pondělí 24. srpna 2015

Květina týdne # 15: Gladioly/ Mečíky

Gladiolů jsme měli doma vždy hodně, dokud je manžel nepodaroval sousedům. Chjo. 
A tak nám zbyly jen tyhle červené, lehce růžové a fialkové, zrovna moje ne moc oblíbené barvy.
Fotila jsem na rozestavěných štaflích během chvíle, kdy manžel zrovna nedělal spáry naší venkovní pískovcové zdi (mimochodem mi při tom musel strhat můj nádherný břečťan, který skoro celou zeď pokrýval a pěstovala jsem si ho tam skoro pět let).
První mečíky (Gladiolus) pochází z Jižní Afriky a Středomoří, kde rostly jako trvalky ne vyšší než půl metru. Původní mečík obecný a mečík bahenní (Gladiolus communis a G. palustris) ani barvou příliš neoslňovaly. Rostlina poutala pozornost mečovitými listy a až do středověku byla považována za rostlinu vítězství.
Hlízy mečíků nosili bojovníci do bitev jako talisman pomáhající vítězit. Tvar pevných listů dal rostlině jméno: meč = latinsky gladus, proto máme mečíky = gladioly. 
Původní druhy se dostaly do botanických zahrad v Evropě až koncem 16. století a teprve o dvě stě let později začaly pokusy s mezidruhovým křížením afrických a středomořských mečíků.

Hlízy mečíků vysazujte v březnu či dubnu na dobře zkypřený záhon (vyhnojený kompostem) na slunném stanovišti. Sázet můžete do řádků vzdálených asi dvacet pět centimetrů, mezi jednotlivými rostlinami počítejte dvanáct až patnáct centimetrů.  
Gladioly vykvétají po sedmdesáti až sto dnech, záleží na tom, jak máte ranou odrůdu. 
Vzhledem k tomu, že se jedná o hlízovitou květinu, je nutné řádně ošetřené hlízy na zimu ukládat do sucha,chladna a temna. Za vlhkého počasí lze hlízy opláchnout od bláta a nechat řádně oschnout, než je budete čistit. Po proschnutí (poznáte tak, že jde lehce vylomit nadzemní část od hlíz) odstraňte jak nadzemní část, tak i poškozené staré hlízy a ponechte jen zdravé. Očištěné hlízy naskládejte v jedné vrstvě do bedniček a uskladněte na místě s teplotou kolem deseti stupňů. Během zimy je občas zkontrolujte, za bezmrazých dnů místnost s cibulovinami a hlízami větrejte. 
Hlízy mečíků jsou jednoleté, nad vysazenou hlízou vyrazí nová hlíza s kořeny. Koncem září a počátkem října zkušení pěstitelé spodní starou hlízu oddělí a uskladní pouze hlízu novou.
Mečíky pěstujeme především jako okrasné a dekorační květiny k řezu. Odřezáváme květné stvoly v době, když rozkvétá první spodní květ. Ve váze či v kytici pak vydrží nejdéle.

Stonek řežeme s jedním až dvěma lodyžními listy. Ostatní listy nesmíme poškodit, protože nová hlíza začíná intenzivně růst až po odřezání květů.
Řezané květy mají velkou spotřebu vodu, nedávejte je proto do úzkých váz. Chcete-li prodloužit jejich životnost, zkracujte trochu každé čtyři dny květní stonky.
Pokud nemáte zahradu, tak v květinářství se dají koncem srpna sehnat ještě nerozkvetlé třeba i za 30Kč, a to obrovské. Když jich dáte třeba deset do vazby a necháte je převázat jen lýkem či jednoduchým provázkem, vypadají úchvatně. 
Líbí se vám gladioly? A jak jim říkáte - mečíky nebo gladioly?

Více ZDE nebo ZDE

13 komentářů:

  1. Mečíky jsou moje oblíbené a zrovna tahle barva vypadá úžasně.
    Hlavně, že přežily sucha a vedra :-)
    Těším se na příští květinu...
    Ivana
    naseruina.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja se taky divim, ze to prezily:) Me na nich bavi, ze maji tolik kvetu.

      Vymazat
  2. Sú moje najobľúbenejšie, znamenajú pre mňa detstvo, mamu ,leto, trh na sídlisku, s gladiólami, melónmi, babku a jej záhradu , kde ich mala s pivoňkami, ťahavou ružou,rovnako obľúbenými...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezky. Hrozne me bavi, kdyz si lide takhle propojuji kvetiny, jidla nebo cokoliv s detstvim. Pivonky jsou nej a ruze taky a vlastne vsechny kytky:)

      Vymazat
  3. Pri ibišku som ti sľúbila
    http://lusikka-certik.blogspot.sk/
    túto adresu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Alenka. Ja uz ji dlouho sleduji, je super! Akorat ted nestiham tolik komentovat.

      Vymazat
  4. dneska jsem dostala k narozeninám kytici galdiol .....rudých budou nakvétat , tak se z nich dlouho potěším je jich 20 ....mně už sice dávno dvacet není ,ale to nevadí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratulujuuuuu !!! No a dvacet meciku, to musi byt uzasna kytice. Trochu zavidim (v tom dobrem, samozrejme) !

      Vymazat
  5. Gladioly mam velmi rada, pripominaju mi detstvo kedze sme ich na zahrade pestovali. Dnes si z nostalgie kupim do vazy na trhu s kvetmi. Len skoda, ze velmi skoro vadnu, kvet po kvete. Sice odtrhujrm spodne odkvitnute, ale uz to nie je ono, tak ich potom skracujem a davam do malych vaz. Ako sa vy vysooriadavate s touto vlastnostou gladiolov?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja miluju kvetinove trhy a nebo jen stanek s kytkama na trzich. Vzdy mam hned lepsi den. Vadnou rychle, to je pravda. Ja tomu nechavam volny prubeh - uvnitr domu/bytu je moc velke teplo a vaza jim uplne nesvedci. Ja take zkracuji a snazim se kazdy den menit vodu.

      Vymazat
  6. Taková kytice by se mi taky líbila :)))Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Miluju gladioly! Nejraději mám červené a bílé,ale nepohrnu ani mixem barev.
    Když ještě žila babička tak jsme měli na zahradě všechny možné barvy, od bílé až po tmavě fialovou ,skoro až do černa .. byly nádherné..
    Děkuji za tak hezký článek. Ráda k vám chodím.
    s pozdravem
    Petra

    OdpovědětVymazat