pátek 2. května 2014

Tvarohové bábovky

Včerejší krásný májový den plný polibků a taky alergických uslzených očí a posmrkaných kapesníků si zasloužil nějakou tu sladkost.
Vyzkoušela jsem si své nové mini bábovičky, kterým jsem neodolala v Tchibu a udělala do nich mou oblíbenou tvarohovou bábovku. Recept na klasickou velikost bábovky je:
1 máslo nebo Hera
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250g cukr moučka
250g hladká mouka
250g jemný tvaroh
1 kypřicí prášek
špetka soli 
kakao
Žloutky, cukr a rozehřáté zchladlé máslo vyšlehejte do pěny. Potom přidejte tvaroh a znovu promíchejte. Nakonec přidejte prosátou mouku a kypřící prášek. Do vzniklé směsi pomalu zamíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Pokud chcete bábovku dvoubarevnou, kakao přidejte do poslední třetiny směsi dle chuti. Pečte ve vymazané formě při 170°C asi 45 minut nebo tak dlouho, až bude bábovka uvnitř upečená.
Bábovka je úžasně vláčná i několik dní !
 


10 komentářů:

  1. Bábovku já ráda! Mňam:)) Hezký víkend :))

    OdpovědětVymazat
  2. Roztomilouši:) Vypadají úžasně a musí tak určitě i chutnat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jůů, tuhle formu z Tchiba mám taky, ale moje bábovičky mi z toho nešly vyklopit - musím vyzkoušet tvůj recept, vypadají totiž luxusně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je vymazala, resp. "vylila olejem" a vyklopily se uplne samy:)

      Vymazat
  4. Bábovičky jsou překrásné :) Formu mám taky, stejně jako Vy jsem neodolala. Zajímal by mě ale recept přímo do formy z Tchiba. Vychází to tak zhruba na půl dávky? O víkendu je určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Leni. Řekla bych, že ta půlka by to být mohla. Každopádně ten recept je nej. Už jsem ho předala několika kamarádkám a u všech je to bábovka číslo jedna, tak snad bude chutnat i u vás:)

      Vymazat
    2. Tak musim uznat, že bábovka byla opravdu úžasná. Těsto trochu tužší a hůř se mi s ním pracovalo, ale jinak fantazie :) <3

      Vymazat
    3. Leni, to těsto je tužší, když se pracuje s nerozpuštěným máslem či rostl. tukem. Já ho vždy na plotně rozehřeji a nechám schladnout a pak je těsto krásně vláčné. A používám tedy vaničkový tvaroh, ne kostku. Ale jsem ráda, že ti chutnala:)

      Vymazat