pondělí 31. srpna 2015

Květina týdne # 16: Hortenzie (Hydrangea)


S koncem prázdnin taky končí pravidelná rubrika Květina týdne. Ano, je ještě mnoho květin, které by stálo za to  zvěčnit (jiřiny, kany, kaly aj.), ale buď je nemám na zahradě ani já, ani nikdo v okolí a fotit jen tak někomu přes plot, to se mi nechce. 
Neříkám, že tato rubrika úplně skončí, ale další květiny budu přidávat spíš nahodile.
Myslím však, že HORTENZIE, která je květinou pro tento týden, je důstojnou květinou, která tuto pravidelnou prázdninovou  rubriku ukončí. 
Na zahradě jsem měla tři hortenzie. Každý rok mi obehnaly listy, ale ještě nikdy nekvetly. Asi to bude tím, že mi je manžel hned první rok ostříhal. To se prý nemá. A tak jsem se vloni rozhodla, že dám hortenziím ještě jednu šanci a koupila jsem si hortenzii latnatou (limelight). A světe div se, ona mi letos vykvetla. Halelujaaaah:)
Hortenzie mi vedle levandule tak trochu evokují francouzský styl. Pokoj s nimi hned vypadá jinak. Mají nádherné bohaté květy, které vypadají v každém interiéru skvěle. A to i sušené.

Hortenzie pochází z Japonska, u nás se objevila až na začátku devatenáctého století. V současnosti existuje kolem devadesáti druhů. Jedná se o keře, někdy i stromy.
Na pěstování jsou, podle mého názoru, ovšem trochu náročnější. Hortenzii se bude dařit na poloslunném místě se slabě kyselou půdou. Přes léto jim stačí normální vlhkost, snesou polostín i plné slunce. V době růstu a kvetení potřebují hodně vody. Pozor! Nesnáší tvrdou vodu. Pokud je nebudete hojně zalévat, lehce zvadnou. Pokud zaschnou, předčasně skončí svůj růst. Od srpna zalévání omezujte. Pozor také na vápník, ten nesnáší.  Odkvetlé květy můžete nechat přes zimu na rostlinách a odstřihnout je až na jaře. V zimním čase k nim přihrňte zeminu, můžete doplnit i chvojí.
Lze je pěstovat i v nádobách na zahradách, terasách a balkonech. Aby velká a pevná květenství vydržela co nejdelší dobu, musíte rostlině připravit vhodné podmínky. Umístěte ji i s květináčem tam, kde je hodně světla, ale zastiňte ji před úpalem. Zalévat musíte opravdu pravidelně a dostatečně. Hortenzie milují polostín. Zásobujte je také dostatečnými dávkami živin. 
Hortenzie kvetou od března do července. Záleží na ranosti odrůdy a pěstitelské schopnosti. Některé kvetou i v září, jako například 'Mousmee' s růžovými květy o průměru třicet centimetrů.

U hortenzií se setkáte s bledě modrými, růžovými, červenými či bílými květy. Zabarvení hortenzií ovšem není jen tak. Je to docela alchymie:) Barevné proměny hortenzií má totiž na svědomí půdní reakce. V alkalických půdách mají rostliny růžové zabarvení a v kyselých modré.
Snad nejznámějším i nejpopulárnějším druhem je hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), která vytváří soukvětí v charakteristickém kulovitém tvaru a v rozmanitých barvách v odstínech od čistě bílé až po tmavě fialovou barvu. Od července do podzimu vás může také růžovými květy s bílým okrajem těšit 'Camilla' nebo 'Bavaria' s modrými květy s bílým okrajem. 
Mladé hortenzie přesazujte klidně i dvakrát za rok do mírně větších nádob se směsí zeminy, rašeliny, listovky a písku. Jakmile se rozrostou, přesaďte je do větších květináčů. Zaštípněte je asi za čtvrtým až pátým listem, ale nejpozději v květnu až červnu. Starší rostliny přesazujte každý rok po odkvětu. Odkvetlé rostliny před přesazováním dost seřízněte.

Množení provádějte řízkováním, a to v březnu až dubnu. Řízky z nekvetoucích mladých kořenových výhonů zasaďte do směsi z rašeliny a písku v poměru 1:1. Teplota prostředí k množení by měla dosahovat patnácti až osmnácti stupňů Celsia. Zakoření přibližně za tři týdny.
A teď něco k sušení hortenzií. To je totiž na samostatnou kapitolu. Důležitá přitom není ani tak technika sušení, spíše je potřeba vystihnout ten správný okamžik, kdy květy k sušení utrhnout. Moment sklizně totiž nejvýrazněji ovlivní vzhled, barvu i kvalitu suchých květů. Pokud toužíte kochat se nádhernými květy hortenzií i přes zimu alespoň v jejich suché podobě, na jejich sběr není v polovině září zdaleka pozdě. Naopak, k sušení se hodí pouze vyzrálá květenství.
Předčasným odstřižením květenství od rostliny kvalitě usušeného květu spíše uškodíte, protože nevyzrálé okvětní lístky se při sušení kroutí a ani jejich barva není po usušení ideální.

Hortenzie sušte ve váze, v košíku či na věnečku. Květenství vybraná k usušení vždy trhejte suchá, nikdy ne po dešti nebo v ranní rose, nejvhodnější dobou je čas okolo poledne. Vyhněte se sběru květů s hnědými skvrnami a utrženým květům okamžitě dopřejte péči, kterou potřebují. Pro většinu květů to ideálně znamená okamžité zavěšení "hlavou" dolů. Ani u hortenzií tím nic nezkazíte, ale obejdete se i bez něj.
Nejjednodušší a nejlevnější je klasické sušení na tmavém a suchém místě, kde proudí vzduch: tedy na půdách, v podkrovních místnostech, altánech nebo kůlnách. Na přímé sluníčko zapomeňte, květy by úplně ztratily barvu a prudkým usušením by se rozpadaly. Lepší službu schnoucím květům prokáže proudící vzduch, optimálně teplejší než 20 stupňů Celsia.
Stonky s květy hortenzií můžete přímo zasunout do vázy. Na jejím dně přitom můžete nechat zhruba centimetrovou hladinku vody, ta se bude postupně odpařovat a květy budou pěkně pomaloučku schnout. Květy vám ale ve váze samozřejmě uschnou i bez vody: a přestože to bude rychlejší, nezkroutí se ani neohnou.
Vždy ale platí, že květenství opravdu musí být dokonale vyzrálé, to je základ úspěchu. Proto třeba na sušení řezaných hortenzií z květinářství rovnou zapomeňte a dejte jednoznačně přednost květům ze zahrádky. 
A co ve vás evokují hortenzie? A daří se vám je pěstovat ?

zdroj ZDE a ZDE

8 komentářů:

  1. Hortenzie chystám dát podle celého plotu před domem, strašně se mi líbí. Akorát mám strach z babičky a jejích nůžek. Babička k nám chodí zahradničit, protože měla zahrádku celý život a v bytě jí chybí. Ale na všechno jde s nůžkami (případně ještě olamuje větvičky). Takže už mi dvě hortenzie zlikvidovala :-) Snad to ty nové přežijou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drzim palce, at to prezijou. V kazde rodine je nekdo:))

      Vymazat
  2. Ahoj Péťo,

    díky za pěkný seriál o zajímavých kvetoucích trvalkách a keřích. U tohoto dílu však musím reagovat a uvést na pravou míru některé informace, které mohou být zavádějící.

    Předem je třeba říci, že se v běžném sortimentu zahradnictví můžeme potkat se třemi, resp. čtyřmi druhy hortenzií a to:
    1) hortenzií velkolistou (k níž se vztahuje většina informací v tomto příspěvku a kterou známe s jejími typicky kulovitými květy, tj. polostín až stín, pobyt na úpalu obvykle nezvládá moc dobře, kyselá (chceme-li modré květy), humózní půda a velmi opatrné stříhání, abychom se nepřipravili o kvetení, neboť kvete na rozdíl od těch následujících na loňských výhonech),

    2) hortenzií latnatou (kterou zde rovněž zmiňuješ, má však trochu odlišné charakteristiky, na rozdíl od předchozího typu dobře zvládá i sluníčko, požadavky na půdu jsou stejné, květy zpravidla světlé od bílé přes smetanovou až po růžovou, stříhání zde je ale nutné a to velmi, pokud chceme, aby nám kvetla, stříhá se na jaře velmi radikálně až na kostru, tj. klidně na 15-20 cm, jinak nekvete, nebo jen málo a má řídkou stavbu těla!, doporučuji ti, abys příští rok na jaře manžela směle i s nůžkami k této rostlině pustila, neb jí to velmi prospěje :-)), květy mají jiný tvar - jsou protáhlejší, kuželovité, bývá o dost vyšší než hortenzie velkolistá),

    3) podobně hortenzii stromečkovitou (není zmiňována, výškově něco mezi hortenzií latnatou a hortenzií velkolistou, opět zvládá sluníčko lépe než hortenzie velkolistá, barevně květ odpovídá hortenzií latnaté, požadavky na půdu obdobné jako u dvou předchozích, stejně jako u hortenzie latnaté je třeba na jaře tento druh radikálně ostříhat, jinak málo pokvete a bude mít řídkou stavbu těla, květy jsou také odlišné, polokulovité (něco mezi květy hortenzie velkolisté a hortenzie latnaté),

    4) posledním typem je hortenzie řapíkatá (nazývaná také jako hortenzie popínavá) - je to vyšší pnoucí rostlina, rovněž kvete, květ je krémově bílý, ale drobnější než u předchozích druhů. Požadavky na půdu obdobné jako u předchozích hortenzií, sluníčko zvládne jen s dostatečnou zálivkou, jinak dobře zvládá polostín a stín. Stříhání není nutné.

    Bez ohledu na druh, každá z výše uvedených hortenzii bude vděčna za dostatek (pozor ne nadbytek!) vláhy. V obdobích sucha, jako je toto léto, jí tak občas dodejte vodu, aby nestrádala.

    A k Tvému dotazu na závěr - hortenzie miluji a mám všechny čtyři výše zmiňované druhy :-))

    Krásné pěstování hortenzií i jejich uchovávání v sušené podobě

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anicko, diky za upresneni. Je fakt, ze i ja vidam nejcasteji tu velkolistou, ale mozna jen jezdim do spatneho zahradnictvi:) Vidim ale, ze ty jsi velka odbornice. Ty se mas, ze ti kvetou. To musi byt nadhera.

      Vymazat
  3. Hortenzie zbožňuji, každý rok dokupuji, ale s jejich sušením mám problém ...Margit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mne se ususit zatim vzdy podarilo, ale ted se dvema malymi detmi, to skoro nema cenu susit, protoze mi je zlikviduji:))) Tak drzim palce, at se to podari.

      Vymazat
  4. Dakujem za krasne blog posty o kvetinach a pri kazdom cisle si uvedomujem, ze tolko tyzdnov je uz za nami. Hortenziu objavujem az v poslednych rokoch, doma smd ju nikdy v zahrade nemala, ale do svojej zahrady si ju nasadim urcite. Pacia sa mi ruzove a modro kvitnuce a mate pravdu, ze je typickou pre francuzov-na Korzike som si to velmi uvedomovala.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám, minulý rok som si zasadila, kvitli, tento rok som ich zachránila od vyschnutia, uvidíme, či budú kvitnúť...na záhorií, pre našu polopúšť, sa mi viac darí s levanduľou :-)

    OdpovědětVymazat