čtvrtek 24. října 2013

Hruškový páj

Po delší době jsem pekla s hruškami. Po tom, co jsem spatřila ten úžasný recept v Ženě a život, to nešlo jinak:) Tzv. máslové hrušky moc nemusím, ale v koláčích jsou výborné.
Výsledek nám moc chutnal, a tak se s Vámi o něj musím podělit.
Ingredience viz. níže a postup zde:
Prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, máslo a semínka z vanil. lusku. Vlijte vodu a zpracujte na hladké těsto. Nechte ho odležet ve fólii v chladu (dávala jsem ho do lednice na cca 15-20min. )
Oloupané, rozpůlené hrušky zbavené středu (spíš trochu tvrdší, ne ty hodně zralé a měkké) vložte do velké pánve se dvěma lžícemi vody. Na mírném ohni duste cca 2-5 min., ale jen tak, aby se nerozvařily, ale zůstaly stále poloměkké. Hrušky vyndejte a nechte vychladnout.
Zchladlé těsto vyválejte na 3mm silný plát. Vyložte jím formu a celé ho potřebe bílkem (aby se náplň nevsákla do korpusu). Hnědý cukr, sirup, rozpuštěné máslo, vejce a smetanu dejte do mísy a ušlehejte do krému. 
Na těsto naskládejte hrušky. Zalijte je vyšlehanou krémovou směsí  a vložte je do předehřáté trouby. Pečeme 40-50min. při 170°C. Po upečení nechte vychladnout.
Pokud doma nemáte zlatý sirup, recept na něj je např. ZDE nebo ZDE.
Případně se dá nahradit javorovým sirupem nebo medem .








3 komentáře:

  1. Teda, Ty mi děláš chutě ... hned bych si dala ;). Jo a pěkné fotky! Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Hruškový jsme zatím ještě neměla. Mým favoritem doteď byl jahodový páj s tvarohovo - jogurtovou náplní a od teď má vážného konkurenta.

    OdpovědětVymazat