čtvrtek 25. srpna 2016

EKO soutěž : Sáčky na ovoce a zeleninu


Pojďte žít zase trochu víc eko a začněte při nákupu používat tyhle látkové sáčky na ovoce a zeleninu místo mikrotenových sáčků, kterými zahlcujeme naši přírodu. Jeden člověk jich údajně za rok spotřebuje až 400 ! 
Nedávno jsem TADY psala o tom, jak u nás doma tak nějak intuitivně žijeme "zeleně" a snažíme se co nejméně zahlcovat přírodu zbytečným odpadem. Po mém stále trvajícím nadšení minimalismem jsem se dokopala k tomu, že jsem si nechala ušít opakovaně použitelné sáčky na ovoce a zeleninu. A jsem nadšená. Nemusím řešit, kam s prázdnými sáčky a hlavně: nezatěžuji životní prostředí.
Sáčky mi ušila moje mamka. Stahovat se dají černou tkaničkou. Peru je šetrně na 30°C. Žehlit se nemusí. Do sušičky bych je nedávala. Beztak schnou rychle. 

A protože mi tyhle látkové pytlíky přijdou jako super věc, nechala jsem ušít i tři kousky pro někoho, kdo by je doma také rád měl.
Rozměry (šířka x výška) a nosnost (váženo naplněné těžším ovocem: jablky, bramborami či banány) sáčků pro vás jsou následující:


mini sáček: 19 x 21 cm ; cca 1,1 kg
midi sáček: 25 x 23 cm ; cca 1,7 kg
maxi sáček: 21 x 29 cm ; cca 1,9 kg



Sáček samotný váží kolem 30g, takže se nemusíte bát, že by vám nákup nějak prodražil. Sáčky jsou z černé síťoviny, takže praktičtější z hlediska zašpinění. 

A nemějte strach, že by se na ně v hypermarketech tvářili nějak divně. Většinou to berou úplně v pohodě. O trzích nemluvě. Tam s nimi budete o to víc trendy:)
Cenovka na nich drží bez problému.

Pokud i vám se líbí a rádi byste je doma také měli, písněte mi do komentáře a připojte svoji emailovou adresu. A to vše nejpozději do 31.8.včetně. 
Když vás bude víc, kluci vylosují výherce, kterého zveřejním na svém Facebooku.



57 komentářů:

  1. Petro, dobrý nápad. Nebudu soutěžit. Jen díky za inspiraci. Taky si je ušiju. Hezké dny. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Peti, skvělý nápad. Pokud se na mě neusměje štěstí, prosím, kdes sehnala sítovinu? Sáčky mě ještě nenapadly, zrušila jsem igelitové tašky, naháčkovala sítovky, ze sekáče mám několik látkových tašek a k šití se s malým prince nemohu dostat, ale ráda bych si i nějaké ušila.
    Díky za tip, soutěž i blog.
    Krásné dny.
    Bohunka zavináč naiser tečka cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, látka je z našich letitých domácích zásob, ale dalo by se říct, že je to v podstatě typ takové té síťované podšívky, co bývá třeba v bundách. Nebo mi to aspoň tak připadá. Použít by se ale dala jakákoliv trochu pevnější síťovina k sehnání v běžných látkách. Když koukneš na internet, prodávají se již i jiné druhy těchto sáčků i z jemnějších "síťovin".

      Vymazat
    2. No to je super nápad ,používám stejně jen tašky hadrové protože igelitky nesnáším,moc by se i hodily ty vaše sáčky-no uvidíme

      Vymazat
    3. jo zapoměla jsem meilika kjsramkovi@sehznam.cz dík

      Vymazat
  3. Super inspirace. :-)
    zaleska.j@email.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný den přeji, dobrý nápad se sáčky :-) hned bych je uvítala taky doma..rada se zapojují do soutěže..s pozdravem Mirka (tami.sara@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda! Ty by se mi moc hodily. I když se snažím, mikrotenových sáčků máme doma pořád moc. V.Belikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky,
    Už používáme takové "značkové", ale homemade jsou jistě lepší.
    Hezký den, Štěpka
    Balkova.s@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý napad
    svatka.duf@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Super nápad, ty igelity mi lezou dost na nervy a toto je super.Taky by mě zajímalo, kde se síťovina dá koupit. Pavla
    hpaja@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, látka je z našich letitých domácích zásob, ale dalo by se říct, že je to v podstatě typ takové té síťované podšívky, co bývá třeba v bundách. Nebo mi to aspoň tak připadá. Použít by se ale dala jakákoliv trochu pevnější síťovina k sehnání v běžných látkách. Když koukneš na internet, prodávají se již i jiné druhy těchto sáčků i z jemnějších "síťovin".

