čtvrtek 18. února 2016

LEGO a MY aneb moje cesta k legu

Nejsem si jistá, kdy oficiálně lego přišlo na český trh, ale nás s bráchou minulo. I když prý jsme měli nějakou napodobeninu. Stačili jsme odrůst dřív, než se tak stalo. Zato jsem byla první ve třídě a okolí, která měla walkman. Ale styděla jsem se s ním chodit, když ho nikdo neměl, takže to se vlastně nepočítá. 
Pamatuju si, jak jsme si donekonečna hráli s dřevěnýma kostkama a autíčkama.  A ukrývali v nich indiány, stříleli po sobě a tak. A já pak propadla dětské poště - papíry, razítka, formuláře. Znáte to. A tahle vášeň pro razítka, tužky, bločky aj. se mě drží dodnes.
Dneska už je to ale o něčem jiném. Děti mají hračky, o kterých nám se ani nezdálo a pořád jim to nestačí. Nakonec si ale stejně vystačí s obyčejnými věcmi jako jsou hrnce, pokličky a vařečky.
Můj vztah k legu byl tedy vždy takový nijaký. Lego se mi nikdy moc nelíbilo.Bylo to na mě moc barevný, taky velká masovka a komerční záležitost a já jdu ráda proti proudu. Ale možná to bylo tím, že už jsem mu byla odrostlá. I když, v kolika letech vlastně člověk odroste hračkám? Chlapi asi nikdy:) 
Tahle antipatie ale definitivně padla, když jsem si pořídila vlastní děti. Bobíkovi jsem asi v roce koupila první kostky, napodobeninu lega. Jen, abych zjistila, zda by ho tenhle typ stavebnice bavil. Nejdřív ho to extra nebralo, ale pak nastal velký zlom a začal stavět komíny. Co největší komíny. A tak jsme koupili jeho první Lego Duplo. Byl to jen nějaký mix základních kostek.


 


Teď už to nejsou jen komíny, ale hlavně tanky, které občas hraje s tátou na počítači ....teda spíš jen kouká a střílí:) To znamená pojízdný podvozek a na něj se nastaví menší nebo větší tank. K tomu maximálně jeden řidič. 



Zvířátka, kytičky a další příslušenství ho zatím nechávají chladným, takže jsou zahrabané někde hluboko. Občas ale postavíme obrovský hrad a tam je aspoň trochu zúročíme.
Ono je totiž to lego výborná věc na rozvíjení schopností dítěte. Naučí se při něm jemnou motoriku a skvěle rozvíjí dětskou představivost. A taky první principy fungování fyziky a logiky (proč něco nedrží tak, jak chce on a jak to udělat, aby to drželo/fungovalo).



O Vánocích u nás proběhla taková menší invaze lega. Já kupovala převážně jen kostky, a to z druhé ruky, protože to vyjde mnohem levněji a na kvalitu kostek to nemá žádný vliv a zbytek rodiny kupoval nové sady, hlavně auta. A tak nám tu lego, pomalu, ale jistě, začíná přerůstat přes hlavu.



Minulý týden nám navíc dorazila úžasná velká hasičská stanice. Takže už zase slyším jen "úúúáááúúúáááúúúááá" ....zvuk houkačky. A stavíme a hasíme a k tomu velkým hasičákem od Vánoc ještě taky houkáme a občas hasíme i vodou, protože ten velký, ten disponuje i nádržkou. Ještě, že tohle lego nemá:)




Tahle "stopěti dílková" stanice obsahuje dvě hasičská auta (takže další podvozky pro tanky), dva hasiče, hasičské příslušenství (jako stříkačka, sekyra, žebříky, oheň, hydrant) a další příslušenství pro stavbu hasičských stanic a hořících domů. A taky konvičku na kafe nebo čaj a třeba židli. To mě hodně pobavilo, protože jsem nemohla přijít na to, k čemu ta součástka slouží, až jsem se podívala na krabici, jak si tam hasiči dávaj kafčo. Na co ti lego návrháři jen nemyslí:)






Já jsem nakonec ráda, že kluky lego baví a staví pořád nové a nové modely. A nejvíc je samozřejmě baví vzít ten plný koš kostek a celý ho vysypat a začít se v nich rochňat. Mě to (ten rachot) přivádí k šílenství, ale oni se tetelí blahem a to je nejvíc. 

