čtvrtek 8. září 2016

Jak na šetrnější bydlení

Doma stále řešíme spotřebu energie a vody. Snažíme se jimi šetřit, jak se dá. Každoměsíční výdaje jsou totiž neúnosné. Navíc topíme elektrokotlem:( Máme starší (tedy spíš starý) dům, kde jsme zhruba před čtyřmi lety nechávali dělat nová okna a dveře - okna protihluková, protože jedna strana domu je do silnice. Kromě toho, že zabraňují úniku tepla, tak jsou i skvělou zvukovou izolací. Dům není zateplený a vzhledem k tomu, že je starý, v některých částech je trochu vlhký. Jeho zateplení je však, díky tomu, že má prachbídné základy, tak trochu otázkou. Říká se totiž, že pokud starý dům zateplíte, rozuměj ucpete, začne vlhnout ještě víc. Tak pořád váháme. 
Nicméně je stále spousta způsobů, jak svůj dům či byt využívat co nejefektivněji a šetřit tím nejen finance, ale i přírodu. A proto mě napadlo jich tu pár shrnout. A že to byla docela fuška...

TEPELNÁ ENERGIE

K největším tepelným ztrátám dochází hlavně okny a dveřmi. V rodinném domě mohou úniky tepla okny a dveřmi dosahovat 30-40%, v bytě až 50% z celkových tepelných ztrát. Pokud máte ještě stále stará okna a dveře, zvažte, zda se vám nevyplatí buďto jejich výměna nebo alespoň jejich řádné utěsněníVýměna oken není levná záležitost, ale kromě ušetření financí zajistíte i výbornou zvukotěsnost. Pokud zvolíte variantu těsnění, zainvestujte do lepších prahů či speciálních těsnících lišt. A pozor, teplo neuniká jen okny a venkovními dveřmi, ale i dveřmi do sklepa, na půdu apod.
A nebo si pořiďte venkovní rolety či žaluzie. Jsou dokonale zvukotěsné a navíc skvělým bezpečnostním prvkem, pokud třeba často cestujete nebo bydlíte v "nebezpečných" částech města. Nad nimi jsme jeden čas také uvažovali. Mnoho variant nabízí například Velux

zdroj

K nemalým tepelným únikům dochází samozřejmě i stěnami domu, a to 20-30%, v bytovém domě až 40%. Zateplení fasády je dost finančně náročné, ale podle odborníků se prý investice vrátí za 7 - 10 let (je fakt, že když naši zateplovali dům, každý rok ušetří na topení opravdu dost peněz). Zateplení domu společně s novými kvalitními okny s dobrými izolačními vlastnostmi totiž ušetří až polovinu nákladů na vytápění.
Vhodné je zateplit také strop a střechu domu a odizolovat základy. Nezaizolovaným stropem a střechou může v rodinném domě unikat 15-20%, v bytě pět až 8% tepla. Podlaha a sklep rodinného domu bez izolace pak může propustit dalších 5-10%, v bytě a bytovém domě 4-6% tepla. (zdroj)

Před zimou nezapomeňte odvzdušnit radiátory. Pravidelně na nich otírejte prach a nesušte na nich prádlo, budou pak mnohem lépe hřát. Teplo z radiátorů musí mít možnost dostat se do interiéru. Proto před ně nestavte nábytek a nespouštějte přes ně závěsy a záclony. Potom totiž topíte do oken a ne do místnosti. Pokud radiátor přikryjete, můžete přijít až o 10 % tepla. Za topení můžete také dát hliníkovou folii, ta odráží teplo do místnosti. 

A když už jsme u toho tepla:  


Víte, že pokud snížíte teplotu v pokojích o 1°C ušetříte až 6 % energie?

Ideální teplota na spaní se uvádí 18°C . V obývacím a dětském pokoji by to mělo být něco mezi 20 a 22°C. V kuchyni stačí topit do max. 20 °C, na chodbách dokonce jen 15 až 19°C. Když z domu odcházím, teplotu vždy snižuji. Většinou na těch 18°C. 
V zimě před sluncem nezatahujte závěsy, ale nechte se ohřát. Je to opět maličkost, ale funguje. V ložnici (spíš v bytě) si můžete dovolit přes den vypnout topení úplně a zapnout ho až třeba hodinu před tím, než si půjdete lehnout, aby se vám místnost trochu vyhřála. V tomhle vždy závidím lidem v paneláku, když mi vypráví, jak netopí skoro v žádném pokoji, protože je ze všech stran vyhřívají sousedi. 

Další věcí, která vám pomůže ušetřit na energii, jsou ventily s termostatickými hlavicemi. Když do bytu svítí slunce nebo máte zapnutou troubu, ventil sám zavře radiátor a zabrání přílišnému zvyšování teploty. Nebo si nechte nainstalovat pokojový termostat s časovým spínačem. Lehce si na něm naprogramujete dobu, resp. teplotu, kdy se kotel automaticky vypne. To nám funguje perfektně.

Pořiďte si ekologický kotel
Musím říct, že mě docela překvapuje, že ještě existuje tolik domácností, které topí pevným palivem. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo životního prostředí vypsalo tzv. Kotlíkové dotace, je nejvyšší čas je využít a nechat přírodu trochu víc dýchat. Ostatní průmyslové výpary jí dávají zabrat až až.  

Vlhkost vzduchu a větrání 
Víte, že čím je v pokoji vyšší vlhkost vzduchu, tím je v něm větší pocit tepla?  Vlhkost v rozmezí 40 – 50 % zajistí o 2 – 3°C vyšší pocit tepla. Nepodceňujte ji proto a sledujte pečlivě vaši meteostanici.

Větrejte rychle a intenzivně. Spousta lidí větrá delší dobu, ale jen oknem otevřeným na tzv. ventilačku. To nestačí. Může totiž docházet k vlhnutí bytu či domu. Ideální je větrat rychle a intenzivně, a to otevřením oken dokořán, aby se dosáhlo průvanu a tudíž řádného provětrání. V zimě navíc během mrazivého vyvětrání zahubíte například roztoče, kteří mráz nesnáší. Optimálně by se mělo větrat po celý rok několikrát denně aspoň na 8 minut.


zdroj

Podlahové topení a krytina
Pokud stavíte nový dům, zauvažujte o podlahovém topení. To má spoustu výhod. Kromě mnohem lepšího rozložení teploty vzduchu v místnosti (oproti klasickému topení), je to nižší energetická náročnost, tedy nižší náklady na vytápění a také dochází k menšímu víření prachu. Interiér je navíc mnohem flexibilnější při zařizování, vzhledem k tomu, že zdi nenarušují radiátory. 

Podlahová krytina
Při plánování podlahové krytiny použijte raději vinyl. Má menší tepelný odpor a tedy rychlejší prohřátí prostoru, je rozměrově stabilnější a pocitově teplejší. Navíc je několikanásobně tišší. Designy už se vyrábí stejně pěkné jako u lamina, které je navíc o poznání tvrdší. Pro rodiny s malými dětmi, které jsou věčně na zemi, je to jasná volba.


zdroj

V kuchyni
Zdánlivé maličkosti vám mohou ušetřit až několik stovek, ne-li tisíc korun.
Používejte na hrnce pokličky
Hrnce dávejte na správné plotýnky (ne na větší ani menší než je hrnec). 
Vařte v tlakovém hrnci. Také výrazně šetří. 
Zajistěte, aby pánve měly opravdu rovné dno a energie zbytečně neutíkala pryč.
Při přípravě polévky či těstovin ohřívejte vodu ve varné konvici (konvice má vyšší účinnost než vařič), pokud tedy nemáte indukční desku, tam to neplatí.
Investičně náročnejší je pak pořízení opravdu kvalitních hrnců, případně indukční desky, která výrazně šetří náklady.
Při vaření používejte pouze lokální osvětlení - nad pracovní plochou a sporákem.


Elektrické spotřebiče
Hlídejte energetickou třídu spotřebičů. Staré spotřebiče spotřebovávají několikanásobně víc elektrické energie.
Počítač, nabíječky, tiskárny nenechávejte přes noc v zásuvce. I do vypnutých spotřebičů stále proudí elektřina.
Nekupujte zbytečně velké televize, které "požírají" moc energie.
Používejte LED žárovky, které spotřebují o 85 % méně a vydrží dvacetkrát déle. Výměnou jediné klasické žárovky za „ledku“ můžete ročně ušetřit i více než 300 korun. 


VODA

Snížení spotřeby vody lze dosáhnout například pomocí úsporných sprchových hlavic či pákových baterií. Termostatické baterie udržují jak požadovanou teplotu vody, tak chrání proti opaření. Pákové a termostatické baterie ušetří až 30% energie vložené do přípravy teplé vody. Pomocí tzv. škrtícího kroužku se také dá účinně omezit průtok vody ve sprchových bateriích. Kroužek se instaluje do sprchové hadice, přičemž jej můžete upravit podle vaší potřeby. Škrtící kroužky snižují spotřebu teplé i studené vody přibližně o 25 %. (zdroj)
Pozor také na kapající kohoutky! Kapajícím kohoutkem může odtéct až 24l vody za den! 
Sledujte, zda vám neprotéká toaleta. Tam můžete ztratit až 2000l za den !
Sprchujte se místo koupele. Při sprchování se v porovnání s koupelí ve vaně spotřebuje třetina až pětina teplé vody. 
Pokud myjete nádobí, tak ne pod tekoucí vodou. Rozdíl ve spotřebě vody je totiž trojnásobný.
Zainvestujte do nové pračky. V ní potom volte šetrné prací programyPokud můžete sušit prádlo venku, ždímejte prádlo na nižší otáčky (já ždímu jen na 600 ot.). Neperte, pokud nemáte pračku dostatečně naplněnou, případně volte program pro poloviční dávku prádla.
Kupte si myčku nádobí. Zde také volte úsporné programy.
Korigujte množství vody na splachování toalety. Nové toalety již dávají na výběr v množství vody, kterým chcete splachovat, případně se dá pořídit zařízení, které zabraňuje protékání a snižuje objem vody na splachování.
Během čištění zubů a mydlení se při sprchování vypínejte vodu.
Pokud máte dům, chytejte "dešťovku", kterou použijte na zalévání zahrady.
Využívejte vodu ze sušičky. Použít se dá na splachování záchodu (když sušíte několik várek prádla za sebou) nebo na zalévání domácích květin či do žehličky.
Ledničku, resp. mrazák pravidelně odmrazujte. Námraza silnější než tři milimetry může zvedat spotřebu energie až o 50%. Lednička by neměla být umístěna u sporáku a topení. Nemůže pak dobře odvětrávat a odvádět teplo, čímž se spotřeba zvyšuje. Vzhledem k tomu, že lednička a mrazák jsou v provozu neustále, ideální teploty jsou: lednice kolem +5 °C, mrazák okolo -18 °C


Prodloužené bydlení
Vy, co máte domek, prodlužte si bydlení a postavte si pergolu a nebo zimní zahradu. Je to skvělá věc. Nemusíte v nich topit a i tak se tam dá přebývat, protože je tam dlouho teplo. Poslední roky je ještě v říjnu celkem teploučko, takže trávíme opravdu dost času venku a když nám začne být zima, vlezeme si pod pergolu a je nám líp. Doma nám pak nemusí běžet topení na plné pecky...


Doufám, že vám byly alespoň některé informace k užitku a že díky nim ušetříte. Každá kačka totiž dobrá:)

Jak doma spoříte energii a vodu vy? Napište mi nějaké vaše tipy. Ráda se inspiruji. 



Tento příspěvek je částečně sponzorovaný a 
vyjadřuje pouze moji osobní zkušenost a názor 
na danou věc/ produkt/ službu.

10 komentářů:

  1. Já ještě používám vodu po koupání dcery (většinou ji koupu jen čistou vodou, ne mýdlem), vodu z oplachování zeleniny a vodu třeba z vaření těstovin, vajec apod. na zalévání balkonové zahrádky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, Hani. Ta voda z vajíček byla pro mě nedávno zajímavým zjištěním. A o vodě z těstovin na zalévání také nevím. Jdu to prostudovat😉

      Vymazat
    2. Ještě mě teď zpětně napadá - rekuperace, manžel v tom pracuje, my ale bydlíme v panelákovém bytě a tam ta realizace není tak jednoduchá, jako v bytě. toť vše, jdu zalévat :-)

      Vymazat
  2. My si nedávno pořídili indukční desku a teda litujeme dodnes. Možná to něco uspoří, ale nádobí je na to drahé jak blázen (a třeba super drahé pánvi se najednou ohlo dno, takže ani nesedí), některé hrnce jsou prostě moc malé na jakoukoliv plotýnku, neustále to nějak bzučí. No hrůza, nejraději bych s ní hodila o zeď :)) Ale jiank ostatní tipy dobré, spoustu praktikujeme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za info ohledně té indukce. To slyším snad poprvé. Většinou si jí lidé hodně chválí, tedy kromě ceny jí samotné a toho speciálního nádobí. Tak ať si na ní brzy zvykneš:)

      Vymazat
    2. Já indukci (po dlouhém váhání) mám a jsem spokojená. Už bych neměnila. Hrnce jsem doplňovala postupně - indukce "kamarádila" i s 30 let starým smaltovaným nádobím se Sfinxu. Pánve jsou myslím už k dostání taky v přijatelné cenové relaci, aspoň mne cena té poslední, co jsme kupovali nijak nevyvedla z míry. Ani problém s velikostí hrnců nemám - bez problémů používám i malinký kastrůlek (navíc právě ten smaltovaný) na vaření jednoho nebo dvou vajíček - vždyť princip indukce je v tom, že hřeje právě jen tam, kde je kontakt nádoby a desky.

      Vymazat
  3. Osobně jsem s indukcí taky maximálně spokojená a neměnila bych, hrnce jsme měli všechny ok, stačilo vyměnit jen dvě pánve. Vyhovuje mi rychlost dosažení bodu varu, rychlost zchlazení - přece jen doma malé děti - o indukci se nepopálí. :) Skvělé tipy, určitě bychom měli všichni šetřit - a to nejen kvůli uštetřeným pěnězům. iva

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek. My už bydlíme, takže teď řeším hodně provozní věci. Například mě čeká mytí oken . Máme velká plastová okna, takže se mi do toho vůbec nechce, ale budu se do toho muset brzy dát, abych je do Vánoc vůbec všechny umyla.

    OdpovědětVymazat
  5. To se mi hrozně moc líbí :-) Už teď to vypadá, že u vás doma bude hrozně moc útulně a těším se na vaše výsledky a následné fotografie z vašeho nového bydleníčka :-) Také jsme nedávno dělali menší rekošku, ale spíš to spočívalo pouze v tom, že jsme dělali jen výměnu našich oken na ty plastová , takže tak :-) Mějte se hezky a držte se v těchto hrozných dnech... Určitě to ani pro vás není jednoduché...

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat