čtvrtek 14. ledna 2016

Nepečená lízátka/ cake pops


Minule jsem slibovala recept na super rychlá cake pops čili pečená nebo dortová lízátka.
Chystala jsem se je udělat už dlouho, ale vždy jsem na ně tak nějak zapomněla. Až teď, na oslavu Bruníkových prvních narozenin, přišla jejich chvíle.
Vyhledala jsem si několik receptů, ale všechny mi přišly dost zdlouhavé a nebo se lízátka musela zapékat ve speciálním přístroji na cake pops, který samozřejmě nemám.
Většina "bezpřístrojových" receptů spočívala v tom, že se musí nejdříve upéct nejlépe piškotový korpus, ten nechat vychladnout, pak rozdrtit, smíchat s mascarpone a kakaem a pak teprve zdobit.
Trošku mi vrtalo hlavou, proč bych pekla piškotový korpus, když mám doma asi tunu piškotů (zásoby starých dobrých Opávek - ne těch nových zmršených).
Takže mě napadlo, že je zkrátka nadrtím a zbytek udělám stejně tak, jak je v receptech. Vždyť vosí hnízda či vánoční nepečené kuličky se také dělají z piškotů. A ono to vyšlo.
A tak bych ráda tento recept poslala dál všem, kteří rádi "pečou" rychle a nebo zkrátka jen mají dva neposedné prcky a nemají času nazbyt. Takže si pište. 

Na cca 25 ks lízátek (o průměru 3-4 cm) budete potřebovat:


140 -150 g dětských piškotů
250 g mascarpone (1 kelímek)
4 lžíce kakaa na vaření
2 lžíce cukr moučka 
na polevu:
200 g hořká čokoláda (vysoko %)
80-100 g másla
sekané mandle/ ořechy, čoko posypky apod.
špejle nebo tyčky na lízátka

Piškoty rozmixujte na co nejjemnější moučku. Přidejte 4 lžíce kakaa a prosejte 2 lžíce cukru (nemusí být, mascarpone je lahodné i tak, ale děti mají rády sladké). Řádně promíchejte. Nakonec vmíchejte mascarpone a ze směsi vypracujte těsto, které se nelepí. Z těsta ihned vytvarujte kuličky a nechte je dobře vychladnout v lednici. Já nechávala asi 6 hodin, ale možná by stačilo i méně. Pokud nemáte tolik času, dejte je aspoň na půl hodiny do mrazáku (taky jsem to s druhou várkou tak udělala). 
Po vychladnutí, těsně, než lízátka vytáhnete z lednice, si ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu spolu s máslem. V ní potom namočte špičku každé špejle a zapíchněte jí do lízátka. Horká čokoláda vám zajistí, že bude špejle v kuličce držet. Kousek čokolády vám vyteče okolo špejle, ale to vůbec nevadí. Nebude to vidět. Kuličky s napíchnutou špejlí by se pak ještě měly dát na chvíli do ledničky, ale já s nimi hned pracovala a šlo to v pohodě. A proto: napíchnuté kuličky poté hned namáčejte v horké čokoládě, a to tak, že po namočení špejlí ještě trochu otáčejte, aby přebytečná čokoláda odkapala a neztékala po špejli, až lízátko zapíchnete. Kuličky obalené v čokoládě ihned posypte ořechy či čoko posypkami, které se dají běžně koupit v obchodě. A nebo je nechte jen tak v čokoládě. Použít se dá samozřejmě i bílá čokoláda, ale čím víc kakaa, tím víc čokoláda, takže já používám výhradně tu hořkou, vysokoprocentní. Existují i speciální barvy na čokoládu, pokud byste rádi barevná lízátka a nevadí vám chemie.
Obalená a posypaná lízátka zapichujte, nejlépe, do zelené aranžovací hmoty, vyššího polystyrenu a nebo třeba do nádoby s pískem či hlínou tak, aby v ní dobře držela. Ta posypaná ořechy, by šla skladovat i položená na talířku špejlí nahoru, neotlačí se tolik. Ale čokoládová určitě ne - tam by se čokoládová poleva otlačila. 
Hotová lízátka skladujte v lednici. Vydrží tam v pohodě i tři dny. Další dva dny už jsem je skladovala na talířku, protože jinak v lednici zaberou strašně místa.



