středa 17. července 2019

Hravá anatomie - Posviť si na lidské tělo | 3v1


Já vím, že to asi není žádná novinka, ale já jí zaregistrovala až teď. A musím vám o ní hned napsat a doporučit. Kdyby jí tedy ještě někdo, stejně jako já, neznal, čtěte dál.
Je to kniha krásně umělecky zpracovaná a skvěle vymyšlená, založená na principu barevného modelu RBG. Tak bych označila tuhle suprovou knihu o anatomii pro děti. Na úvod uvedu, že je výjimečná i svým rozměrem. Ten je totiž 29x35cm.
A není to jen tak obyčejná kniha o anatomii, ale má značný přesah oproti ostatním podobným knihám.
Na začátku knihy se dozvíte, jak s ní vlastně pracovat a co všechno vám kniha nabízí.




Obrázky v ní vypadají nějak takhle. Plné barev a zdánlivě překrývajících se, pro děti možná nesmyslně, čar. Ovšem nenechte se mýlit. Knížka je velmi chytře vymyšlená. Budete koukat. 
Stojí za to uvést, že o tyhle úchvatné ilustrace se postaralo duo milánských designérů Carnovsky (více o nich ZDE).







 

Jednotlivé obrázky jsou důmyslnou směsí orgánů, cév, svalů a kostí. A vy si je díky vymakané vychytávce můžete prohlédnout hezky přehledně a ne je zdlouhavě hledat.
Kniha totiž obsahuje kouzelné čočky (sklíčka), kterými vidíte víc než při nahodilém listování. Když listujete bez sklíček, musíte se společně s dětmi na každý obrázek soustředit a vlastně si tak trochu uvědomit, co na obrázku vlastně vidíte. Avšak když se díváte přes barevná sklíčka, obrázky dostávají zcela jiný rozměr.



A takhle čočky vypadají. Mají tři barvy. Modrou, zelenou a červenou. Každá čočka vám na obrázku zvýrazní jinou část těla. Ale vezměme to pěkně popořadě. Přes modrou čočku uvidíte orgány a cévy. Přes zelenou jsou vidět svaly a přes tu nejlepší červenou kosti. Zkrátka wau.






Kniha neobsahuje jen barevné kresby, ale i černobílé s podrobnými popisky. Najde si v ní tedy každý to své.





Knihu najdete ve skoro každém knihkupectví a myslím, že v žádné dětské knihovničce by neměla chybět. Naši kluci (4 a půl a 5) z ní jsou úplně paf, takže se nebojte ji pořídit i takhle "malým" dětem.
Znáte ji? Co na ni říkáte ? 

Žádné komentáře:

Okomentovat