neděle 25. února 2018

Léčebné lázně Kynžvart - tipy & rady

Souhrnný článek o našem pobytu v lázních jsem měla v plánu hned od začátku. Sama, když jsem hledala informace, jak to v lázních chodí, musela jsem pořádně pohledat, a tak věřím, že těm maminkám a tatínkům, kteří se chystají na léčebný pobyt se svými prcky a nemají vlastní zkušenost, třeba pomůže.

Kdo má na pobyt v lázních nárok
S naším Bobíkem jsme někdy koncem léta dostali doporučení na pobyt v léčených lázních Kynžvart, kde se léčí především dětí s astmatem, potížemi s dýcháním, ekzematici, ale i děti s potížemi s ledvinami aj.
S doporučením, které od svého odborného lékaře (alergologa, kožního lékaře aj.) dostanete musíte ke svému pediatrovi, který vám vyplní potřebné dokumenty, které je nutné předložit vaší pojišťovně. Ta poté vystaví potvrzení, že zdravotní stav vašeho dítka vyhovuje podmínkám pro pobyt v lázních a vystaví vám žádost o pobyt. Pozor - tato žádost je platná pouze 6 měsíců, tzn. pokud chcete jet do lázní např. v létě, je nutné si nechat vystavit doporučení do lázní hned začátkem roku, abyste to stihli.

Celková délka pobytu je 28 dní. Pobyt i stravu hradí dítěti i jeho doprovodu pojišťovna (až na výjimky - viz. níže.)

Lázně Kynžvart se nacházejí kousek od Mariánských lázní v nadmořské výšce 670 m. Jsou zasazeny na kopci v nádherné přírodě, kde vás neruší cvrkot města. Je to opravdu oáza pro tělo, ale i duši. Ale o tom až za chvíli.

Co s sebou
Určitě si sbalte dostatek oblečení. A to jak pro letní, tak pro zimní turnus. V každém lázeňském domě je prádelna - jedna pračka, ale na tu je pořadník, takže když se vám dítě celé promáčí, je nutné mít dostatek náhradního oblečení. Na druhou stranu prádlo schne v prádelnách velmi rychle. Nezapomenout pláštěnky a holiny.
Co se týká dalšího vybavení, které stojí za zvážení:
Určitě hrnečky, příbor a nějaký ten tácek/talířek. Hrnečky a veškeré nádobí jsou sice volně k dispozici v jídelně, ovšem nesmí se brát na pokoj (jako každý si je bere, ale nesmí se to). Pokud si však rádi děláte čaj do většího hrnku nebo máte maličké děti, u kterých je jistější používat plastové nádobí, určitě si ho vezměte. Takové totiž v jídelně nenajdete (jsou tam jen plastové hrnečky). Já si brala na pokoj i rychlovarnou konvici a toustovač. Ten jsme skoro nevyužili, ale čaj nebo kafe jsem si na pokoji vařila, když se mi nechtělo jít dolů do jídelny. Rychlovarná konvice je také dole v jídelně volně k dispozici, ale pokud budete v lázních s malým dítětem, je třeba ho všude brát s sebou a to se vám pak třeba večer, kdy už je dítě v pyžamu (a vy si chcete dát po celém dni zasloužené kafe:) zkrátka nechce. Také doporučuji si vzít nějaký hadr a houbičku na umytí nádobí na otření věcí na pokoji (např. utření stolu, vytření vody pod podložkou u sprchy apod.). Každý den vám pokoj sice hezky uklidí, ale nikdy nevíte, co se vám na pokoji vylije apod.
Dále je vhodné si vzít nějaké sáčky nebo plastové krabičky. Proč? Do lednice. Lednice je v jídelně k dispozici pouze jedna pro celý lázeňský dům. Zbylé potraviny od snídaní a svačin si tedy každý ukládá to té stejné lednice a je v tom pak hrozný chaos. Proto je dobré mít vlastní větší plastovou krabici, kam si ty nesnědené nebo zakoupené jogurty, máslíčka, šunky a sýry uložíte. Je samozřejmě možné si je tam uložit volně, ale to je pak také můžete mít na několika místech a zapomenete na ně nebo je omylem sníte někomu jinému:)
Pro děti: kola, koloběžky, boby, sáňky, lyže, hračky na doma, hračky na písek, výtvarné potřeby (papíry, lepidla, fixy, pastelky, modelínu, nůžky, lepidla ...).  Dříve bylo ve městě papírnictví. To je ale zrušeno, a tak byste museli pro výtvarné potřeby až do Mariánek.
Pro menší děti určitě i kočárky. Přece jen jedete do hor - skoro všechny cesty a výlety jsou do kopce nebo do hůře přístupných míst. Kočárek se tedy opravdu hodí (děti z kopečka běhají, honí se, ale nahoru do kopce se jim pak už moc nechce...).

