středa 27. května 2015

První kolo


Tento příspěvek bude trochu delší, než ostatní, ale First Bike si to určitě zaslouží.
Náš Bobík má totiž nové kolo, právě First Bike (FB). Tedy zatím je to kolo bez šlapek, takový vyšší level odrážedla.
Ani ne za měsíc mu totiž budou dva a mně, když jsem mu tady plánovala, co mu koupit k narozeninám, vůbec nenapadlo, že už by taky možná potřeboval odrážedlo a ne jen dětskou motorku.
On ale na motorce jezdí venku pořádně teprve tohle jaro, když tedy nepočítám drandění po baráku. Na podzim mu ještě nebyl ani rok a půl, a to bylo na nějaké dlouhé vyjížďky na motorce ještě brzo.
Jenže, pak jsem u Terky viděla First Bike a zamilovala jsem se! A tak jsme doma začali studovat, který tip FB bychom tomu našemu klukovi pořídili. 
Shodou okolností jsme ovšem dostali úžasnou možnost od www.prodeti.cz tohle kolo otestovat. A taková nabídka se zkrátka neodmítá. Tuhle designovou lahůdku jsme prostě museli mít !
Sice už doma jedno obyčejné kovové odstrkovadlo máme, poděděné po dětech od sousedů, ale to se s First Bike nedá srovnávat, jak se dočtete dále.  Bobík už na tomto kovovém odrážedle zkoušel jezdit, ale má z něj ještě trošku respekt. Je docela těžké a vzhledem k tomu, že se mu protáčí řídítka o 360 stupňů, často díky tomu padá a problémová je pro něj i manipulace s ním.
I proto jsem ráda, že máme tu možnost vyzkoušet First Bike, na který  jsem slyšela již tolik dobrých recenzí. 
FIRST BIKE totiž není jen tak obyčejné odrážedlo.
Už jen když jsme ho sestavovali, podivovali jsme se nad jeho lehkostí. Jeho váha je  jen 3,9 kg. Samotné sestavení zabralo max. 10min. Přímo v krabici je k dispozici dokonalý návod, ale zručný táta (nebo máma) ho zvládne i bez něj. 
V balení jsou navíc i cool samolepky na kolo, které ho ještě povýší. My využili jen některé, ale pokud bude Bobík chtít další, není problém je dolepit, obměnit. K dispozici jsou dva designy samolepek. Jedno spíš holčičí a druhé závodní. 
 
Když jsme kolo sestavovali, sedátko jsme rovnou nastavili na tu nejnižší možnou velikost, tj. nějakých 34,5 cm. Přece jen Bobíkovi ještě nejsou ani dva roky a kolo je vhodné od dvou let. Pokud je vaše dítko ještě menší, není problém ke kolu pořídit adaptér na snížení sedadla a dostanete se tak až na příjemných 30cm. Naopak ta maximální výška je až 44,5 cm.
Bobík, jakmile kolo uviděl, hned se na něj sápal a chystal se jet. K našemu překvapení však ještě ne úplně stabilně dosáhl nožičkami na zem. Ouha, řekla jsem si. Ale on nasedl a jel ! Opatrně, ale jel. Žádný pád, žádné vrávorání. A právě tuhle suverénnost přisuzuji extra lehké konstrukci kola, která ho nepřevažuje. A také řídítkům, které se samy neprotáčí . (Oproti tomu na starém odrážedle jsme ho museli ze začátku tlačit, resp. vyvažovat, aby se díky protáčecím řídítkům nepřevažoval na jednu či druhou stranu.)
Slézání bylo ze začátku trošku problém, ale časem se to zlepšilo.
First Bike jsme zkoušeli nejdříve doma, pomaloučku, a teprve pak, po týdnu,  jsme vyrazili do terénu.


Ježdění v terénu Bobíka bavilo. Nejdříve jsme šli jezdit na louku, aby případné pády tolik nebolely. Pro jistotu měl Bobík samozřejmě helmu, i když jí vůbec nechtěl. 
Její výběr byl, mimochodem, docela oříšek (Bobík si ji ne a ne vyzkoušet, takže jsme ji koupili tak trochu "na blind"). A když jsem mu ji upevňovala na hlavičku, to bylo snad ještě horší. Taky vaše děti při výběru a zkoušení helmy tak bojovaly? Helmu jsme chtěli modrou nebo černou, bez dětských motivů, aby nám ladila ke kolu, ale ani ve třech obchodech jsme ji nesehnali. A tak máme černozelenou. Ale hezkou.
 