Pozn. Pokud budete lízátka dělat na dětskou party, špejle zapichujte do kuliček tupou stranou nebo odstraňte špičku, aby se děti při konzumaci nepíchly do pusy ! A nebo si zakupte přímo tyčky na lízátka. Dají se prý sehnat v dm drogerii.

To, že to je trošku kalorická bombička jste asi poznali, ale tak co, od toho jsou přece party a oslavy, abychom se dobře najedli, ne?:) Tahle jsou moc lahodná :)



Děláte je doma také ? Jaký je ten váš recept ?


27 komentářů:

  1. Super!!! Moc díky za inspiraci, určitě vyzkouším. Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, díky za skvělý recept. Využiju na oslavu! Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat
  3. Tý jo, to bych mohla zvládnout i já:-) - díky!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Ja se na ten recept tesila, neznam a beru kazdy figl, ktery praci usnadni. Zkusim nezapomenout a detem udelat na oslavu, jsou tedy letni ditka, vzdycky byvaji horka, no ale uvidime...Diky. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky beru každý fígl a rychlý recept. Při nejhorším je postavíš špejlí nahoru, pokud by se nějak horkem deformovaly.

      Vymazat
  5. Tak ty určitě vyzkouším :-)
    Díky za recept!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzeraju super, nie detom ale manzelovi urobim, je na sladke a vzdy mal rad gulky z piskot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nasim chlapum taky chutnaly, tak snad uspeji i u manzela:)

      Vymazat
  7. ...tie sú teda fakt vydarené, vďaka za inšpiráciu, u nás tiež patria guličky všetkého druhu k najobľúbenejším :-)Pekný víkend. Danka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když se ujmou i jinde. Díky za pochvalu:)

      Vymazat
  8. Já to snad vyzkouším také! Vždy se tyto kouličky líbily, ale myslela jsem, že je to moc složité :). Přemýšlím, jak vy to šlo bez té čokolády (kvůli Tadeášovi).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť víš, že já dělám jen jednoduchý věci:) Napadá mě to obalit v jogurtu a nechat vždy okapat. Otázkou je, jak by to vypadalo po uschnutí/zatuhnutí.

      Vymazat
  9. Skvělý tip, v jednoduchosti je krása:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem se Vás inspirovala tímto receptem a musím říct, že naprostá spokojenost !
    Šíma má dneska ve školce karneval, na nástěnce napsáno -rodiče přineste nějaké malé pohoštění :-o
    Už chodí do školky třetím rokem, sladkosti nekupuji, takže už jsem pekla kde co - muffiny, cupcaky, sušenky,...
    Tohle je naprosto jednoduché, spotřebovala jsem dokonce 2 balíčky mini čokoládových piškotů , které doma nikdo nechtěl ;-)
    Náročnost minimální, malý si skoro udělal kuličky sám / 5 let / efekt vynikající, učitelky nadšené, děti snad budou také !
    Jen jsem nesehnala u nás ty papírové tyčky.
    Koupila jsme tedy barevná dřívka / jako na nanuky/ , ale poté mi došlo, že asi nebudou barvené jedlými barvami :-o
    Tak jsme si trošku přidělala práci, že jsem dřívka ještě omotávala potravinovou fólií ;-)
    Příště je objednám dříve !
    Takže já moc děkuji :-)
    P.S. Já je dělala bez čokolády a drželo to. Obaloval jsem je v kokosu,oříšcích, strouhané čokoládě a barevném zdobení - to tedy není nijak zdravé, ale mělo největší úspěch u dětí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilon, tak to mám radost, že recept posloužil:) A s fólií jste si teda musela dát piplačku:) Věřím, že měly lízátka u dětí úspěch. A děkuju . Petra

      Vymazat
  11. Zajtra máme v škôlke deň matiek 😊 akurát sa guľky chladia v chladničke 😊 a už len ozdobiť výborný recept 👍

    OdpovědětVymazat
  12. Je to opravdu snadné a mělo to obrovský úspěch, moc děkuji za recept 😊

    OdpovědětVymazat
  13. Tohle vyzkouším, vypadají luxusně a celkem jednoduše na přípravu. Simča

    OdpovědětVymazat