pondělí 4. srpna 2014

Švestkový koláč se zakysanou smetanou

Momentálně mám doma hromadu švestek a jablek a nestačím je zpracovávat. Nejdřív jsem udělala koláč a dneska se chystám na džem. Koláč ovšem putoval částečně na návštěvu, protože koláče a buchty u nás doma nejsou moc v kurzu (spíš panna cotta nebo creme brulée).
Koláč byl s drobenkou, ale těsto se zakysanou smetanou, takže úžasně vláčný i druhý den.
Recept:
0,5 - 1 kg švestek (dle chuti)
200 ml zakysané smetany
85 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
5 lžic rozpuštěného másla
180 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
50 g másla
mandlové lupínky na posypání
Smetanu, cukr, vejce a máslo vymícháme na hladký krém. V další míse prosejeme mouku s kypřícím práškem a přimícháme ke krému. Vzniklou směs vlijeme do formy a poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami, které posypeme bohatě drobenkou a nakonec mandlovými lupínky. Pečeme 35-45min. při 180°C.

  

6 komentářů:

  1. Zrovna jsem od tchýně dostala pár hoodně zralých švestek tak musím vykoumat co s nimi , že by tenhle pěkný koláč ?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, urcite ho zkus. Je opravdu vlacny a pro zrale svestky jak delany:) Diky za navstevu.

      Vymazat
  2. Peti, koláče se švestkama miluju ....tenhle se zak.smetanou neznám ....děkuju za recept ...určitě vyzkouším .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite ho zkus, Marki. Je fakt dobry. Ta zakysacka jde nahradit i bilym jogurtem.

      Vymazat
  3. Těsto je podobné jaké jsem včera dělala... Musí být výborný! Určitě vyzkouším. Švestky mám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na ten tvuj krasny kolac zrovna koukala. Tenhle recept jde udelat taky s jogurtem.

      Vymazat