čtvrtek 23. března 2017

6 tipů na velikonoční tvoření pro děti


Rok se s rokem sešel a my doma s klukama opět velikonočně tvořili. Tentokrát nám k tomu ovšem dělaly společnost neštovice. Kluci jako vždy nadšeně vyráběli a já mám aspoň hotové vzorové výrobky pro velikonoční workshop, který každoročně pro děti pořádám na našem obecní velikonočním jarmarku. Letos jsem se dost inspirovala na sociálních sítích a mé velikonoční pinterest nástěnce a vytvořili jsme celkem 6 různých variant velikonočních dekorací, které zvládnou děti od 2 let (některé i ty menší).


1. EKO kuřátka, slepice a kohouti


Vajíčka domů kupujeme všichni. A protože plata od vajec jsou sice již několikrát recyklované (a proto nepatří do papíru, ale do směsného odpadu), tak my je zreckylovali ještě jednou. Vyrobili jsme si z nich kuřátka, slepičky a kohouty. Na slepičky a kuřátka vám postačí nižší plata, na kohouty pak ty vyšší (tj. ty s vyšším vnitřním oddělením jednotlivých vajíček). Já běžně kupuji vajíčka přímo ze slepičárny, tj. na velkých 30ks platech, která jsou dost nízká, takže jsem si musela pořídit 10ks zavírací plato z obchoďáku, abych měla materiál na kohouty:) Ale k věci. 

K výrobě budete potřebovat: plato od vajec, červený papír, nůžky, tempery, štětec, barevná peříčka a očíčka (ale ty můžete i dokreslit nebo udělat také z papíru).
Z plata vystřihněte jednu dvouvajíčkovou část, včetně oddělovací střední části. Tu poté nabarvěte barvou a nechte zaschnout. Mezitím si z červeného papíru vystřihněte zobáček, hřebínek,příp. vole na kohouta. Do suchého plata nůžkami udělejte otvory na zobák, hřebínek a vzadu na peří - ocas. Do otvorů zasuňte vystřižené části hlavy (k zobáku případně po stranách přilepte z každé strany jedno vole), nalepte očíčka a do otvoru na zadečku zasuňte barevná peříčka. Pak už jen dodejte dvě vajíčka a máte krásný držáček:)

2. Zajíček z ponožky




Krásný, hodně profláklý zajíček. Museli jsme si ho udělat také. K jeho výrobě budete potřebovat: šedou nebo hnědou ponožku, vatu, bílou a růžovou bavlnu, jehlu, nůžky a barevnou stužku.
Do ponožky natlačte tak dvě až tři hrsti vaty. Vytvarujte tělíčko a svažte ho stužkou. Nad stužku naplňte ponožku cca 1 hrstí vaty, to bude hlavička. Hlavičku také vytvarujte a zavažte užší stužkou (já si tu původní rozstřihla napůl). Nad hlavičkou ponožku odstříhněte tak, aby vám tam tak cca 2 - 3 cm ponožky ještě zůstalo. Tento nadbytek pak sestřihněte do špiček, tj. do tvaru oušek a vytvarujte je. Na hlavičku pak bavlnkou vyšijte očíčka a čumáček. Začínejte vždy od spodu hlavičky a jehlu protáhněte doprostřed hlavičky, kde budete vyšívat očíčka, tj. uzlík schovejte pod mašličku. Tím si zafixujete hlavičku a uzlík nebude vidět. Očíčka ušijte jedním tahem a skončete opět pod hlavičkou, pod mašličkou. S čumáčkem to samé  - uzlík schovat pod mašličku pod hlavičkou. Na zadeček jsem pak přišila i ocásek z vaty. Stačí ho asi jen přilepit, ale když jsem měla navlečenou nit, přišila a vytvarovala jsem ho pomocí jehly a nitě. Pokud budete mít světlejší ponožku, obličej můžete i namalovat fixou.



3. Kuřátka ze špachtlí


Oblíbená špachtličková aktivita, ke které budete potřebovat: 3 špachtle od nanuku (z papírnictví či výtvarných/kreativních potřeb), žlutou temperu, štětec, černou fixu, lepidlo, nůžky, tužku, oranžový nebo červený papír, žlutý papír.
Špachtle nabarvěte žlutou barvou a nechte zaschnout. Na žlutý papír obkreslete dětem jejich ručičky. To budou křidélka kuřátek. Poté z něj vystřihněte ovál, což bude hlavička kuřete. Z červeného papíru vystřihněte zobáček, hřebínek a nožičky kuřátka. Uschlé špachtle slepte k sobě do trojúhelníku. Z každé strany tělíčka ze špachtlí přilepte zespodu ručičky, které budou tvořit křídla. Na špičku tělíčka nalepte hlavičku, na ni zobáček a hřebínek a fixou dokreslete očíčka. Na rub spodní části přilepte nožičky a kuřátko je hotové.



4. Ovečka z kartonu a vlny



Motací aktivita pro děti. Budete na ní potřebovat: kousek kartonu, bílou tvrdou čtvrtku papíru, černý fix, nůžky, tužku, vlnu a lepidlo.
Z kartonu si vystříhněte tělíčko ovečky. Já si obkreslila dva hrnky - jeden menší a druhý větší. Z bílé tvrdé čtvrtky pak vystřihněte hlavičku a nožičky. Černou fixou dokreslete obličej a kopýtka. Děti pak vlnou obmotají tělíčko kolem dokola. Na konci, než vlnu odstříhnete, můžete ještě udělat očko na zavěšení...a nebo taky ne. Na tělíčko pak lepidlem přilepte hlavičku, na ní "vlásky", kopýtka a je to.




5. Potiskaná vajíčka

Na tuto aktivitu budete potřebovat bílý tvrdý papír, červený papír, černý fix, nůžky, tužku, variantně pak žlutý papír a lepidlo NEBO vatu, lepidlo a žlutou temperu a štětec, NEBO žlutou temperu a špunt.
Z tvrdého papíru si vystřihněte tvar vajíčka. Z červeného papíru si vystřihněte zobáček, hřebínek a nožičky kuřete. Ty nalepte na vajíčko a černým fixem dokreslete očíčka. Vajíčko poté dozdobte buď natrhaným žlutým papírem, který zmačkáte do malého chomáčku a lepidlem přilepíte na vajíčko. (Kuřeti/vajíčku můžete ještě dovyrobit křídla - obkreslením ručiček dítěte a jejich polepení/pokreslením).




Nebo vajíčko ozdobte otiskáváním špuntu ve žluté tempeře.



Třetí variantou je na vajíčko nalepit vatu, kterou poté můžete žlutou temperou také nabarvit.


 


6. Zajíček z toaleťáku


Ten se nám moc nepovedl, ale ujde. Budete na něj potřebovat: ruličku od toaletního papíru, bílý tvrdý papír, růžový papír, černý fix, tužku, nůžky, lepidlo, vatu a šedou (nebo černou a bílou) temperu.
Jednoduchá ruličková metoda. Ruličku od toaleťáku pomalujte šedou nebo hnědou barvou. Poté ji nechte zaschnout. Z bílého papíru si vystříhněte hlavičku (obkreslila jsem tu ruličku) a tlapky (obkreslila jsem půl ruličky). Tyto části pomalujte stejnou barvou jako tělíčko (zde lepší použít bílý papír  - barevný by se nemusel trefit odstínem) a také je nechte zaschnout. Nakonec ještě vystřihněte očíčka nebo si je nakreslete přímo na hlavičku fixou (my jsme namíchali moc tmavou barvu, tak to nešlo). Z růžového papíru vystříhněte ouška a čumáček. Vousky jsem vyrobila z odstřižených štětin smetáku:) Hlavičku a její části nalepte na suchou ruličku, úplně dolů. Vedle nich přilepte tlapky. Nahoru pak nalepte ocásek z kousku vaty.



Tak doufám, že jsme někoho z vás alespoň trošku inspirovali a vy si to s vašimi dětmi užijete stejně jako já. Tvoření zdar a Velikonocům zvlášť...

10 komentářů:

  1. Děkuju za tipy ;) My se chystáme na tvoření o víkendu :)

    OdpovědětVymazat
  2. S deťmi nebudem tvoriť , aspoň tento rok určite nie, ale veľmi pekne si to spracovala, fotky, návody, fantasticky šikovný pomocník, veľmi pekné. Prajem príjemné tvorenie, krásny deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Zitka. Vždycky to dá fušku zpracovat, ale jsem ráda, že se lidi inspirují... A já mám památku od dětí...Hezké dny..

      Vymazat
  3. Skvělé tipy jsi zde vybrala. Ten zajíček z ponožky je perfektní. Jde vidět, že jsi si s tímto příspěvkem dala velkou práci, ale je to perfektní!!! Měj se fajn Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ivi. Ponožkový zajíček je super. On teď všude koluje po internetu a navíc je tak jednoduchý, že ho nešlo neudělat:)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Díky, Marci. Hezké dny. Sleduji tvoje úžasné "projekty", ale nestíhám komentovat.... Pak to zase okomentuju nějak hromadně:))

      Vymazat
  5. Moc děkuji za tip. Syn je nemocný a nemůžem ven, tak už máme ovečku a zajíčka. :-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, tak super, to jsem ráda😊 Tak at je malý brzy fit!

      Vymazat