Termín pobytu
Co se týká termínu pobytu. Je lepší léto nebo zima? Já si tak trochu zoufala, že na ten atopický ekzém je zrovna zima nic moc (jak víme, mráz bolí). Jenže... V zimních měsících je prý vždy sníh, takže každý den uteče opravdu rychle. Děti celé dopoledne a odpoledne bobují a čas utíká fakt dobře. Ovšem vás nemine neustálé sušení mokrých věcí a oblékání dětí do několika vrstev oblečení. Léto jsme tu nezažili, ale tam je prý zase riziko, že jsou tropická horka a to prý zase děti sedí na pokoji nebo se koupou v uzavřeném bazénu, který je hned před lázeňskými domy a ven na prudké slunce moc nemohou, aby jim neublížilo. A na jaře pro změnu často prší, takže se pořád pere, protože děti jsou od bláta. Tolik mé postřehy od maminek, které tu byly již několik  let po sobě. Ten nejlepší termín si prostě nevybere. Každé roční období má svoje kouzlo.

Lázeňský areál
Co se týká lázeňských domů. V areálu je celkem 6 lázeňských domů. První větší lázeňský dům Orlík je hned u silnice. Tam jsou ubytovány jak samotné děti (tj. starší 6ti let, které již nemají národ na doprovod), tak i děti s doprovodem.  Hned vedle něj stojí lázeňský dům Šárka. Nejluxusnější, ale také nejdražší dům. Rodiče, resp. doprovod si zde pobyt hradí.  Dalším domem je Libuše, tam jsme byli ubytováni my. Tento pobyt si také rodič platí. Ceny zde (pobyt je 28 denní). Stejně tak v Trianonu (ten je trochu stranou, resp. nad všemi ostatními domy do kopce a ubytování jsou tam také děti s doprovodem) . Rodiče si pobyt hradí, protože jsou v těchto domech pokoje se sociálním zařízením na pokoji. A za tento luxus se platí. 
Ostatní lázeňské domy mají sociální zařízení společné na chodbách. A těmi jsou: největší dům Záboj a potom Výslunní. Tam jsou ubytovávají děti s doprovodem. 
(fotky lázeňských domů níže viz. oficiální stránky lázní)
V domech Orlík, Záboj, Výsluní doprovod žádný poplatek neplatí. Pobyt i jídlo mu hradí pojišťovna. Akorát to sociální zařízení je tam na chodbě společné pro všechny. 

Ještě k těm dětem starším 6ti let, které již nemají nárok na doprovod, resp. jim ho pojišťovna nehradí. I na tento pobyt s vaším dítětem můžete samozřejmě jet, ale musíte si ho plně hradit sami. Letos (tj.rok 2018 ) to bylo něco přes 20 000 Kč. Pokud byste si potřebovali vzít s sebou i vaše další zdravé dítě, jeho pobyt potom stojí něco kolem 13-15.000 Kč. 