Sama jsem zvědavá, jestli se nás budou také týkat třeba lego trendy .

Co vy a lego? Jaké sady mají vaše děti nejradši? A podléháte módním trendům (Star Wars apod.)? 


Tento příspěvek je sponzorovaný a vyjadřuje pouze moji osobní zkušenost a názor na danou věc/ produkt/ službu.

14 komentářů:

  1. milá Petro, první věta Vašeho příspěvku mě také vystihuje - nějak jsem se s legem minula :-), ale měla jsem igráčky, první v pěti letech cestovatelku a ta předurčila můj pracovní život - stále na cestách :-). ale zpátky k dětem, lego mi vždycky přišlo předražené, dceři jsem koupila jeho napodobeninu a nějak ji nebavilo, ani menší originál sady, až s druhou dcerou najednou legu propadly obě dvě, nejprve skládání zvířat podle návodu, na Vánoce jsem z druhé ruky koupila duplo domeček a starší dcera si od té doby nehraje s ničím jiným. Kvalita originál je bezvadná, vydrží vše, nesrovnatelné s levnou verzí. škoda, že už se nedá sehnat nemocnice. tu by si přály moc. Podle mě jedny z nejlépe vynaložených peněz za hračky. zajímavé je, že lego friends nás moc nebaví, asi je stále moc malé a pro mě tedy nepraktické (to člověk vyluxuje, ani neví jak :- )). Legu zdar!!!Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marusko, ta igracky jsme meli taky, na ty jsem uplne zapomnela. Je fakt, ze lego neni nejlevnejsi, ale je to investice, ktera se vyplati, zvlast pri vicero detech. Ale jak kupovala ty prvni samotne kostky take v bazaru, protoze to vyslo levneji. Jsem sama zvedava, jake typy lega budou nase kluky v budoucnu zajimat. Legu zdar a diky za navstevu :)

      Vymazat
  2. Zdravím, mě samotnou taky dost minulo, ale když první dostala moje o 9 let mladší neteř, tak sem si hrála s ní, to mi mohlo být tak 14 let...hrozně mě to bavilo měla letní sídlo s terasou a restaurací..díky mému muži a jeho 4 klukům z předchozího vztahu jsem věděla že "když akce s dětmi, tak lego " . Nedám na něj dopustit, je to asi nejvyhranější hračka u nás doma ať už duplo nebo pak lego, kde poctivě podléháme novinkám , které pak končí spolu s ostatními kousky v obrovské krabici, jednou za čas nastane doma podivný klid, kdy se děje buď něco nekalého a nebo se staví z lega :-))). Navíc je to hračka nezničitelná, nikdy jsem neviděla jediný kousek lega zlomený a to naši hoši nejsou žádní jemňouši:-). Jen jsem teď zvědavá jak se k legu postaví naše slečna :-). Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, diky za navstevu:) Je fakt, ze lego je neznicitelny. A asi mas pravdu, ze kdyz je vic deti, lego je skoro nutnost. My mame jeste prcky, tak to tak zatim nevnimam, ale asi to tak bude. Akorat to uklizeni je teda sileny:) Jinak jsem si jista, ze vasi kluci Anicku urcite nalezite zasvětí:)

      Vymazat
  3. Zdravim,

    u nas lego je in uz od zacatku prvniho ditete. Mame ruzne sady, jak male, tak velke. Zviratkove i velkou zoo, dum a nebo velkou hasicskou stanici. Ruzna auticka ci tahac auticek.
    Ted deti moc nestaveji, ale auta jsou neustale v akci.
    Pro nejmensiho po bazarech hledam lego primo, coz uz se nove nevyrabi a je to velika skoda.

    Ale co, tak klasicke lego se u nas tak nejak neuchytilo. Kdyz uz, tak lego friends ( male sady, drive v sacku, ted v krabicce, vetsinou par kosticek a nejake zvire. Jen jsem dlouho nenarazila na zadne nove).

    Posledni dobou se podivam na nove sady, ale nekupuji. Na to uz mame asi malo deti a lega hromadu.

    No a ja si z detstvi lego nepamatuji. Doma jsme meli sevu, merkur a jeste jednu umelohmotnou stavebnici ( kvadry, ktere obsahovali ruzne okna a dvere, dali se i ruzne spojivat na sebe, ale jak se jmenuje, to vubec netusim).

    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nas auta taky porad v akci. Ale nez ta puvodni, stavi si svoje, originalni:) Bazary take projizdim porad. Ale kupuju jen o narozeninach/svatcich, Vanocich, protoze tech hracek pak maji strasne moc a nevi co driv. Na Sevu si pamatuju ze skolky, doma nevim, zda jsme ji meli. Ale merkur, to jo. I kdyz, to spis bavilo brachu s tatou:)

      Vymazat
  4. Dobrý deň pozdravujem zo Slovenska.Prvé Lego som kúpila svojmu synovi v roku 1978 predávali ho v Priore a stálo 300 Kčs(môj vtedajší plat bol 1 400 Kčs).Potom moje deti dostali ešte 3 Legá(už boli len v Tuzexe a poriadne mastné ...)Máme ich dodnes a teraz sa s nimi hrajú moje vnúčatá - tie milujú Lego vo všetkých verziách.Myslím si,že za kvalitnú hračku netreba ľutovať peniaze -a dnes je taký krásny výber ....Ďakujem za pekný blog - rada ku Vám chodím.Veľa radosti z detí a Lega želá Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mariannka, dakujem velmi pekne za mily komentar:) Verim, ze v "dobach minulych" to muselo byt dost narocne, kupovat tyhle "zápaďácké" hracky.

      Vymazat
  5. Dětskou poštu jsem taky milovala a lituju, že se nezachovala dodnes. Ty nové sady už se mi tolik nelíbí, jak to tak bývá.

    Ad Lego - my jsme ho teda jako děti měli, plný velký plastový barel. Vozila nám ho tetička z Itálie. Takže já Lego miluji a tvoří jednu z mála plastových výjimek v našem hračkovém arzenálu. Lego i Duplo.

    Jo a s tím walkmanem :-D Jsi mě pobavila - já jsem od stejné tetičky z Itálie dostala v první třídě růžové elasťáky. V Čechách se hitem staly až za pár let. No a já je tenkrát měla, ale odmítala jsem v nich chodit, protože mi přišly hnusný a nikdo je neměl :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detska posta byla nejvic. Urcite ji mam jeste nekde u nasich schovanou. Opatrovala jsem ji jak oko v hlave. JInak, elastaky, taky dobry:)))

      Vymazat
  6. Jo a neodpověděla jsem - módní trendy nás míjejí, já mám nejradši ty klasické sady (City apod.), ale kluci jsou ještě malí, tak možná že se toho dočkáme :-)
    Naposledy dostali velkou policejní stanici. Je krásná, nádherná, kluci nadšení. Ale co myslíš? Neustále by to rozebírali a přestavovali. A mně je to líto, protože bych jednak ráda, aby to bylo postavené, a jednak se takhle kostičky snadno poztrácí.
    Tak teď dokupuju sady kostiček, bez konkrétního návodu. Hlavně aby tam bylo dost podvozků a koleček :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nas taky zadna sada nevydrzi postavena. Vsechno je nahazeny v jedne bedne a stavi se z toho patvary. U Dupla to jeste jde, u normalniho lega to bude asi masakr - hlavne to uklizeni...

      Vymazat
  7. Moje deti maji jeste i Lego po mne- kostky, koleje, vlacky, panacky:-) A samozrejme mraky dalsich Lego novinek. Tedy mame jen Duplo a prave ze ted resim ze jim koupim k narozeninam uz male lego kostky. I kdyz stale si vyhraji s duplem- sraveji se domy, hrady, rakety.... Ozivaji neskutecne pribehy:-) A i kdyz mne nekdy lego pekne stve, treba kdyz rozespala stoupnu na kostku;-) Tak jsem desne rada, ze Lego je a deti bere. Pa Tereza

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím, Petro,
    a to počkej až děti odrostou a manžel si sám začne kupovat nějaké ty lego kostky pro dospěle ať už to bude něco ze série Star Wars nebo různé modulární budovy a bude je cpát do obýváku, to teprve bude LEGO všude :)

    OdpovědětVymazat