      Vymazat
  9. Paráda, eko každým coulem. To by mi vůbec nenapadlo. Skvělé! martinaczech@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Kdyby nas bylo vic, takto smyslejicich. Ja pomalu obracim domacnost timto smerem a svete div se i ti moji kluci si vsimli (manzel + synove).
    luciepoulova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Super nápad!Zatím používám jen látkové tašky, nutím i ostatní členy rodiny je používat. Kdo viděl vlající mikrotenové sáčky kolem řízených skládek, nemůže jinak. Také mě zajímá, kde se dá síťovina opatřit.
    r.sechovcova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za účast:) Látka je z našich letitých domácích zásob, ale dalo by se říct, že je to v podstatě typ takové té síťované podšívky, co bývá třeba v bundách. Nebo mi to aspoň tak připadá. Použít by se ale dala jakákoliv trochu pevnější síťovina k sehnání v běžných látkách. Když koukneš na internet, prodávají se již i jiné druhy těchto sáčků i z jemnějších "síťovin".

      Vymazat
  12. Jasne, že sa mi páčia.
    Máme debničkovú donášku a papierové sáčky chcem vymeniť za plátenné z Ikea, ale tieto sú lepšie!

    OdpovědětVymazat
  13. Pořád si říkám, kolik plastových pytlíků musím pořád vyhazovat a tohle je super nápad. ja.net.ka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Peti, taky zkusím štěstí, protože bych je uvítala moc a sama nešiju. Krásný zbytek prázdnin. P. (petra@pakostovi.cz)

    OdpovědětVymazat
  15. Plastové pytlíky jsou zhoubou našeho století!Toto je super nápad!
    tetazlata@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, já ovoce nedávám do sáčku vůbec, protože v igelitu mi to přijde nepraktické. V tomhle sáčku by bylo ovoce "v bezpečí", a moc bych ho uvítala, líbí se mi! :-) lucie.jenickova@email.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, Péťo, opravdu pěkné :-) Už po nich pokukuji nějakou dobu, ale zatím jsem se nedokopala. Ušít mě to nenapadlo :-) Díky moc za tip :-)

    PS: Já zase plastové, igelitové nesnáším od té doby, co jsem viděla nějaký dokument o tom, co mají mořští živočichové (včetně ptáků) v žaludku :-(
    A k tomu mě zase napadá, že jsme byli v neděli na procházce u lomu Velká Amerika, je tam nádherná příroda, ale lidi jsou prasata, je tam každý rok víc a víc odpadků - kelímky od kafe, krabičky od cigaret, plechovky, pet láhve ve křoví... všude papírové kapesníky a spoustu dalšího. Občas se mi chce vzteky brečet, co my jsme to za druh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Karol. Jojo,na tyhle dokumenty taky koukám. Je to hrozný. Ono stačí, když jedeš a kolem silnice všude na stromech ty sáčky vlajou. Jinak procházky po lese či různých hodně navštěvovaných místech, to je občas šílený, jaký je tam nepořádek - slušně řečeno:) Občas to uklidím, ale teď s dětma, když na všechno sahají (a nevíš občas od čeho všeho ten bordel je), to moc nejde...

      Vymazat
  18. Skvělá iniciativa! Už dlouho nakupuju na trzích rovnou do koše ale sáčkům se občas nevyhnu, i když se snažím alespoň odejít s papírovým :-/ Teď s sebou nosím jednu sadu menších bavlněných na luštěniny a drobné ovoce. A ohlížím se po větších na zeleninu a ty od tebe by přišly jak na zavolanou :-)
    Jsem ráda, že se o Zero Waste Home začíná zajímat stále více lidí!
    Zdena
    anyzovka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  19. Vyzerajú výborne, milujem všetky ekologické nápady, ktoré minimalizujú množstvo odpadu :-) Lenka (malyhrasok@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  20. Krásný a ohleduplný nápad, bohužel docela často tímto nešvarem a ráda bych ho změnila! :-) petabr2@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  21. ještě jsem takové sáčky neviděla, je to výborný nápad, ušiji je celé rodině,díky
    cereapm@seznam.cz Danulka

    OdpovědětVymazat
  22. Super nápad,dejte si to patentovat nebo vyrábějte na prodej. Budu první,která si je koupí.Moc se mě líbí i materiál ze kterého jsou ušité.
    blanka.bohmova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, podobné sáčky už se naštěstí vyrábějí (v několika různých provedení) a teď se dvě holčiny snaží rozjet výrobu ve velkém (navíc opravdu rozložitelných eko sáčků), tak věřím, že se jim to podaří a bude to věc běžně "koupitelná".

      Vymazat
  23. Oceňuji Vaši nápaditost, skvělé.

    OdpovědětVymazat
  24. Super nápad. Já ale bohužel šít neumím. Od malička miluji přírodu, takže z ekologického hlediska je to bomba. I vzhledově vypadají dobře.
    dasa.hudeckova@email.cz

    OdpovědětVymazat
  25. Jsou pěkné, líbily by se mi a hodily.
    zurekpetr@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  26. Hezké sáčky, moc by se mě hodily, a protože nemám ani šicí vlohy, ani šicí stroj, tak budue spoléhat na štěstí v soutěži.
    ladouch1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  27. Moc se mi líbí a ráda bych je vyzkoušela.
    marie.stieberova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Sáčky jsou moc pěkné :-)) Už jsem po nich koukala, ale cena byla dost vysoká....Papírové a rozložitelné, ty už kupuji :-) Igelitky už nepoužívám spoustu let, ale nějakou tu zeleninu občas do igeliťáku koupím :( A na šití teda nejsem, proto zkusím štěstí :-) Krásný zbytek letních dnů :-)
    natali.j@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  29. Taky zkusím štěstí. ivana.ourednikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  30. To je fakt supet nápad, moc se mi líbí a určitĕ bych je upotřebila.
    jonadova.adela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  31. To je fakt supet nápad, moc se mi líbí a určitĕ bych je upotřebila.
    jonadova.adela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  32. Vypadají opravdu úžasně j.france1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  33. No to je skvely napad!!! Tereza12str@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  34. Zajímavý nápad! Stejskalvit@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  35. Moc dobrý nápad.Šití tedy moje hobby není,pytlíčky by se mi moc líbily.Zájemců je hodně...paprika1000@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  36. Skvělý nápad, moc šikovné. Milionkrát lepší než igelitové pytlíky, kde se vše rychle kazí. olga.braunova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  37. Sáčky se mi moc líbí, tak taky zkouším svoje štěstí :) midnigt@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  38. To je prima řešení:) e.bysova@banktech.cz

    OdpovědětVymazat
  39. Skvělé, líbí se mi že je to dobré pro naše prostředí. a vypadá to stylově. Určitě by mě potěšily :) slunicko1321@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  40. Páni, Ty by se mi moc hodily! :-)
    zimova.veronika@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  41. Líbí se mi moc.
    mor.sa@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  42. Je ferfekní věc, jsem pro ni všema 10 prsty.

    OdpovědětVymazat
  43. Je ferfekní věc, jsem pro ni všema 10 prsty.

    OdpovědětVymazat
  44. Tak to je super! Ty musím mít! luciaa@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  45. Krásné sáčky! verca279@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  46. Ráda bych je vyzkoušela :-) viktori9@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  47. super věcička! maartinek3@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  48. Mám rád eko výrobky... adamdukov@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  49. Vypadá to super. Nemůže než soutěžit stanahala@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  50. Super nápad, mnohem lepší než pytlíkovat do mikrotenových sáčků, které se trhají a nedají se použít znovu... h.krizova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat