pondělí 22. června 2015

Květina týdne # 6 : Levandule

Kdo by ji neznal, kdo by ji nemiloval. Levandule.
Mně se hned vybaví obrovská levandulové pole na jihu Francie.  A pak hned moje skalka:)
Lidově se levandule nazývá také jako dulenka, devandule, špikanard nebo špikrnát.
Levandule je silně vonný, 60-120 cm vysoký, bohatě větvený, vytrvalý polokeř.
Největší význam má jako tradiční léčivá a aromatická rostlina

Tato rostlina se vyskytuje na vysluněných svazích, ojediněle vystupuje až k hranici lesa.
Původně se vyskytovala pouze v západním Středozemí, ale kulturou se rozšířila po celém Středozemí. Tradiční oblastí pěstování je jihovýchodní Francie v Provence, ale pěstuje se i v mnoha dalších zemích jižní Evropy, v Alžírsku aj.
Levanduli vyhovují hlinitopísčité půdy. Nemá ráda přemokření. Dobře snáší sucho. Při pěstování můžeme substrát nechat téměř vyschnout. Chceme-li dosáhnout mohutnějšího květenství levandule, po odkvětu ji vždy musíme ostříhat. Při pěstování v květináči, musí být květináč, pro správný vývoj rostliny, alespoň dvojnásobné šířky.
Levandule má uklidňující účinky na lidský organismus. Nálev z čajové lžičky květů levandule uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá při nespavosti, nervozitě, závratích a pomáhá při trávení. Z levandulí si můžeme připravit relaxační koupel a také hojí rány. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek. Levanduli nesmějí užívat diabetici, kteří si injekčně aplikují inzulín (toto jsem například vůbec nevěděla).
 
Levandule se používá jako vonná esence do spousty různých prostředků třeba na mytí anebo na úklid. Naše babičky její květy sypaly na podlahu, aby to v domě lépe vonělo a k odpuzování hmyzu. Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly.
Nálev z květu levandule se přidává do koupele. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). 
Používá se i v kuchyni, hlavně v té středomořské (Francii, Španělsku, Itálii). Je jednou ze součástí provensálského koření.
Sběr je ideální v červnu a červenci, po rozvinutí prvních květů. Odřezáváme koncové klasy, které se suší ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 35 °C. Snítky levandule sušíme zavěšené v malých svazcích. Pod ně umístíme papírové kornouty, do kterých suché květy opadávají.
Kvetoucí stonky je možné sušit také položené na prkénku či síti. Květy poté sdrhneme a prosejeme. Skladujeme na suchém, temném místě v dobře uzavíratelných nádobách.

Máte levanduli také na svých zahradách? Já ano a každý rok je větší a větší (vždy po odkvětu ji zastřihávám).


6 komentářů:

  1. Mám :-) Vypěstovala jsem si ji před několika lety ze semínek, zasadila na různá místa a už je nádherná a veliká, sama se vysemeňuje a rozmnožuje, takže už rozdávám dál... Levanduli miluju :-) Krásný den, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne se taky sama vysemenuje. Ted mi ale jedna uhynula. Jsem ji presadila a neprezila to. Ja ji mam taky rada. Ale taky rychle odkvete mi pripada....

      Vymazat
  2. ja som sa snažila dopestovať levanduľu zo semienok, ale nebola som úspešná. záhradu nemám, ale až raz budem, určite budem pestovať.
    vaša levanduľa je krásna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze seminek bych to asi taky nedala. Ja vzdy kupuju a nebo mi dava sousedka uz napul vypestovane. Jojo, mit zahradu je nadhera, ale taky nekonecna prace. Drzim palce ,at ji brzo mate a diky za navstevu, Slavka.

      Vymazat
  3. Levandule je úžasná, mám ji moc ráda a letos jsem poprvé zkusila z ní sirup! Je výborný a má krásnou barvu:)! Můžu jen doporučit! Recept zhruba stejný jako na bezinkový sirup.
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, sirup. Ten bych chtela ochutnat! A ta barva musi urcite byt krasna. Diky za tip.

      Vymazat