úterý 22. srpna 2017

Ostružinový koláč s tvarohem


Tak recept, ten už tu opravdu dlouho nebyl. Jenže tenhle koláč doma zmizel snad do hodiny od upečení, tak jsem si řekla, že si ho musím poznamenat. A to už pár let dělám takhle virtuálně. 
Všechny nasyslené ročníky Apetitů a dalších kuchařských časopisů jsem vyhodila (i když s těžkým srdcem), protože jsem se do nich už pár let ani nepodívala. Ostatně všechny recepty už jsou online, takže...
Ostružiny jako takové moc nemusím. Stejně jako rybíz a angrešt. A tak se mi do pečení moc nechtělo. Ale dostali jsme je, tak než bych je zplesnivělé vyhodila, pustila jsem se do něj. A protože jsem si ty ostružiny chtěla nějak vylepšit, pídila jsem se po receptu s tvarohem. Ten já totiž ráda.



Recept jsem si nakonec trochu uzpůsobila podle svého, protože mi některé suroviny chyběly, jiné přebývaly a tady je:


190 g hladké mouky
90 g změklého másla
250 g polotučného tvarohu ve vaničce 
(tučný ale bude určitě ještě lepší :))
125 g krupicového cukru
2 hrsti ostružin (nebo dle libosti)
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1/2 kypřicího prášku
1/2 sáčku vanilkového  cukru
cca 2 lžíce mléka
kůru z půlky citronu

Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky. Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte. Do druhé mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. V původním receptu je mouka polohrubá, ale já prostě ve většině případů peču z hladké. Těsto je pak mnohem jemnější. Přisypte k základu těsta a důkladně promíchejte. Bílky ušlehejte do tuha a nakonec je opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 24 cm a poklaďte ovocem, které ještě trochu posypte krupicovým cukrem. Pečte asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C. 





P.S. A v pátek budou zase nějaké novinky z eshopu...

11 komentářů:

  1. Zážitok:-) U teba všetko!
    Neboj ,,lapač,, zvažujem:-)
    Tie posledné máš úžasné, asi to bude ,,hviezdička,,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh, díky, ALi:) Jeste ma dalsi nove vzory na lapace. Nafotim a poslu... Akorat ted jsem je na chvili odlozila a tvorim neco jineho....

      Vymazat
  2. Dobry den,

    zrovna mam ten stejny ostruzinovy problem.
    Jen v receptech s tvarohem nikdy nevim, jestli se mysli vanckovy nebo kostka. Byva to dost velky rozdil. Predem dekuji.
    pekny den
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý postřeh, Leni:) Já dávám vždy ten, který mám, takže v 90% vaničkový. I tady jsem ho dala. Ještě to tam dopíšu. On by tam šel i ten v kostce, jen by se to možná muselo víc zředit mlékem. Díky za připomínku. Fajn den, P.

      Vymazat
    2. Diky moc.
      Krasny den vam vsem.

      Vymazat
  3. Moc dobře to vypadá ��, hezký večer. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Koláč vypadá opravdu krásně! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Kolac jsem vyzkousela, je vyborny. Moc diky za recept.
    Lenka

    OdpovědětVymazat