čtvrtek 20. října 2016

10 tipů na podzimní tvoření pro nejmenší


Minulý týden byl Bruník nachlazený, a tak jsme nemohli chodit ven. Ono to počasí za to ani nestálo. Kluky jsem tudíž musela nějak zabavit doma. A co je lepší, než nějaké zábavné tvoření. Na podzim je hned několik možností. Já jich tu mám pro vás dnes rovnou deset.
Musím říct, že tvorba tohoto příspěvku byla celkem fuška. Už jen to samotné focení dětí, aby proběhlo bez úhony, rozlité vody apod., stálo za to a pak ty výtvory ještě nafotit, aby nějak vypadaly... Ještě, že máme zahradu, kde jsem mohla nafotit výsledky našeho snažení, protože s tím domácím světlem to v těchto zamračených a deštivých dnech je k uzoufání. Proto také omluvte kvalitu některých fotek s umělým světlem. Holt, venku jsme v téhle zimě tvořit nemohli. Tak doufám, že alespoň některé aktivity budou někomu inspirací. Začněme od těch nejjednodušších...


1. OTISKY LISTŮ


Hrát si s listy můžete hned několika způsoby. Ty nejjednodušší jsou dva způsoby otisků listů a tvoření obrysu listů.
Otisky se dělají jednoduše. Pomalujte štětcem s temperou vrchní část listu a ten pak otiskněte na papír. Pokud by byl štětec moc vlhký, vzorek listu nebude dobře vidět, proto ho předem osušte.



2. OBRYSY LISTŮ


Ťupáním štětcem obmalujte okraje listů a vytvořte si jejich obrys. Pastelkou jim pak můžete dotvořit střed a žilky.



2. LISTY S PŘEKVAPENÍM


Dalším způsobem, jak pracovat s listy, je jejich otiskávání pomocí pastelky. Dětem připravte listy pod papír a ony pak postupným kreslením na plochu poodhalují jaký list se pod papírem vlastně skrývá. 


3. PTÁČEK Z LISTŮ


Venku posbírejte různé druhy pestrobarevných listů. Těm odstraňte stopky a nalepujte je na sebe od největšího po nejmenší, tak aby tvořily pěkně bohatý tvar tělička ptáčka. Z posledního, nejlépe kruhového listu, vytvořte hlavičku ptáčka. Tu ozdobte očíčky (ta můžete udělat i z korálků) a zobáčkem. Nohy udělejte z odlámaných stopek listů.
Tip: Pokud chcete obrázek ptáčka zachovat hladký, zatěžkejte ho, protože jakmile papír i listy uschnou, zkroutí se.



listy jsme nakonec přetočili na šířku, aby se ptáček na papír lépe vešel

4. JAVOROVÉ VÁŽKY


Z plodů javoru (my jsme jim v Jižních Čechách říkali "nosáky") se dají vytvořit krásné vážky či ptáčci, chcete-li. Stačí vám jen plody javoru, stopka javorového listu nebo slabý klacík a očíčka. Ta však můžete klidně jen dokreslit.

4. 3D STROMEČEK

Tady je krásně vidět, jak to každý z kluků pojal po svém. Malý Bruňa má o ťupání štětcem zcela jinou představu:))
Ruličku od toaletního papíru (nebo do ruličky stočený hnědý barevný papír) nabarvěte na hnědo. Z bílé tvrdé čtvrtky (já použila krabičku od těstovin) si vystřihněte korunu stromů ( je to vlastně takový obláček). Tu potom štětcem poťupejte barvami podzimu (vodovkami či temperou) a nechte zaschnout. Do ruličky po zaschnutí prostřihněte kolmo cca 1cm otvory a do nich vsuňte korunu stromu.





5. STROMEK Z BAREVNÝCH PAPÍRŮ


Na hnědý barevný papír obkreslete dítěti ruku. Ta bude tvořit kmen a větve stromu. Poté natrhejte barevný papír na kousky a ty následně zmačkejte. Plochu koruny stromu natřete lepidlem a pomačkané kousky barevných papírů na ně nalepte, čímž vytvoříte pestrobarevnou korunu stromu. Druhou variantou je si základnu stromu nakreslit pastelkou.





6. JEŽEK



Na karton dětem nakreslete šablonu ježka. Tu poté vystřihněte. Obličej vybarvěte růžově. Plochu tělíčka potřete lepidlem (nejlépe Herkulesem, který je po zaschnutí neviditelný) a nalepte na něj libovolné plody (kaštany, žaludy, šípky, oříšky aj.). Pro těžší plody je vhodné volit právě karton. Tvrdá čtvrtka by se mohla tíhou materiálu a větším množstvím lepidla protrhnout.




7. VEVERKA ZE ŠIŠKY



Dvě poslední aktivity jsou určené spíš pro větší děti či maminky.
K výrobě potřebujete více "rozvitou" (tj. uschlou) smrkovou šišku, borovicovou větvičku, větší podlouhlý oříšek, tři hřebíčky, zahradnické nůžky a tavnou pistoli. 
Smrkovou šišku odstřihněte v její jedné třetině (nejlépe to jde právě zahradnickými nůžkami). Z odstřižené části odloupněte cca 10 šupin, ze kterých se vytvoří ouška, ručičky a nožičky veverky. Hlavičku vyrobíte z oříšku, na jehož vrchní část nalepte ouška ze šupin (na každé ouško dvě šupiny). Očíčka a čumáček vyrobte nalepením hřebíčku. Do cca 1/3 nalepte z boku šišky ručičky a do spodní části nožičky (každá nožička ze dvou šupin). Teprve potom nalepte hlavičku na tělíčko veverky. Nakonec přilepte k zadní části tělíčka ocas, který bude tvořit větvička borovice. 



8. JEŽEK ZE ŠIŠKY



K výrobě potřebujete jen borovicovou šišku, borovicovou větvičku, dva světlé korálky, nůž či nůžky a tavnou pistoli. Šišce oloupejte do 1/3 šupiny. Špičku nechejte. Ta bude tvořit nos ježečka. Fousky od šupin ostříhejte nůžkami. Pistolí přilepte z boku korálky, které budou tvořit očíčka. Nakonec otrhejte jehličí z borovicové větvičky a zapíchejte ho pod šupiny šišky. Vytvoříte tak ježečkovi bodliny. 






Ještě malý TIP na závěr: Veškeré papírové a plastové obaly (ruličky od toaleťáku, kartonové krabice, krabičky od těstovin, pizzy, celofán od květin, igelitové pytlíky od oblečení apod.) si schovávejte. A při pobytu venku se dívejte kolem sebe a sbírejte - listy, šišky, oříšky, žaludy, šípky, větve, plody javoru aj. Při tvoření s dětmi se vám mohou vždy hodit:)


Co podzimního tvoříte doma s dětmi vy ? Inspirujte mě i ostatní.

22 komentářů:

  1. Krásné tvoření. Opravdu krása a věřím, že děti to bavilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jojo, tvoření, to je jejich. Hlavně, že je akce:)

      Vymazat
  2. Ty vážky jsem neznala, vypadají moc hezky! A u těch ježků s oříšky mi je oříšků líto (letos máme nedostatek), tak bych možná použila jen skořápky... Hezky si to tvoření užíváte ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, Hani, že jsi aspoň něco neznala:)) Ořechů jsme měli také málo, tak jsme vždy sbírali na procházkách, ale pak nám známí věnovali půl pytle, tak jsem byla šťastná. Ze skořápek to půjde také pěkně...

      Vymazat
  3. moc zdravím, Péťo, výborné nápady! děkujeme! veverka wow!ježečci úžasní! těším se na děti až vyzkoušíme odpoledne, budou nadšené!
    krásný den a ať jste fit! Maruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se líbí a že jste se inspirovali!

      Vymazat
  4. Peti, super, moc krásné tvoření. Rádi se inspirujeme:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné.. ještě dýně vydlabané a vyřezané děláváme. Jinak postavičky z přírodnin jsou fantastické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Eli. Dýni musím taky udělat. Akorát já ty rádoby halloween. tradice (já to tak chápu - jako malí jsme v životě dýni nedlabali, pokud si dobře pamatuju) moc neuznávám, ale dětem se to určitě bude líbit, takže nějakýho "dýňáka" vydlabu.

      Vymazat
  6. Opravdu moc pekne! Dekujem za podzimní inspiraci a ať vás tvoření pořád moc baví!

    OdpovědětVymazat
  7. Hezké nápady, vážky jsme dělaly a měly úspěch. Dětem vše šlo krásně od ruky. Hezké dny. Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Bomba, nádherná inspirace. O víkendu s kovbojem využijeme :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je teda veci. Za me nej vazky a jezek ze sisek, ale i vsechny ostatni vytvory jsou pekne. Listy maji neskutecne vyuziti. Venku taky koukam a sbiram kde co:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vážky se mi taky moc líbí. A navíc jsou fakt jednoduché. Je to tak, s listama se dá kouzlit všelijak.

      Vymazat
    2. tie jeskovia sami velice pacia

      Vymazat
  10. Syn už konečně dorostl do věku, kdy ho taky začíná bavit tvoření, takže si spolu užíváme každé roční období :-) . Na podzim jsme vyráběli z kaštanů, ořechů a listů a teď o Vánocích jsme dělali papírový věnec na stromeček a taky jsem našla návod, jak vyrobit papírovou hvězdu a na to, že i já jsem ji dělala poprvé, tak se nám povedla krásně :-) .

    OdpovědětVymazat