pondělí 11. dubna 2016

Myslím ZELENĚ

A taky se tak snažím žít.
Poslední dobou se to na mnoha blozích, v rámci jejich spolupráce s Ikea, hemží články podobného typu. A tak jsem se i já zamyslela, jak moc zeleně (rozuměj ekologicky) vlastně žijeme my. Nijak zvlášť totiž nad tím nedumám, prostě činím tak, jak mi rozum velí a možnosti dovolují. A protože bydlíme (dobrovolně) na vesnici, z mého pohledu je to jednodušší.
A tak:
- Třídím odpad - papír, plast, sklo, nebezpečný odpad (baterie do speciálních nádob) a dvakrát ročně velkoobjemový odpad.
- Kartony doma většinou využívám dál třeba jako podklad pro tvoření dětí či přesazování kytek apod. Pevnější plastové kelímky dávám dětem na pískoviště jako bábovičky. Moc dlouho sice nevydrží, ale na stavění hradů dobrý.
- Chytáme dešťovou vodu do speciálních nádob a s tou pak zaléváme zahradu nebo třeba myjeme auta. 
- Od Vánoc, kdy máme konečně sušičku, zúžitkovávám i vodu ze sušičky, a to většinou na záchod nebo nějaké venkovní mytí parapetů apod.
- Nekupujeme nápoje v PET lahvích. Tedy já nekupuji. Manžel si v práci občas svoji colu kupuje. Radši nepátrám, jak často... 
- Bioodpad. Dnes velké téma. My kompostujeme. Samozřejmě to, co se dá. Tedy většinou zeleninu a ovoce. Jídlo se snažíme maximálně zúžitkovat a třeba skořápky nosím jedné známé a dostávám za ně vajíčka. Staré pečivo zase kozám a ovcím. Kosti sousedovic psům. Nať od zeleniny buď na kompost a nebo ji dávám do speciálních košů přímo v hypermarketu ( když toho kupuji hodně a nechci, aby mi čtvrt auta zabírala nať od všeho možného). No a výhodou taky je, že nemusím kupovat zeminu pro kytky. Kompost ji tvoří za mě:)

- Sladké spíš peču, než abych kupovala tuny sušenek a hromadila obaly z nich.
- Nakupuji v sekáči. Vždy jsem to tak dělala asi dělat budu. Zvlášť teď, kdy mám x kilo navíc.  
- Staré oblečení dávám na burzu, která se u nás pravidelně pořádá a nebo do kontejneru s oblečením, který tu taky asi už rok máme. Případně posílám na charitu. Stejně tak staré hračky. U obou se ale vždy nejdřív poptám v rodině či blízkém okolí, samozřejmě. 
Nábytek a doplňky kupuji nejraději v antikách a bazarech. Miluju to! Jsem starý vetešník.
- Na nákup používám látkovou tašku nebo koš. Občas se ale zapomenu, a když, tak igelitku pak samozřejmě použiji pro uskladnění tříděného plastového odpadu.
- Zahradničím. V malém, ale přece. Od bylinek, až po jahody, rajčata, borůvky, maliny a kiwi (to uvidíme, kdy vyroste). U našich potom "fasujeme" jablka a další pochoutky, třeba jako ořechy, rybíz a maliny, máme od sousedů. Ze všeho pak vyrábím domácí džemy, přesnídávky, čalamády, šťávy a zbytek zamrazuji. 


pics via Pinterest
- Nekupuji papírové utěrky. Na utírání recykluji staré hadry. Na prach tedy používám "švédskou utěrku", kterou ale stejně namáčím protože jsem alergik.
- Vyrábím si domácí čističe na bázi octu. Recept třeba TADY. Ne pořád, to přiznávám, ale snažím se. 
 - Používám úsporné žárovky
- Snažím se zhasínat a zbytečně nerozsvěcet nebo nechávat rozsvíceno, pokud to není bezpodmínečně nutné. Tj. v noci jdu na záchod většinou po tmě a nerozsvítím kvůli tomu celý barák. 
- Elektrické spotřebiče nenechávám zbytečně v zásuvce. Tím myslím nabíječky na telefon, foťák nebo počítač apod. I do vypnutého spotřebiče stále proudí elektrický proud.
- Když koupím třeba maso v plastových vaničkách, recykluji je. Vymyji je a pak v nich třeba předpěstovávám bylinky či kytky, dávám do nich pomůcky na tvoření pro děti nebo kosti pro sousedovic psa apod.
- Některé hračky nakupuji z druhé ruky a hračky na baterie kupujeme minimálně. A když, tak je většinou po chvíli přesuneme k babičce a dědovi, kam nejezdíme tak často (jsou daleko), a tím pádem nemusíme každý týden kupovat sadu baterií. 


Je však ještě spousta věcí, které bych mohla dělat lépe. A to například:
- Používat pro děti látkové pleny. Opět velké téma. Téhle vymoženosti nejsem schopná se vzdát. To je jako, kdybychom přešli z počítačů na psací stroj. A taky představa, že dva dny suším tlusté pleny pro mě byla, dosud bez sušičky, nepředstavitelná. Máme starý dům, který je sám o sobě vlhký a ještě tohle k tomu. A teď, kdy už pomalu i Bruna odnaučuji plenám a konečně máme tu sušičku, by se mi to nevyplatilo. I když ten odpad s papírovými plenami je opravdu šílený.
- Umět více zúžitkovat zeleninu a ovoce. Třeba z mrkvové natě se dělá polévka. Také ze sedmikrásek.
- Více kontrolovat výskyt palmového oleje. Tady se nemá cenu dál rozepisovat. 
- Slévat olej a odnášet ho tam, kam se má. 
- Vyrábět si domácí jogurty a další pochutiny.
- Vyrábět si domácí kosmetiku. Ráda bych zkusila výrobu mýdel a třeba i toho krému, i když krémy moc nepoužívám. Převážně jen ty na ruce.
- Nakupovat více fair trade výrobků. A to jak oblečení, tak jídlo. 
- A nebo taky jezdit více MHD (jenže jsme z vesnice, do města "daleko a s těmi dětmi je to autem o tolik jednodušší) a nebo si třeba pořídit auto na LPG. Jenže, to bych se zbláznila strachy, že někde vybouchnu.

Zajímavá je ovšem taky věc, na kterou mě upozornil můj táta. A to, že u nich v práci všichni pečlivě třídí, aby pak přijelo auto, které vezme všechny ty roztříděné odpadkové koše a vysype je na jednu hromadu na sebe. A z toho důvodu třeba on třídí jen papír (na zátop). Rezignoval a nevěří :(

A co vy? Žijete zeleně? Recyklujete? Máte nějaké další tipy, jak pomoci přírodě, aby se jí i nám líp žilo? 

P.S. Díky Marušce za komentář. Díky ní jsem si ještě pár věcí uvědomila a doplnila do článku.

23 komentářů:

  1. Mila Petro, plenkama se netrapte, dosud me nikdo nepřesvědčil, že spotřebovana voda, elektřina, opotřebení pračky, praci prostředky a látka a igelit na latkove pleny jsou ekologičtější než papirove recyklovatelne eko pleny např.z dm.Latkovku jsem zkusila jednou a never more.navic už jsme taky bez plenek.ja delam většinu věcí jako u vás. Ještě nosím latkove tašky na nákup a co nejvíce chodím pěšky a na kole.a učím deti, že jejich hračky a věci, že kterých vyrostou nabízíme menším a kupujeme taky bazarové.hracky i nábytek. Podle me jedna z nejdůležitějších věcí trvale udržitelného rozvoje.krasne pondělí, Maruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji za hezký komentář. Úplně mě nakopl, že jsem si musela do článku pár věcí doplnit:) Na některé věci jsem úplně zapomněla.Třeba jako nakupování nábytku a doplňků v antiku (teď na mateřské toho holt už tolik nekupuji, tak se zapomene) či ty látkové tašky, které jsou i mnohem stylovější než tahat pořád nové igelitky. A hračky také kupuji z druhé ruky - už jsem tu o tom několikrát psala - i když jen občas.

      Vymazat
  2. Snazim se, ale urcite bych mohla delat vice.
    Jinak s tridenim odpadu a naslednym sloucenim vseho mozneho dokonce ve sbernem dvoru mam i ja svoji zkusenost:-(. Bohuzel. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to tedy, Marcelko, byla novinka, s tím odpadem. Asi jsem v tom byla dost naivní. A to jsem absolvovala exkurzi ve spalovně odpadu:))

      Vymazat
  3. Hezký článek, také se snažíme, ale vždy se dá víc, pak je to i otázka času... S tou vodou ze sušičky by mě nenapadlo, já na svou vysněnou sušičku čekám, jen nevím kam ji v našem bytě dáme :-) dokonce i v těch látkovkách jedeme, ale jsem zvědavá jak dlouho mi to praní vydrží + ještě zkouším napůl bezplínkovku a tím se zas ušetří to praní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, sušička je výborná. Nechápu, že jsme s ní tak otáleli (také kvůli místu). Máme ji sice neesteticky v předsíni, ale stojí to za to. S bezplenkovou metodou (ostatně i s těmi látkovkami) tě tedy obdivuju. Já bych na to neměla nervy:)

