pondělí 20. července 2015

Květina týdne # 10: Pelargonie/ Muškáty

Pelargonie, lidově u nás nazývané muškáty, patří mezi nejoblíbenější balkónové i hrnkové květiny, které krásně kvetou celé léto. Jsou oblíbené i pro své snadné rozmnožování a pro svůj velmi dekorativní a působivý zevnějšek. Bohatost a vytrvalost kvetení muškátů je pověstná.
Já jsem muškáty nikdy moc nemusela. Tedy do té doby, než jsem si pořídila vlastní dům a po vyzkoušení všemožných květin na parapetu, jsem u nich nakonec stejně skončila.
Pelargonie (Pelargonium) je rod jednoletých nebo vytrvalých rostlin, bylin až polokeřů nebo keřů. Na světě existuje zhruba 240–300 druhů, které lze nalézt většinou v tropických a subtropických oblastech, především v jižní Africe. 
Pelargonie je používána jako okrasná květina, ale také v parfumerii, jako léčivá a barvířská rostlina, či k ochucení pokrmů.
V ČR jsou jako okrasné rostliny převážně pěstovány křížence a kultivary pelargonie páskaté (Pelargonium zonale či vzpřímený muškát) tvořící nápadná barevná kulovitá květenství, vzácněji kultivary pelargonie velkokvěté (Pelargonium grandiflorum) zvané též "anglický muškát" a kultivary pelargonie štítnaté (Pelargonium peltatum) známé také jako "převislé muškáty". Právě tzv. převislé muškáty ještě na přelomu dvacátého a 21. století zcela převládaly v truhlících po vzoru domů a podhorských venkovských stavení v Německu.
 
Někdy jsou rostliny rodu pelargonie v domácnostech pěstovány jako léčivo nebo odpuzovač hmyzu.
Oba základní druhy muškátů - Pelargonie peltatum i Pelargonie zonale  mají velmi podobné nároky na světlo, teplo vláhu i substrát, ve kterém muškáty pěstujeme. Oba druhy ovšem velmi dobře hospodaří s vodou. Nejsou citlivé na nedostatek či nepravidelnost zálivky,ale převislé muškáty jsou celkem citlivé na přemokření, a to zvláště při přezimování řízkovanců. 
 
Pelargonie páskatá (vzpřímený muškát) i převislé pelargonie jsou světlomilné a teplomilné. Velmi dobře se jim daří v přímém oslunění, snáší ale i přechodné zastínění. Při delším zastínění se muškáty "vytahují", jsou zesláblé, nevzhledné, velmi málo kvetou a jsou náchylné k chorobám. Muškáty jsou sice teplomilné, ale velmi dobře snáší od podzimu do jara přezimování ve studených sklenících, světlých sklepech a  zimních zahradách. Ideální teplota je kolem 8 stupňů, při vyšší má pelargonie chuť růst, zbytečně se vytahuje a zeslabuje. V letních měsících pelargonie potřebuje pro svůj dobrý růst a bohaté květenství teplé a slunné stanoviště.
Některé druhy pelargonií, jako například Pelargonie graveolens hrají důležitou roli při výrobě vůní. Existují pelargonie, které voní po citrusech, mátě, nebo různém ovoci, druhy s růžovou vůní obsahující geraniol jsou komerčně nejvíce důležité.
Muškát je víceletá rostlina. Množí se řízkováním, které bývá často prováděno v srpnu nebo běžně i červenci až říjnu , ale také úspěšně v předjaří (únor-březen). Vzácněji se pelargonie množí také semeny, výsevem v prosinci. 
Během pěstování je třeba rostliny přiměřeně zalévat a přihnojovat. Pelargonie kvetou obvykle od května do září, avšak některé druhy kvetou celý rok. Muškáty trpí mnoha chorobami, především virózami a houbovými chorobami ale zcela běžné je i napadení škůdci a fyziologické choroby z nedostatku živin. Na jaře na podzim mohou namrzat, v létě někdy trpí úpalem a suchem nebo přelitím.
zdroj ZDEZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat