pondělí 27. července 2015

Květina týdne # 11: Třapatka čili Echinacea

Květinou tohoto týdne je známá léčivka TŘAPATKA či jinak známá jako ECHINACEA. Mně připomíná tak trochu barevnou přerostlou kopretinu.
Když se na tyhle kytky podívám na zahradě, je to nádherná podívaná, protože všude kolem nich poletuje spousta čmeláků a včel. Já se třapatkou kochala opět na zahradě mojí drahé sousedky Evičky, kde byly pořízeny i tyhle krásné fotky.
Echinacea dorůstá až  140 cm a je to trvalka.
Po příchodu do Evropy dostala své botanické jméno podle výrazného, ježatého středu květu: echinos = ježek. Dříve se pro ni používaly také názvy rudbekie nebo terčovka
Rostlina pochází ze Středozápadu Spojených států amerických a do Evropy se rozšířila jako ozdobná květina a v poslední době i jako léčivka. Vyrůstá nejlépe na slunném stanovišti, půda může být chudší a kamenitá, vždy však dobře propustná. Většinou je k suchu tolerantní.
 
Echinacea má velký význam v okrasném zahradnictví, kde představuje důležitou skupinu nenáročných trvalek vytvářejících skupinky různých barev. Existuje mnoho kultivarů. Rozmnožuje se semeny, řízky i dělením trsů.
Předností třapatky je mimořádně dlouhá doba kvetení u většiny odrůd, a to od června až do září, kdy na rostlině zbydou výrazné, tmavě hnědé středové terče. Květy jsou odolné, vydrží nepřízeň počasí, nepoškodí je ani prudký déšť, jen vyšší odrůdy  je potřeba vyvázat k opoře, aby se nevylomily. 

Nejpěstovanějším druhem je třapatka nachová
Echinacee se připisují mnohé léčebné vlastnosti, zvláště celkové posílení imunityRostlina je využívána celá, nejúčinnější částí je kořen, potom květ a nakonec list. Kořen se sbírá na podzim, květ a list v době květu. Z rostliny se také lisuje olej.
Kořeny mají vysoké koncentrace esenciálních olejů, zatímco nadzemní části rostliny mají tendenci obsahovat více polysacharidů.  V Německu jsou schváleny léky z  třapatky nachové (Echinacea purpurea) pro léčbu nachlazení, infekci horních cest dýchacích, močových cest a pomalé hojení ran, z kořenů rostliny třapatky bledé (Echinacea pallida) naopak pro léčbu chřipky. Léky, asi 800 druhů, bývají ve formě tablet, tinktur a léčebných čajů. 
 
Jak vyrobit domácí tinkturu?
100 g nasekaného nebo rozdrceného kořene přelijeme 500 ml 60% lihu.
Za každodenního protřepání necháme 7 dní vylouhovat.
Přefiltrujeme a jako prevenci užíváme 1 lžičku denně.
Pro přípravu extraktu můžeme použít i květy nebo čerstvou nať, zde se na 500 ml lihu doporučuje 120 g drogy.
Echinacea je netoxická, nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky. Opatrně nutno postupovat při sklonu k alergiím a v těhotenství. Echinacea může totiž způsobovat alergické reakce. Neužívejte Echinaceu když máte tuberkulózu, leukémii, cukrovku, roztroušenou sklerózu, AIDS, HIV infekci, nebo tzv. autoimunní onemocnění.
zdroj ZDE a ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat