sobota 7. ledna 2012

Lehký začátek ....tak trochu podle Jamieho / Easy start ....a la Jamie




Vzhledem k vánočním svátkům, kdy jsem se vůbec, ale vůbec nepřejídala, ale i přesto jsem přibrala (asi jen z toho okukování všech těch dobrot), tak jsme si první víkendový oběd udělali tak trochu odlehčený.
Byla to lahůdka a la Jamie Olivera - tagliatelle s pórkem a prosciutem.
To "a la" je tam velmi důležité, protože ten recept není úplně přesně podle originál. receptu Jamieho - hlavně kvůli té chybějící poslední části (Pangrattato) - to už by to potom tak dietní nebylo. Ale i tak to bylo výborné !
Zde je originál recept (pro cca 4 osoby):
Pappardelle s dušeným pórek a křupavé Porcini Pangrattato
5 pórků
olivový olej
máslo
3 stroužky česneku, oloupané a jemně nakrájené
několik snítek čerstvého tymiánu
sklenice bílého vína
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
0,5l kvalitního rostlinného nebo kuřecího vývaru
12 plátků šunky - nejlépe parmské
pappardelle (já použila tagliatelle) - lze vytvořit nakrájením "čerstvých" lasagní
2 hrsti čerstvě nastrouhaného parmazánu, plus pro servírování
Pangrattato:
1 malá hrst sušených hříbků
1 / 2 ciabatty, nakrájená na kousky
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
livový olej
2 stroužky česneku
1 snítka čerstvého rozmarýnu
Instrukce
Polovinu pórku podélně rozřízneme a nakrájíme šikmo na plátky cca 0,5 cm široké. Na široké pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo. Když je pánev dostatečně rozehřátá, přidáme plátky česneku, tymiánu a nakrájeného pórku. 
Pohybujeme pánví tak, aby všechen pórek byl obalený olejem a máslem. Poté zalijeme vínem, vývarem , opepříme a promícháme. Směs pokryjeme plátky parmské šunky (místo víka) a vše dusíme cca 25 až 30 minut. Jakmile pórek změkne, sundáme pánev z ohně.
Pangrattato:
Houby a  kousky ciabatty se špetkou soli a pepře nasypte do kuchyňského robota a sekejte tak dlouho, až bude směs vypadat jako strouhanka. 
Rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte stroužky česneku a rozmarýnu a vařte po dobu jedné minuty. Potom na to vsypte vzniklou "strouhanku" a v oleji ji dozlatova a dokřupava opečte. Poté strouhanku vyjměte a vsypte na papírové ubrousky, aby se z ní vysál nasátý olej. Rozmarýn a česnek můžete odstranit.
Mezitím si povařte tagliatelle nebo vytvořte pappardelle z lasagní - viz. video níže.
Po změknutí pórku, odstraňte Parma šunku z povrchu, nakrájejte ji na plátky a vmíchejte zpět do podušeného pórku. 
Dochutíme solí a pepřem a zasypeme parmezánem. Nakonec smícháme těstoviny s pórkem a posypeme parmezánem a Pangrattem a dochutíme oliv. olejem. 
Originál recept zde:



Žádné komentáře:

Okomentovat