Momentálně mám doma hromadu švestek a jablek a nestačím je zpracovávat. Nejdřív jsem udělala koláč a dneska se chystám na džem. Koláč ovšem putoval částečně na návštěvu, protože koláče a buchty u nás doma nejsou moc v kurzu (spíš panna cotta nebo creme brulée).
Koláč byl s drobenkou, ale těsto se zakysanou smetanou, takže úžasně vláčný i druhý den.
Recept:
0,5 - 1 kg švestek (dle chuti)
200 ml zakysané smetany
85 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
5 lžic rozpuštěného másla
180 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
50 g másla
mandlové lupínky na posypání
Smetanu, cukr, vejce a máslo vymícháme na hladký krém. V další míse prosejeme mouku s kypřícím práškem a přimícháme ke krému. Vzniklou směs vlijeme do formy a poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami, které posypeme bohatě drobenkou a nakonec mandlovými lupínky. Pečeme 35-45min. při 180°C.
Zrovna jsem od tchýně dostala pár hoodně zralých švestek tak musím vykoumat co s nimi , že by tenhle pěkný koláč ?:)
OdpovědětVymazatJani, urcite ho zkus. Je opravdu vlacny a pro zrale svestky jak delany:) Diky za navstevu.
VymazatPeti, koláče se švestkama miluju ....tenhle se zak.smetanou neznám ....děkuju za recept ...určitě vyzkouším .... Marki
OdpovědětVymazatUrcite ho zkus, Marki. Je fakt dobry. Ta zakysacka jde nahradit i bilym jogurtem.
VymazatTěsto je podobné jaké jsem včera dělala... Musí být výborný! Určitě vyzkouším. Švestky mám!
OdpovědětVymazatTaky jsem na ten tvuj krasny kolac zrovna koukala. Tenhle recept jde udelat taky s jogurtem.
VymazatTak já jdu zrovna na něj, tak snad se povede 🙈🙈
OdpovědětVymazatVýborný recept , dělala jsem ho v týdnu třikrát ...pro tchýni , kamarádce a nám .....jednou jsem obměnila červeným rybízem.super rychlý a výborný recept ... děkuji za něj 💚
OdpovědětVymazat