čtvrtek 26. března 2015

Skořico-medoví šneci

Velikonoce jsou za dveřmi, a tak je na čase si prubnout něco z kynutého těsta.
Kynuté těsto jsem nikdy nijak zvlášť nemusela.
Vždycky jsem se bála, že mi nevykyne, nebo se při pečení všelijak rozplácne apod. Navíc ta tíha toho zadělávání a ty upatlané ruce, když se do toho nakonec člověk pustí rukama. Nic moc pro mě. 
Ale na Velikonoce mazanec prostě musí být. (O Vánocích totiž řeším vánočku její tvarohovou variantou jen s kypřicím práškem.). A tak jsem šla do toho.
Nedávno jsem si totiž koupila droždí, že udělám lívance a lívance jsem nakonec dělala jogurtové bez droždí (musím hodit někdy recept, jsou moc dobré), a tak mi droždí zbylo.
A vzhledem k tomu, že je mi líto cokoliv vyhodit, natož jídlo, řekla jsem si, že ty šneky tedy udělám. Recept už mám uložený dlouho, takže teď nastal jejich čas.
Nejsou tak vláčné jako např. kupované z listového těsta, ale kdo má rád kynuté (a jednou za čas, že?), tomu budou určitě chutnat. Med a rozinky je dělají vláčnější.
 
Na cca 15 kousků budete potřebovat:
150g rostlinného tuku
500g hladké mouky
50g droždí
250ml mléka
2 vejce
špetka soli
100g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
150g rozinek
4 lžíce medu
vajíčko na pomazání, třtinový cukr na posypání, skořice na posypání
Nejdříve si připravte kvásek z 1/2 sklenice teplého mléka, 2 lžic cukru, 2 lžic mouky a rozdrobeným droždím. Nechte ho vykynout na teplém místě. Do mísy si dejte mouku, do ní přilijte vykynutý kvásek, poté přidejte rozpuštěný tuk, cukr, vejce a sůl a vypracujte v hladké těsto, které se nelepí. Pokud by se lepilo, přisypte ještě mouku. (Já vždy začínám vařečkou a končím upatalnýma rukama). Vzniklé těsto nechte ještě dalších 20min. dokynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválejte  na cca 0,5 cm silný plát. Ten potřete medem, posypte třtinovým cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto srolujte a nakrájejte na plátky cca 1cm široké. Potřete je rozšlehaným vejcem, poskládejte na plech do tvaru šneků a pečte cca 20min. na 180°C. Při pečení je průběžně potírejte vajíčkem, ať jsou po upečení lesklé. Nakonec je můžete posypat ještě cukrem a skořicí. Já je nechala jen tak. 


9 komentářů: