čtvrtek 11. února 2016

Učíme se barvy 5x jinak

Možností, jak děti učit barvy, je mnoho. Na internetu najdete nepřeberné množství tipů.
S Bobíkem se u nás doma učíme zatím pěti způsoby.
Ten první je úplně jednoduchý. Doma jsem posbírala předměty čtyř barev, které jsem umístila do stejně barevných misek. Při praktickém učení pak všechny předměty nasypu do větší misky (nebo jen na stůl) a Bobík přiřazuje jednotlivé předměty do stejně barevných misek. To mu jde dobře. S vyslovením barev už to je horší. S každým přiřazením ho ponoukám říkat, jakou barvu právě přiřazuje. Většinou to ale dělá popořadě, takže se mu to vyslovovat moc nechce. Ale tahle varianta učení ho baví rozhodně nejvíc.



Další variantu jsem obšvihla z moc hezkého blogu a Bobíka také baví. V excelu jsem si načrtla vláček s barevnými vagonky a taky náklaďák. To vytiskla dvakrát a zalaminovala. Druhou kopii jsem rozstříhala a Bobík přiřazuje stejně barevné vagonky k sobě.




A poslední varianta je "legová". Na internetu TADY jsem si stáhla počítání pomocí dupla, vytiskla, zalaminovala a učíme se barvy i čísla najednou. Cílem je postavit stejnou sestavu z lega tak, jako je na předloze. A kromě barev si procvičujeme i čísla. Tohle je zatím pro Bobana docela složité, ale snažíme se to pilovat. 




Poslední variantou je prímová hračka, kde si dítě procvičí hned pět dovedností: jemnou motoriku, tvary, barvy, čísla a slova. Koupě téhle hračky opravdu nelituji. Musím jí mít však před dětmi schovanou a vytahovat ji jen na vyžádání, protože jinak už by byla strašně otlučená. Cílem je sestavit celkem čtyři obrazce: žluté sluníčko, zelený traktor a modročervený domeček. Důležité je najít správný tvar, resp. počet dírek. Tuhle skládačku má Bobík také moc rád a už jí skládá po paměti.




Potom také existuje spousta prográmků, které si můžete pro děti stáhnout do mobilů/tabletů. Ty většinou zapínám v případě, když Bobana už nic nebaví a nebo už moc zlobí a nechce nic dělat (většinou navečer). Tak vím, že tablet, který nemá volně přístupný a půjčuje mu ho většinou "na tajňačku" tatínek, vždy zabere a já ho tak zabavím a poučím zároveň (jen do té doby, dokud na něm nezačne hrát tanky:)) 
Za mě je nejlepší tahle (ale bohužel není v češtině):
ke stažení ZDE

V první fázi si vyberete, jak chcete, aby se dítě barvy učilo. Jsou tři  možnosti: učení, hraní, tipování.


Varianta Learn učí děti, kde všude mohou danou barvu najít.

Ve variantě Play dítě přiřazuje barevné pole do stejně barevně ohraničeného rámečku.


Ve variantě Guess dítě označuje stejně barevný předmět jako je barevný puntík.



Nebo potom v češtině tato. Ta je hodně jednoduchá. Dítě podle pokynu označuje danou barvu. Verze zdarma obsahuje poznávání jen čtyř barev (červená, modrá, zelená, žlutá). Dokoupit se pak dá dalších 8 barev. Pro začátek ale bohatě stačí jen ty čtyři barvy.

ke stažení ZDE


Jaké fígle na učení barev používáte vy? 

14 komentářů:

  1. Syn se naučil barvy velmi brzy. Bylo to jednoduché - vždycky když jsme byli venku a jelo kolem auto, řekli jsme si, jakou má barvu. Šlo to opravdu rychle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky praktikujem, kdyz jdem kolem silnice. Akorat ja se ale snazim s nimi chodit mimo silnici (resp. rychle od ni pryc...), spis do prirody. I kdyz vzhledem k tomu, ze u silnice bydlime, muzem to delat z okna:)) Diky za tip.

      Vymazat
  2. Super nápad! Můžu poprosit o odkaz na ty karty s počítáním dupla? Děkji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky:) Na karty byl odkaz primo v textu (zvyrazneny šedou barvou), ale jinak je to tedy: http://allourdays.com/wp-content/uploads/2012/10/Duplo-Counting-and-Tower-Matching-Busy-Bag.pdf

      Vymazat
  3. Koncom mesiaca pojdem k dcere a budem mudra. Budem maleho ucit farby. Hoci podla mna uz ich dcera uci, ale vyskusame ine hry. Nakolko byvaju v centre mesta, ani tie auta nebudu problem.

    OdpovědětVymazat
  4. U nás vede malování....při něm si říkáme barvičky....A potom taky rád přirovnává svoje auta k pastelkám. Tomík má 20 měsíců a už nám frajersky ukáže snad 12 barev...s pojmenováním je to horší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je Tomik frajer !!! Sikula. Ja taky zkousim upozornovat na barvy vsude, kde se da:)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za tipy :) Jak je váš malý starý? Můj Tomík má 21 měsíců a už mu barvy taky jdou když chce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je Tomik sikula ! BObanovi uz je dva a pul, ale je fakt, ze uz to trenujeme dlouho. Tohle je spis takove shrnuti. Ale s pojmenovanim je to těžší. Nechce se mu moc mluvit (slov umi dost, ale je liny je pouzivat):)

      Vymazat
  7. Inspirujący blog, serdecznie zapraszam do siebie ;)
    Pozdrawiam Kamila

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle je fakt bomba! Půjde Boban do školky nebo až do školy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik:) Jasne, ze do skolky:) Bych byla šedivá:) V zari ho to ceka.

      Vymazat