Pak je tu ještě lázeňský dům Praha, což je administrativní budova, kde se při příjezdu do lázní nahlašujete a vyplňujete potřebné údaje a je zde ubytování pro dospělé pacienty.


lázeňský dům Orlík

Šárka

Libuše

Záboj



Trianon


Výsluní


administrativní dům Praha

Ubytování
Jak už jsem psala výše, nejdříve je nutné se jít nahlásit do lázeňského domu Praha, kde je nutné vyplnit příslušné vstupní dokumenty.
Hned jak přijdete na dům, ve kterém budete ubytování, ujme se vás sestřička, která vám předá klíče od pokoje a projde s vámi celou budovu a ukáže vám, kde co je.
Každý pokoj má jinou rozlohu. Některý je dlouhá "nudle", jiný čtvercový, další fakt prostorný. Aspoň v Libuši to tak je. Jsou zde i pěkné podkrovní pokoje. Tam bydlívají ty nejstarší děti, protože jsou nejvýš a ti prckové by tak vysoko těžko došli. V zimě se nemusíte bát, že by vám byla zima. Dostatečně tu topí.
Každý pokoj (v Libuši) disponuje televizí, internetem (rychlost dobrá - filmy jsem tam stahovala v pohodě) a vlastním sociálním zařízením. Také prostornou šatní skříní. 
Navíc hned u vstupu do lázeňského domu je hromadná šatna a botárna. Každý pokoj má svoji polici na boty. V místnosti botárny jsou pak skříně na uložení bund a vzadu taková sušárna (pro zimní turnusy). Venku na dvoře je pak místnost na uložení kol, bobů, koloběžek apod.

Úklid
Paní uklízečka uklízí pokoje každý den. Každý týden dochází k výměně ložního prádla a ručníků. Povlíkáte si sami. Paní uklízečky toho mají samy dost, protože hned po úklidu celé budovy se přesouvají dolů na jídelnu a vydávají jídlo. Hlavním výdejcem je ale hlavní sestřička, která má zrovna ten den službu v sesterně. Během oběda tedy v sesterně nikdo není.

Sestřičky
Sestřičky jsou tu velmi milé paní a slečny, které vám vyjdou s čímkoliv vstříc. A to jak dětem, tak dospělým. Já si tu nakopla prst, a ledovaly mi to, vázaly.... bez problému. S většími problémy je ale nutné jít k lékaři. Pojišťovna totiž nějakou větší léčbu dospělých lázním neproplácí! Lékař je ale tuším až v Mariánských lázní.
Pokud by byl závažnější zdravotní problém s dětmi, odvezou vás lázeňským autem na pohotovost do Mariánských lázní. My tam třeba jeli na výplach uší.
Sesterna je zde na Libuši v prvním patře a celý den je tam dostupná sestřička. V našem turnusu zrovna 3/4 dětí onemocnělo, takže měli sestřičky a doktoři docela fofr. Prý se to takto ale nestává. Nám sem zanesla virus jedna maminka, která přijela již nemocná....
Každý den je nutné sledovat nástěnku vedle sesterny. Tam jsou pokyny rodičům, kdy se mění povlečení, kdy jsou pravidelné prohlídky dětí (ty bývají jednou týdně), kdy jsou přednášky pro rodiče (nutriční sestra, info o balneo procedůrách... aj.).

Procedury

Veškeré procedury jsou prováděny v tzv. Balneo centru. To je žlutá budova s dřevěným štítem po pravé straně (přes silnici) od lázeňských domů - cca 5 min. pěšky. 
Tam jsou otužovací procedury, masáže, vířivky, inhalace, rašelinové koupele aj. Vždy dle zdravotních problémů daného dítěte.
My jsme měli procedury vždy jen ráno a pak celý den volno, takže super načasování. Některé domy ale mívají procedury i po obědě.
Jedna z procedur, tzv. míčkování a hraní na flétnu je v tělocvičně - ta je hned jako první menší domeček u silnice - před prvním lázeňským domem Orlík.
A pak je tu ještě bazén. Tam jsme měli procedury jednou týdně - hravé cvičení v dětském bazénku, s volnou chvíli ve velkém, potom sauna a relaxace.
V budově Balnea je veliká krásná herna, kde si děti během čekání na další proceduru mohou hrát, příp. si tam hrát ještě i po skončení procedur.







