pondělí 8. srpna 2016

Tip na výlet: Zámek Veltrusy & Nelahozeves


Oba zámky se nacházejí asi 20 km severozápadně od Prahy a navíc kousek od sebe (necelých 6 km, to je krásných 10 minut), takže je ideální je navštívit při jednom. My si první naplánovali Veltrusy a pak Nelahozeves. 
Zámek Veltrusy je krásná barokní stavba, ale bohužel již několik let trvá rekonstrukce jeho vnitřních prostor, a proto je k prohlídce otevřená jen jedna část zámku. 


 

Zámek má krásnou zámeckou zahradu s jezírkem, ve kterém chovají barevné rybičky. Náš Bobík si je samozřejmě musel vyfotit. Navíc je podél zahrady dvanáct soch, představujících dvanáct měsíců roku. U každé sochy najdete výkladovou tabulku s charakteristikou daného měsíce a k němu se vztahující pranostiku. V zahradě si také můžete koupit upomínkové předměty a nebo lístek na zpáteční cestu koňským povozem. Pokud zapomenete, u hlavního vstupu je ještě informační centrum, kde můžete to samé zakoupit také (v zahradě je však větší výběr). 








Zámek se pyšní také krásným a rozlehlým zámeckým parkem, který si můžete cestou tam (nebo zpět) projít pěšky a zpátky se projet koňským povozem (nebo naopak), který jezdí každou půlhodinu (jen přes oběd má dvě hodiny pauzu). Park je ideální místo na piknik, takže piknikovou výbavu s sebou:)





Součástí parku je také obora, kde chovají daňky. Mně se podařilo jednoho vyfotit, sice jen z dálky, ale i tak jsem měla radost, že se mi to vůbec povedlo. Mohla jsem ho mít celého, kdyby mi ho jedna paní cyklistka nevyplašila. Po prohlídce jsme si dali něco malého v zámecké restauraci, která se nachází přímo v parku a vydali se zpět. Koňský povoz, kterým jsme se chtěli svézt zpět jsme bohužel nestihli, protože zrovna začínal polední pauzu, ale tak aspoň jsem si to vynahradila tou fotkou daňka:)



Kluci si ještě samovolně zapózovali. Tedy, oni nepózovali, jen si schválně sedali na prašnou cestu a čekali, co budu dělat, ale já využila situace a vyblejskla si je pěkně se zámečkem:.)


A pak už následovalo jejich obvyklé muckování. Boban je šílenej mazel a pořád by se jen mazlil. Bruna na to mazlení ale moc neužije, a tak to pro neznalé vypadá, že se spíš perou.... Mimochodem, už aby Bobíkovi narostly zase vlasy. Nemůžeme si na tenhle jeho letní sestřih vůbec zvyknout.


Nakonec jsme si ještě dali kávičku v přilehlé a stylové kavárně, kterou najdete hned u vstupu do zámeckého parku, naproti Infocentru. Kafe a domácí zmrzlina byly moc dobré a interiér dokonalý. Nestárnoucí thonetky a stylové vypínače i lustry. Radost pohledět. Kavárna má celkem velkou terásku a  vedle navíc zahrádku, kde se mohou vyřádit děti.


O zámku Veltrusy se více dočtete ZDE.



Cestou zpět domů jsme se ještě na skok zastavili na zámku v Nelahozevsi. Ten je totiž od Veltrus jen kousíček, a tak by byla škoda ho nevidět. Je to nádherná, novorenesanční monumentální stavba, zvlášť z pohledu ze silnice. Nemá sice tak pěkný a rozlehlý park, ale zase má krásné malby na omítce. Vstupní prostory jsou také moc hezké. 





Přímo v zámku je poměrně velký a bohatě zásobený obchůdek se suvenýry. My opět zakoupili jen turistické známky a magnetky, i když Bobík by rád ještě i meč:) 
Pod zámkem je nějaký bufáč, kde si můžete dát také něco malého k snědku. Ovšem nebyli jsme a nevyzkoušeli, tak nemohu posloužit referencí.
Na více info o zámku Nelahozeves se můžete podívat ZDE.
U obou zámků jsme si nechali ujít prohlídku interiéru. To bychom s klukama nedali, nehledě na to, že bych trnula hrůzou, aby něco nerozbili.
Pokud byste nestíhali oba zámky nebo si chtěli vybrat jen jeden, tak rozhodně doporučuji Veltrusy. Zámek a jeho zahrada je nádherná a procházka parkem a kolem obory jakbysmet !

Navštívili jste již tyto zámky? Jaké památky ve Středních Čechách jsou vaše oblíbené?

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ano, ano....hlavně v těch Veltrusech, tam je to oáza klidu. I lidí bylo dost málo na to, že jsou prázdniny.

      Vymazat
  2. Můj rodný kraj. Na zámku v NElahozevsi jsem se vdávala a do veltruské obory chodíme na pravidelné procházky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to máš štěstí. Je tam opravdu nádherně. Veltrusy jsou úžasný. Zámecká zahrada skvost a ten park (a obora - musela jsem to v článku trochu poopravit:)) ! Ideální na procházky, zvlášť pro matky s kočárkem a dětmi. Daňci jako bonus:) Ale i město je takové malé a klidné. To já ráda. Máte se tam moc krásně teda:)

      Vymazat
  3. škoda že jste nebyli v Nelahozevsi uvnitř zámku, ten interiér je nádherný, bohatý a dokonce mají i zkrácené dětské prohlídky v kostýmech, které končí tvořivou dílničkou.

    OdpovědětVymazat