A teď něco málo k technickým vymoženostem kola.
To, co dělá kolo výjimečným, je jednoznačně rám kola. Je vyroben ze sklolaminátového polyamidu, jenž se vyznačuje nízkou váhou, dlouhou životností, pružností a zároveň extrémní pevností. To je zřejmé i z tohoto videa, ze kterého jsem byla trochu paf, protože se mi donedávna líbila právě ta dřevěná odstrkovadla, ale po shlédnutí tohoto videa bych ho již nekoupila.
Navíc se prý na FB naučí dítě perfektně držet rovnováhu, takže pak bez problému přejde na klasické kolo a vyhne se tak kolu s bočními kolečky, které kolo dělají tak trochu nemotorným (také viz. video).
First Bike se kromě jiného odlišuje i tím, že má speciální balónové pneumatiky, díky nimž je kolo rychlejší a lépe se přizpůsobí různých povrchům. Na obou bocích i na vidlici kola jsou navíc reflexní samolepky.
Má také bubnovou brzdu, ze které nevystupují žádné části, díky nimž by se dítě mohlo poranit.
Celkově je kolo konstruováno tak, aby nemohlo dojít k poranění dítěte. Nikde nenajdete žádné ostré hrany, výstupy, šrouby bez krytek apod.
 
Co se mi, jako matce, na First Bike líbí, je právě jeho bezpečnost. Je to jediné kolo bez pedálů s nadstandardním atestem Bezpečné hračky a prestižním oceněním Česká kvalita.
Jeho řídítka se neprotáčí ! Na každou stranu se dají otočit jen o cca 30 stupňů, což zamezuje tomu, aby si dítě při pádu vrazilo řídítka do břicha, příp. díky tomu dítě ztrácelo rovnováhu při učení se na odrážedle jezdit. U nás to platí dvojnásob, protože alespoň mohu s kolem, resp. s Bobanem a kolem lépe manilupovat. Vždy, když někam jdeme, mám totiž v jedné ruce kočárek a druhou potřebuji co nejrychleji vyrovnávat jízdní manévry Bobana, který tak rád dělá okruhy z chodníku na silnici a různě vrávorá na našich vesnických cestách (chvíli chodník, pak tráva, potom asfalt a do toho sem tam neupravené cesty).
Jako další bezpečný prvek vidím sedlo, které má speciální gumový, protiskluzový povrch. Stejně tak rukojeti řídítek, které jsou ze stejného materiálu. Na tom našem starém odrážedle jsou také gumové rukojeti, ovšem i tak kloužou. To tady ne. 


Výška sedla je velmi snadno nastavitelná regulačním šroubem hned pod sedadlem.
Super je i  ruční brzda, u které lze navíc nastavit vzdálenost brzdné páčky od řídítek, aby malé dítě na brzdu pohodlně dosáhlo Bobík ji sice ještě nedokáže svou ručičkou zmáčknout, ale do budoucna to vidím jako velké plus.
 
Díky nízké hmotnosti kola nemá dítě problém kolo zvednout, příp. přemístit/odnést tam, kam potřebuje.
  
Dokoupit se ke kolu dá navíc spousta dalšího příslušenství: například zvonek nebo košíček na přední řídítka. My zatím zvonek nekupovali, protože už teď Bobík jezdí a v ruce má kromě řídítek ještě také minimálně jeden kamínek, který cestou sebere, takže řídítka drží vždy napůl. A tak raději počkám, až bude v jízdě suverénější než aby ho kromě kamínků na zemi rozptyloval ještě zvonek. 

Pokud bych měla shrnout výhody a nevýhody First Bike, tak bych to viděla asi takhle:
Výhody:
- nízká hmotnost kola - pouze 3,9 kg
- jedinečný, extrémně pevný materiál rámu kola
- řídítka se otáčí jen do úhlu cca 30°
- snadná regulace sedadla + možnost dokoupení adaptéru na snížení sedadla
- bezpečnost - kryté šrouby a všechny nebezpečné části - Odrážedlo First BIKE se může jako jediné kolo bez pedálů pochlubit značkou Bezpečné hračky , kterou mu udělil nezávislý Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně.
- balónové pneumatiky - nafukovací
- ruční brzda
- bubnová brzda - z brzdy nevystupují žádné části, díky nimž by se dítě mohlo poranit
- vhodné již od dvou let

Nevýhody:
- vyšší pořizovací cena - ovšem zcela srovnatelná s konkurenčními prémiovými koly
Navíc, zrovna tohle kolo je limitovaná edice. Ostatní typy  FB jsou zhruba o tisíc korun levnější, Basic verze je ještě níž.

Taky na hřišti jsme teď, co má Bobík nové kolo, víc oblíbení. Všechny děti si totiž kolo chtějí půjčit a vyzkoušet :)
A pokud se i vy právě rozhodujete nebo váháte, které odstrkovadlo koupit, za nás rozhodně doporučuji First Bike. Kluky máme doma dva, takže se kolo maximálně využije. 
Na www.prodeti.cz naleznete spoustu barevných kombinací i různých variant - STREET, CROSS, RACING a nebo základní BASIC, a tak můžete dumat a přemýšlet, které pro vás bude nejlepší. 



Tento příspěvek je sponzorovaný a vyjadřuje pouze moji osobní zkušenost a názor na danou věc/ produkt/ službu.

16 komentářů:

  1. Parádný stroj! Skoro lituju, že už naše děti odrostly podobných záležitostem a třetí mít kvůli tomu fakt nebudu!! :) Když byl Tobík dvouletej,tak First bike snad ještě v ČR ani nebylo, u Julinky už asi jo, ale ta to zas jako holčička tolik neprožívala :) Boban je frajer, sluší mu to na něm moc, vybrali jste dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujem. Já jsem taky moc ráda, že FB máme. Je to fakt pecka. A je to rychlost, jak se ty kola/odstrkovadla vyvíjejí.

      Vymazat
  2. Krásný... Naše Justýnka ze začátku s odrážedlem chodila :-) Valstně ještě předtím chodila i s motorkou :-) prostě nějak nedokázala pochopit, že si má sednout a jet, tak prostě stála a popocházela...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To náš Boban se zase v půlce cesty rozhodne, že už jet nechce, kolo položí a jde po svých dál. A nebo ho nese v ruce (teda spíš tahne). Jojo, je s těma dětma sranda:)

      Vymazat
  3. First Bike je prostě klasika - top. Já jsem ho měla pro děti předvybraný na základě pozitivních referencí kamarádek (ale bazárkový kvůli vysoké ceně)...Nakonec odrážedlo tohoto typu nečekaně koupil pro dceru k druhým narozkám můj brácha a vybral jiné, které má neteř, taky dobré, ale na FB to prostě nemá ;-)
    Lucka V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky spoustu dobrých referencí. A nakonec mě přesvědčilo i to video, že je to fakt kvalitní kolo.

      Vymazat
  4. Z Bobana bude biker:) Chtela jsem pro Bobse taky tohle odrazedlo. Je super, jak je lehoucky a přitom bezpecny... jenze kvůli vysoky cene jsme nakonec měli jiny... Uvidíme, jestli třeba naaahodou nedostane First bike Rozinka... Nevis, jestli třeba nedelaji nebo se nechystaji delat i kola? Prokop je uz fakt biker - po tatinkovi, takze to ceka nejspis i Rozu....:) Katrin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro Rozicku bych o tom urcite uvazovala. Podle oficial. stranek zatim maji jen tyhle odrazedla. Zkusim kdyztak vyzjistit.

      Vymazat
  5. Vypadá fakt kvalitně! My jsme koupili Yedoo, taky dobrý. Teď už má šlapky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, kvalita to je. Ja to vase, krasny holcici, uz videla:)

      Vymazat
  6. Fakt vypadá super, koukala jsem na stránky a líbí se mi ta oranžová varianta a hlavně, že je lehký, Ondráškovi se bude dobře drandit a nám se bude dobře nosit ;-)) Tak díky za tip! Akorát je trošku dražší, takže až po výplatě :-) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, Evco, ze jsi se inspirovala. Jsem rada a verim, ze si ho zamiluje i Ondrasek.

      Vymazat
  7. Tak tohle jsme prošvihli, odrážedlo jsme měli docela nevzhledné kovové, ale už je to pryč a učíme se na kole. Každopádně ale podle recenez vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tech odrazedel je spousta. Je zajimavy sledovat, jak to jde vsechno kupredu a jaky design. novinky jsou.

      Vymazat
  8. kolo je krasny, i kdyz trochu drahy, ale je opravdu videt kvalita zpracovani a velka vyhoda, ze odrazedlo je lehke. Mame koupené kovové a po zkusenosti už bych ho nekoupila.

    OdpovědětVymazat
  9. Máme FB, a je to nerozbitné kolo... To už zažilo pádu, pohozeni, a pořád drží. Je pravda, že jsme nekupovali, ale máme ho pujcene od kamarádky, ale určitě bych jiné nechtěla. Výhodou je jeho váha, když se dítě rozhodne dál nepokracovat v jízdě, v ruce se snadno odnese. A ještě máme variantu s brzdami a to je úplně super. Matěj neměl osoupane ani špičky od bot jako jeho kamarádi co brzdili pomocí nohou. A poslední super vychytavka je adaptér pro menší děti, které jezdit chtějí, ale nedosáhnou na zem.
    Hujer

    OdpovědětVymazat