čtvrtek 23. června 2016

Pavlova s jahodami

 

Každý rok se na ni v době jahod chystám a až letos jsem ji stihla upéct. Všechny recepty na výrobu téhle mega pusinky jsou hodně podobné. Liší se většinou jen teplotou a délkou pečení (tedy spíš sušení), což je ale to nejdůležitější. Já jsem při výrobě postupovala podle tohoto receptu:


Na těsto:
bílky ze 4 vajec velikosti L
220 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu (použít lze i bramborový škrob)
2 lžičky bílého vinného octa

Na ozdobu:
500 ml smetany ke šlehání
500 g jahod



Troubu si předehřejte na 150 °C. Nízkými otáčkami šlehače vyšlehejte bílky opravdu do tuha tak, až se začnou na koncích metliček tvořit špičky. Teprve potom postupně (ideálně po lžících) přisypávejte cukr a důkladně ho zašlehávejte. Výsledný sníh musí být pevný, lesklý a bez bublin. Nakonec přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte.
Na plech vystlaný pečícím papírem si tužkou nakreslete kolo o průměru cca 21 cm (můžete obkreslit talíř nebo dno dortové formy) a do něj natvarujte sníh do tvaru Pavlovy. Uprostřed je vhodné vytvořit trochu důlek, aby v něm dobře drželo ovoce, kterým budete Pavlovu zdobit. Troubu zeslabte na 120 °C a pečte cca 80 minut. (Já během pečení troubu pro jistotu neotvírala.) Potom troubu vypněte a Pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. 
Na ozdobu jsem si vyšlehala smetanu úplně do tuha, část jahod rozmixovala, polila jimi šlehačku a navrch naskládala zbylé celé jahody. 




Ideální konzistence Pavlovy je na povrchu křupavá a uvnitř dokonale vláčná. 




Pavlovu si můžete vyrobit i pár dní před oslavou. V chladu a suchu vydrží neozdobená pusinka až pět dní. Příště jich zkusím udělat víc, menších....jednoporcovek.




A ještě jedna backstage fotka, aneb Bruňa mě zmerčil:)


Jak dlouho a při jaké teplotě pečete Pavlovu vy? A děláte ji takhle velkou nebo malé pusinky, pro každého jednu?

14 komentářů:

  1. Teda, vypadá to báječně :-) Přemýšlím, že si dneska taky dám tu práci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ivčo. Vypadá to těžce, ale je to lehké. Základ je to dobře vyšlehat. A během pečení jsem neotvírala troubu (radši to tam ještě připíšu). Takže hurá do toho. Já jdu dnes na jahodové knedlíky:)

      Vymazat
  2. Péťo, to je luxus nad luxus! Nechceš udělat zase nějakou garden party :) :) :) :) :) :) :) ... A nějak se mi nechce věřit, že ten velký kluk na fotkách je Bruno :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík:)) Party je v plánu, akorát nejdřív musím vymyslet nějaké termíny. Ještě nevím, jak to bude s dovolenou a tak. Bruňajs, to už je velký chlap!

      Vymazat
  3. Porad se na ni chystam a porad na ni nedoslo, krasa. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá úžasně!Krásný letní den řeji.-)Věra

    OdpovědětVymazat
  5. Mńam! Zbožňuji ji, u nás si už bez ní oslavu narozenin nedokážu představit. za minulé 2 týdny jsem je pekla 3x a chystám se zase, snad je stihnu i vyfotit, zatím se mi to nepodařilo:-) Dělám ale malé, minipavlovy, aby měl každý tu svou. A do šlehačky přimíchám mascarpone a nahoru trochu javorového sirupu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá, Luci ! To mně se do ní nikdy moc nechce. Příště chci taky už udělat ty mini verze. A děkuji za tip s tím mascarpone. Je fakt, že to nikdy nic nezkazí:) A ten javorový sirup. Ten se pořád chystám koupit ....

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Děkuji. Přeji také pěkné dny a hlavně se "neupéct":))

      Vymazat
  7. Peču velké i malé, i několikapatrové - mám je všechy (až na tu poslední) na blogu. U nás je to jeden z nejoblíbenějších dezertů, dělám ji docela často. Hlavně v létě je prostě skvělá!
    Moc se ti povedla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť já vím, ty "pusinková" královno:) Na mě je to teda děsně sladký a klukům nejvíc chutná ta šlehačka, samozřejmě. Ale je to hodně efektní dezert. Na oslavy jak dělaný.

      Vymazat