Jídlo

Jídlo je celkem 5x denně pro děti a 3x denně pro dospělé. Snídaně byla od 7:15, svačinku si každý vezme hned u snídaně a pak sní dle dispozic, oběd od 11:15, svačina 14:00 a večeře od 17:00, při které si hned vezmete druhou večeři, která má být cca v 19:00, ale každý si ji většinou sní na pokoji (nebo v létě, kdy je dlouho vidět, klidně ještě venku). Vaří tu opravdu dobře. Možná pro muže velké jedlíky to nejsou úplně optimálně velké porce, ale občas je možnost si přidat a tatínkové pak většinou dojídají po dětech, které toho často moc nesní (zná asi každá maminka).
Velmi milé je, že si na každý den může rodič vybrat ze dvou jídel (vždy se vybírá na týden dopředu). Buď to stejné jako dítě (tj. super zdravé) a nebo jídlo pro dospělé, také zdravé, ale běžně kořeněné (měli jsme tu třeba výborný zvěřinový guláš s bramborovo-špenátovým knedlíkem).
Pití je k dispozici po celý den neomezeně. Ráno je většinou ovocný nesladký čaj (možné dosladit ), melta, občas kakao a potom minerální voda Richard (pramen je hned pod lázeňskými domy) a šťáva volně k dispozici. Ráno a večer je volně k dispozici i mléko.
Na jídelně je lednička, kam si můžete odložit buď nesnědené ( a nerozbalené) potraviny třeba ze snídaně a potom své soukromé potraviny. Je vhodné mít svou krabičku nebo sáček, aby se vám věci nepomíchaly s jinými. Lednička je pak hodně narvaná potravinami, tak abyste je pak dlouho nehledali.
(Toto vše platí v lázeňském domě Libuše, nevím, jak jinde...)

Léčivé prameny
Přímo v lázeňském komplexu jsou celkem 3 prameny - Richard, ten je k dispozici k běžnému pití v lázních. V areálu lázní je jeho čerpání zpoplatněno - symbolickou korunou, myslím... U balnea jsou pak prameny Helena a Viktor. Ty jsou vhodné především ke kloktání a vyplachování nosu. Jsou silně železité a mají projímací účinky. Kousek za hranicí města je ještě pramen Tereza. Ten je chuťově podobný Richardovi (mně tedy chutnal více) a prý i déle vydrží. Helena, Viktor, ani Tereza zpoplatněné nejsou.
Je dobré mít s sebou nějaký kanystr, kam si pak před odjezdem pramenitou vodu načerpáte.
Více o pramenech ZDE.


pramen Richard - hned pod lázeňskými domy


pramen Viktor a Helena před Balneem


pramen Viktor a Helena

Každý lázeňský dům má na zahradě malé hřišťátko - písek, prolézačky, domeček, sezení pro rodiče.

V areálu, tedy v parku pod lázeňskými domy, je pak větší dětské hřiště.




V zimě se v parku perfektně bobuje. Je tam větší kopeček, ale dá se bobovat i po vyhrabaných cestách, nebo pak o extra strmém menším kopečku hned vedle bazénu.











Kulturní vyžití
S dětmi se tu opravdu nudit nebudete. Každý týden jsou min. 2-3 kulturní představení nebo výtvarné dílny pro děti. Ať už promítání pohádek, loutkové divadlo, karneval, ale pak i malování na textil, pískové obrázky, vypalování ze smršťovací fólie apod. V zimě se jezdí i na bruslení.
Navíc je tu spousta míst, kam můžete s dětmi chodit na výlety.









karneval v lázeňském Kulturním domě 
tvoříme rozlučkové tablo do herny (herna je jich plná - je to nádhera)






tvoříme obrázky z barevných písků

Nejbližší je silnice přímo nad lázeňskými domy, kterou dojdete k vile Waldheim a dále pak k hájence se sovičkou (maketou).  A když půjdete ještě dál, dojdete do Mariánských lázní:)


cesta hned nad lázeňskými domy - směr vila Waldheim
zdroj





Dále pak cestou do kopce nad Balneem (kam chodíte s dětmi na procedúry) můžete jít na krásnou Pohádkovou stezku, kterou dojdete až na zříceninu hradu Kynžvart. Celou cestu lemují krásné velké vyřezávané dřevěné sochy. Je to krásná procházka, i když do kopce.











Stejnou cestou, jen opačným směrem dojdete na kopec Špičák, odkud je překrásný výhled do krajiny. Ten je hned na Balneem.


výhled na město z kopce Špičák





Dalším výletním místem je Pramen Tereza. Tam se dostanete cestou k poště a pořád dál za poštu, až minete značku "konec města" a kousek za značkou je po pravé straně asfaltová silnice dolů z kopečka mezi poli. Když jí sejdete dolů, cca 100m doleva je pramen Tereza. Úplně dole se pak můžete podívat na pasoucí se krávy. A když vám nebudou stačit krávy, jděte se podívat na koně.
Koně najdete když půjdete cestičkou kolem domu Praha (cestička po levé straně, když stojíte před Prahou) dolů, kolem Lesního závodu, až úplně nakonec. Tam je výběh pro koně.
No a hned naproti tělocvičně, cestou lesem podél silnice nahoru, v zimě shlédnete krásné rampouchy, které se tvoří na protékajícím potoku. A když pak na konci potoka přejdete na druhou stranu silnice, najdete tam pěknou malou jeskyni, v zimě s nádhernými dlouhými rampouchy (viz. fota níže).









Krásnou vycházkou je také výlet na zámek Kynžvart. Ten je vzdálený cca 2km od lázní. Jde se po asfaltové silnici druhé třídy, kde sem tam jede auto, ale dá se jít i přes pole, kolem potoka (v zimě trochu nepohodlné). V zimě, kdy není zámek otevřen pro veřejnost, pořádají lázně speciální prohlídku pro malé pacienty. Okolí zámku je nádherné a určitě stojí za  to vidět. Více o zámku zde.








Obchody
Dole ve městě naleznete potraviny COOP , potom hračkářství, poštu a lékárnu. Pošta má otevřeno Po-Pá 8-10:00 a 14-17:00, lékárna v letních měsících: každý den (hlavně dopoledne) kromě středy, v zimních měsících: jen  út+ čt: 9-12:00. Dříve bylo ve městě i papírnictví, to je ale zrušeno. Pohledy kromě pošty můžete zakoupit i v lázeňském domě Praha, což je taková administrativní budova celého lázeňského komplexu, kam musíte chodit nahlašovat návštěvy a vyřizovat administrativní věci (podpisy dokumentů apod.)
Jinak do města určitě s dětmi choďte takovou lesní cestičkou za Balneem.  Vyjdete přímo na náměstí. Vyhnete se tak chůzi podél silnice.

Návštěvy

Na víkend si většinou každý zve návštěvu, příp. se tam střídají rodiče v pobytu s dětmi. Návštěvu je vždy nutné předem nahlásit (myslím, že nejdéle do čtvrtka daného týdne) a zaplatit v lázeňském domě Praha. Na každém pokoji je vždy jedna postel rozkládací, takže návštěva spí s vámi. I lůžkoviny jsou tam k dispozici.

Tak to nejdůležitější jsem snad shrnula. Když si na něco vzpomenu, ještě určitě doplním. Věřím, že tyto informace někomu pomohou.

Více informací na oficiálních stránkách lázní ZDE.


1 komentář:

  1. Já jezdím do lázní hrozně ráda. Ani když jsme týden u moře tak si tam tolik neodpočinu, jako na víkendovém pobytu v lázních. Masáže, bazény, sauna, procházky, to pro mě představuje ten nejlepší možný relax.

    OdpovědětVymazat