úterý 22. prosince 2015

Vaječný likér


Skoro na každém food blogu už byl, tak proč ne i tady, že áno:) K Vánocům vaječňák prostě neodmyslitelně patří. Já si na něm už minimálně týden ujíždím.
Nedělala jsem z toho žádnou vědu a vyrobila jsem ho podle starého osvědčeného receptu, bez přidaného cukru (myslím že Salko je přeslazené až až).
Je vynikající, správně hustý a jemný zároveň. 

A k jeho výrobě stačí jen: 
1 plechovka kondenzovaného mléka slazeného
1 plechovka kondenzovaného mléka neslazeného
5 žloutků vajec velikosti L 
(takže asi 6 standardních hypermarketových velikosti M)
250 ml rumu

V neslazeném kondenzovaném mléce rozšlehejte žloutky, směs přilejte ke slazenému kondenzovanému mléku, promíchejte a na plotně vše cca 5 - 10min. zahřívejte. Pozor - směs se nesmí začít vařit, jinak se zdrcne. Jakmile se z ní začne kouřit, vypínám plotýnku.

Poté směs nechte úplně zchladnout a pak do směsi vmíchejte 250 ml rumu a opět vše pořádně promíchejte. Nechejte odstát v lednici - aspoň pár dní, ať se chutě dokonale promísí. Uchovávejte v chladu a řádně uzavřené ! 
Rumu můžete dát samozřejmě více, ale mě víc chutná, když je ve vaječném likéru cítit spíš jemná vaječná chuť a ne jen lihovina, která vše přebije.
Pozn. Proces zahřívání směsi nemusíte realizovat, pokud máte vlastní vajíčka a nebojíte se salmonely nebo toho, že se směs zkazí. Potom je postup ještě jednodušší.
Bílky pak můžete použít na novoroční Pavlova dort a nebo kokosky. 

Původně jsem chtěla jedno kondenzované mléko nahradit šlehačkou s tím, že to bude méně tučné, ale mléko má "jen " 7% tuku oproti šlehačce (což mě docela překvapilo, protože ho celý život vnímám jako šílenou kalorickou bombu), a tak jsem použila jen kondenzovaná mléka. 

Jak děláte vaječňák vy? 

2 komentáře:

  1. Vajecny liker som este nikdy nerobila, ale robila som visnovy. A miesto rumu som dala vodku a bol fantasticky. Urcite by som ho vyskusala urobit aj s vodkou. A dakedy ked nebolo salko sa liker tiez robil. Bolo by zaujimave najst recept. Petra prajem prijemne prezitie vianocnych sviatkov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekteri i ten vajecnak delaji s vodkou. Jenze ja ji nepiju (a manzel, skoro abstinent uz vubec ne), tak to asi "nedám". Ale ochutnala bych, jen tak pro zajímavost. Jinak bez salka lze delat take - ze slehacky ci mleka. Take preji krasne Vanoce a vse dobre v novem roce. Dekuji za navstevy...

      Vymazat