pátek 14. března 2014

Jablečný crumble


Dezert původem z Anglie je snad nejjednodušší dezert, který znám. Je to taková obdoba našeho drobenkového koláče, ale bez spodní vrstvy těsta.
Udělala jsem ho jako jednoporcovky do muffin formiček. Přijde mi to tak praktičtější. Člověk se potom lžící hraboší jen ve své formičce a nerozvrtá celý koláč:)
Recept je úplně jednoduchý. Na 4 formičky budeme potřebovat:
4 jablka
pár kapek citronové šťávy
špětka skořice
na drobenku:
1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
1/4 hrnku třtinového nebo krystalového cukru
1/4 hrnku másla
3/4 hrnku hladké mouky
Jablka oloupeme, nakrájíme na větší kousky, pokapeme citronovou šťávou, posypeme skořicí, promícháme a vložíme do formiček (vymazávat nemusíte - jsou keramické). Jablka není třeba cukrovat, pokud tedy nejsou úplně kyselá, protože drobenka je sladká až až. Drobenku připravíme ze zbytku ingrediencí. Pečeme cca 30 min. při 180°C dokud drobenka na povrchu nezezlátne.
Určitě ho vyzkoušejte. Upéct ho můžete z jakéhokoliv lesního a domácího ovoce. Je to strašná rychlovka, takže ideální recept pro pečení s dětmi.



6 komentářů:

  1. tak toto musím vyskúšať...ale najprv musím kúpiť tie nádherné mističky...jana

    OdpovědětVymazat
  2. Diky, holky. Misticky jsou z Ikey a je to fakt mnamka a zadna kaloricka bomba (zvlast, kdyz se da do drobenky mene cukru)...

    OdpovědětVymazat
  3. Petro, řízek je řízek ať děláš co chceš ten nenahradíš. Mirek H

    OdpovědětVymazat
  4. Petro,řízek ničím nenahradíš. Mirek H

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miro, jsem taky masova,neboj! Ale rizek? To spis roastbeef nebo svickova, ne??

      Vymazat