      Vymazat
  4. Skvělý článek, člověk kolikrát netuší, jak by se dalo ještě přírodu šetřit, takže moc děkuji za inspiraci. Jinak už mám také rozepsaný podobný článek (asi 2 měsíce) a abych se teda podělila s něčím, co ještě dělám já:
    1) při sprchování si během namydlení vypínám vodu, to samé např. při čištění zubů
    2) pokud použiju talířek třeba jen na chleba, tak jen smetu drobky do koše a talířek použiju dál a zbytečně ho nemyju pokaždé, když je na něm třeba jen chleba
    3) v práci používám potištěný papír z jedné strany ještě např. na poznámky (dětem se dá dávat třeba na kreslení) a pak teprve recykluji
    4) hodně využívám skleněné dózy od svíček - když svíčka vyhoří, tak z nich udělám dózu třeba luštěniny
    5) koupila jsem si krabičku na svačiny, abych furt nemusela na všechno brát igelitový pytlík, další krabičky používám např. na šunku a sýr do lednice - jídlo vydrží dýl a nemusím pak zbytečně vyhazovat prošlé

    Momentálně mě víc nenapadá, ale třeba i tohle bude někoho inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrej, perfektni! Diky za komentar. 1. a 2. a 3. delam take. U dvojky to delam i s hrnecky. Jsem čajomaniak, takže vypiju x-caju za den a porad si ho delam do stejneho hrnecku (nebo jen lehounce vyplachnu), + vyuzivam k tomu termosku, takze setrimm i energii s varenim dalsich caju. Krabicka na svaciny je dobry napad ! Tesim se na tvuj clanek .

      Vymazat
    2. No vidíš, na čaj jsem úplně zapomněla. Přesně to dělám také, mám hrneček na víc použití. Pamatuju si, jak moje bývalá nadřízená byla šílená do úklidu a dostala jsem přednášku o tom, jaký jsem prase, že používám hrneček na víc dávek čaje :D.

      Vymazat
    3. Ja tu nadrizenou trochu chapu. Zvlast bile hrnecky vypadaji po silnych cernych cajich (ktere piju ja) obzvlast "zajimave":))) Ale ja uz to mam od malicka. Kdyz jeste nebyly myčky na nadobi, vyrazne tim clovek setril svoje ruce:)

      Vymazat
  5. No teda:-)
    Život prináša ale rôzne zádrhele:
    zať je cukrovkár a naťahal nám do domu PET fľaše, lebo frčí na nápojoch s umelým sladidlom, samozrejme že triedime, ale boxy, u neho v izbe! a v kotolni nám nestačia!
    Kompost máme na konci záhrady, umelohmotný! (muž mi drevený nezbúchal) a mojim sa tam chodiť nechce!
    Triedime základný sortiment, ale vyžaduje to veľké skladovacie priestory a napriek boxom je to chaos!
    Autíci majú ,,samoobslužné,, problémy, takže neodkladajú, alebo zabudnú kde, po sebe nič, takže mi ani s triedením nepomáhajú...
    A ,,triediace story,, v našej a susednej dedine (a to sme neďaleko hl.mesta!)by bol na film!
    Záhoráci sú ,,enom pro nás a pro naše deti,, prípadne ,,triedenie,, je z inej planéty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, my s tím místem pro odpad taky bojujeme. A kompost máme na horní zahradě (máme kaskádovitou)! Já to dělám tak, že to skladuju v nějaké nádobě a pak to tam 1-2x/den odnesu. Taky tam s tím nelítám pořád:)

      Vymazat
    2. Tá nádoba väčšinou víta hostí vo vstupe, vykladám ju pred kuch.francúzske okno :-)
      Ten nápis, Božie slovo z breviára, na ktoré si dala amen, je veľmi ťažké slovo!
      Pomohlo mám s mužom prijať výzvu k chlapcovi, ktorého berieme do pestúnstva, ja by som totiž bola jeho už štvrtou mamou a preto ho chcú nechať v profirodine a riskovať, že o dva roky skončí v ústave (má nariadenú ústavnú)...
      Privolila som po zvažovaní, v modlitbe, my všetci v rodine, až keď som pochopila, že nie ďalšiu matku, ale komúnio- prostredie ,,nadľudskej,, Božej lásky potrebuje a môžeme mu ju sprostredkovať..., teda rodinu, ktorá ho vovedie do dôstojného a slobodného života v tej miere ako sa len dá!
      Ja som zrovnaná a uverila som v toto dobro, ale známi, najmä veriaci a v DD sú proti nám, minimálne si ,,umývajú ruky,,.

