukru
150 g másla
1 větší šťastné vejce (vel. L)
švestky
příp. vanilkový extrakt
Švestky si rozkrojte napůl a vypeckujte. Všechny ingredience smíchejte v drobenku. Poté dejte cca 2/3 drobenky na dno formy, na něj úhledně vyskládejte kolem dokola švestky a ty posypte zbytkem drobenky. Pečte na 180 °C přibližně 45-50 min., dokud drobenka nezezlátne. (Mouku můžete použít i polohrubou, pokud jste zvyklí. Já dělám drobenku z hladké, protože mi pak přijde taková jemnější. Ze stejného důvodu mám radši i koláče z hladké mouky.)
Super na tomhle receptu je, že se vše připraví v jedné míse a je hotovo. Nemám ráda recepty, kde se musí v kastrůlku rozpouštět máslo, v další míse šlehat sníh a v další kdo ví co ještě. A k tomu zapatlaná půlka kuchyně, zvlášť, když mi u toho asistuje náš Bobajs. Nejlepší je všechno smíchat v jedné míse. I když takových receptů moc není, uznávám. O to jsou mi ovšem vzácnější. 
A pokud byste chtěli něco vláčnějšího ze švestek, třeba se zakysanou smetanou, tak tady mám z loňska ještě jeden recept.

7 komentářů:

  1. ,,Skrz naskrz,, :-)
    Ja som dnes prvý krát robila bryndzové pirohy, ale som ich urobila podľa seba, cesto ako sa má, ale robila potom som z nich urobila bochníky a závin a upiekla, potreté vajíčkom, so strúhaným syrom a semiačkami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnam, to musela byt dobrota ! Ja bryndzove halusky a bryndzu vubec miluju:)

      Vymazat
  2. Před chvilkou jsem si říkala, co na víkend upeču. A už mám jasno... Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně můj oblíbený typ moučníku - instantní :-)
    Vypadá krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Co mi to děláš :) !?! Člověk si dá nějaké předsevzetí :) :) :) a Ty takhle ... Slintám tu jak Pavlovův pes :).

    OdpovědětVymazat