pondělí 20. června 2016

Bezinkový sirup


Bezinky, čili černý bez, už pomalu odkvétají, ale na poslední chvíli jsem ještě stačila udělat bezinkový sirup. Já sama jsem na bez, resp. pyl, strašně alergická, ale překonala jsem se a těch třicet květů otrhala, přetrpěla opadávající pyl a dopšíkala s nimi domů. 




Tam jsem květy trochu oprala ve vodě kvuli nečistotám, broučkům a tak a pak je naložila na 24 hodin do převařených a vychladlých 2 litrů vody. 
Druhý den jsem bezinkovou vodu přecedila přes plátýnko, přidala 1,5 kg krupicového cukru (ideálně třtinového, zdravějšího), 4 lžíce kyseliny citronové a šťávu ze dvou citronů. To vše jsem míchala až do doby, než se cukr rozpustil (cca 5 minut) a pak vše nalila do lahví a dala chladit do lednice.
Ideální poměr by měl být 1:1, tj. dva kg cukru na dva litry bezinkové vody, ale já, když jsem sypala to množství cukru, bylo mi úplně fyzicky špatně z toho množství (i když vím, že se ho do limonády dává malinko), tak jsem ho dala trochu méně. Na chuť to nemělo žádný vliv.


Kdyby se vám limonáda zdála moc světlá, tak asi ano. Sirupu totiž nedávám moc. Je to na mě pak příliš sladké. 




Děláte si doma také bezinkový sirup? A jaký poměr cukru a bezinkové vody používáte? Nebo máte nějaký fígl, jak cukr nahradit něčím zdravějším?

9 komentářů:

  1. Dělám 1:1. Kdybych dala míň cukru, tak by si pak každý dával víc sirupu, aby to dohnal :-) U nás se prostě sladí ;-) Ale dávám také víc kyseliny, tím se asi ta chuť vyrovná.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že si lidi dávají do limči právě hodně toho sirupu i tak a pak je to stráášně sladký. Hodně lidí to tak má rádo. Teď jsem se nedávno nasmála u sousedky, která mi to tak extra sladký připravila a pak mi opáčila...vždyť jsem tam dala jen "tákhle málo" a ukázala asi 2cm . To mě málem odvezli:))

      Vymazat
  2. Zaváram kde čo, robila som aj zavárané ružové lupienky podľa bulharského receptu, bazový sirup som ešte nikdy nerobila. Zato moja dcéra nezavára nič (veď má mamku a svokru) ale bazový sirup robí od svojich 20tich rokov. Používa určite trstinový cukor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) Já ho taky často nedělám. Ale ty ružové lupínky by mohly být zajímavé... Jinak třeba šťávy a kompoty taky beru od mamky. To mě nebaví:)

      Vymazat
  3. Bezinkový jsem dělala asi jen jednou, u mě v okolí bohužel bezinky nejsou, ale celé léto dělám meduňkový a mátový sirup. Recept je stejný jen místo bezinek je máta (meduňka). Všechny jsou výborné!! :-)Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den. Bezinkový sirup dělám v poměru 1:1 už asi 25 let. Ten poměr cukru a kyseliny citrónové je tam kvůli trvanlivosti, cukr je konzervant. Čím více ho tam je, tím vám šťáva déle vydrží, tuším, že by správně měl být 1:1,5 jsou na to tabulky. Já dělám šťávu z 15 dávek (postupně) a vydrží nám celý rok, ale přidávám ještě trochu kyseliny sorbové.
    Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to klobouk dolu - tolik davek! Ja to delala v malem, tak snad se nic nezkazi....

      Vymazat