      Vymazat
  6. Mila Petro, skvely clanek, zamysleni a hlavne to jak to delas je radost nejvetsi! Myslim, ze takove zamysleni by si mel kazdy probrat/sepsta...je opravdu tolik cest a veci, kde se da popremyslet o tom co jak zpracovavame nebo uzivame. Uvedomit si kolik vsude plytvame, kolik vseho hromadime, kolika sacku si prineseme z kazdeho nakupu??...ufff.
    Za nas, taky vymyvame a tridime vse co se da vcetne hliniku, obleceni casto venujeme a predavame dal, po meste MHD, na venkov zatim stale autem (dva maly kluci), ale verim, ze brzy se to zhoupne na cestu vlakem, tak jako driv. Bohuzel, kde je prostor ke zlepseni je spotreba vody - obecne a prani, tam i kdyz se snazim a i klukum stale pripominam vzacnost vody, se da jeste ledacos udelat. Staci kdyz se stane, ze je odstavka vody a clovek vidi, jak najednou to umi udelat i s malinkym mnozstvim, kolik ji zrecykluje apod.
    Vzhuru uvedomeni recyklaci a neplytvani a velke diky za otevreni tematu! petra š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Peti:) Voda a elektrina, to je velke tema. Ono i to umyvani nebo jen oplachovani nadobi pod tekouci vodou... A staci, kdyz vypnou na půl dne elektrinu. To potom clovek vidi, jak je to tezke, ale zaroven, kolik ma najednou casu a tudiz, jak s nim obcas zbytecne plytvame...

      Vymazat
  7. Ahoj, aj u nás doma sa triedi, ale určite by to mohlo byť aj lepšie. Ale trošku som postúpila a robím si doma svoju kozmetiku. Ak by si chcela začať, tak veľmi pekne to má rozpísané Evik z www.moderná.alchymistka.eu určite ti veľmi rada poradí, niekedy to trošku trvá ale určite odpíše. A nezľakni sa na začiatku tej teórie, ale to musí byť. Má tam aj veľmi jednoduché recepty na mydlá a kozmetiku, ale nemusíš ísť podľa nich môžeš si aj sama urobiť recept podľa toho aké oleje a koľko máš doma. Ale budeš si ich musieť prerátať, ale aj na to tam je kalkulačka. Asi ťa už moc motám, všetko poporiadku. Začni najprv študovať blog a sama sa odhodláš na skusy. Veľa zdaru a dúfam že sa ti vydaria. Dozmydelnenia! Mmirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, diky moc za komentar a za tip na domaci beauty vyrobu:) Dozmydelnenia (vyborny slovo:)) Petra

      Vymazat
  8. Péťo, perfektní článek! Mám to doma dost podobně, až na ty plenky, látkovala jsem oba kluky. Já bych zase nemohla používat jednorázovky. Koupili jsme několikrát nějaké eko na cesty, ale já jsem zase (asi jako ty LPG auto a výbuch) neustále trnula, že mají na zadečku igelit (nebo tak něco) a že se v tom hrozně paří.

    Já ještě peču třeba chleba a nepoužívám papírové košíčky na muffins, mám formu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péct chleba je dobrá věc. To bych taky chtěla, ale u nás jíme chleba jen já a děti a to se nevyplatí (možná nějaká mini verze). A ty košíčky, dobrý tip. Já mám taky formu, ale stejně je používám, tak nějak hlavně kvůli estetice, ale je to vlastně zbytečný. Ještě, že je dělám spíš výjimečně:)

      Vymazat
  9. Děláš to všechno skvěle:) Se vším souzním, něco není v našich mšstkých možnostech a některé tipy moc ráda využiju v praxi. Třeba polévku z mrkvové natě:)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám jenom takovou minipoznámku k tomu popelářskému autu, co sype všechno dohromady: ta auta mají uvnitř oddělené přepážky.

    OdpovědětVymazat
  11. My se taky snažíme žít ekologicky. Na nákup nosím látkové sáčky, co jde, tak nakupuji bez obalu a používám přírodní kosmetiku :-) . Taky topíme dřevem v akumulačních kamnech , od kterých sálá příjemné teplo do celého domu. Budu ráda, za jakékoliv další nápady, jak žít ještě víc ekologičtěji :-) .

    OdpovědětVymazat