pondělí 27. června 2016

Tvarohové s jahodami


Letos máme trochu slabší úrodu jahod. No, asi vím, čím to je.Trochu jsme zanedbali jejich záhon. Ale knedlíky jsme ještě zvládli. Dělám je výhradně jen v létě, i když mívám ovoce zamražené. Přes rok mě to nikdy nenapadne. Možná proto, že sama jsem spíš maso a slano žravec. Klukům na nich stejně nejvíc chutná ta posypka z tvarohu, cukru a máslíčka. 
Dělám je podle TOHOTO receptu. A používám klidně ten vaničkový tvaroh, i když lepší je to asi dělat z toho měkkého tvarohu, baleného v papíru. Ten je však u nás trošku nedostatkové zboží, a tak když jsem dělala knedlíky já, dělala je asi zrovna celá vesnice, takže byl vyprodaný:)



Klukům jahody moc nechutnají. A ani v knedlíkách jim bohužel nejely (tedy Bobanovi jo, než mu došlo, že to jsou jahody) a vydlabávali je ven. Příště asi udělám jen tvarohové kuličky a z jahod k tomu  "žahoura", kterým budu knedlíčky přelívat.
Ovocné knedlíky občas jen posypu moučkovým cukrem a nebo strouhankou a zaliji máslem. A nebo na ně dávám bílý jogurt či zakysanou smetanu, když zrovna nemám tvrdý tvaroh.
Jakou posypku používáte vy? A děláte doma sladká  jídla ( palačinky, lívance, ovocné knedlíky, žemlovku aj.) často?




10 komentářů:

  1. Zrovna včera jsme měli k obědu borůvkový knedlíky, ale jinak sladký k hlavnímu jídlu nedělám vůbec. Ani v restauraci nebo v práci v jídelně si takové jídlo nevyberu. Jsem spíš taky na maso a slano :D
    Sladké mám tak nějak zafixované jako snídani, dezert, nebo jen tak na chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, borůvkový, ty mám nejraději! Já ani tu sladkou snídani nemusím. Ale takhle dezertíček po obědě, to ano, i když teď mám se sladkým celkem problém. Zvykla jsem si na něj jako na dobíječ energie (v době kojení) a těžko se od té doby zbavuji chuti na sladké během dne:((

      Vymazat
  2. Já dělám jen tvarohové kuličky a k nim přeliv z jahod. Buď teplý nebo studený, jen rozmačkané jahody.
    Ale také se mi letos nedostává jahod a já bych se jich tak ráda přejedla :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Och, ako by som si dala. Doma robím málo sladkých jedál, možno z polotovaru, ale ako som už spomínala potrebujem trochu znížiť váhu, takže nič sa piecť nebude........ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já potřebuji snížit váhu hooodně, ale s těma dětma to moc nejde. Ty by pořád jedly nějaké sladké...

      Vymazat
  4. K tomu - dělala je zrovna celá vesnice - dělal je taky naráz celý Instagram, tak se prostě nediv no :-D
    A sladká jídla u nás frčí. Tři chlapi v chalupě, to ani jinak nejde. Palačinky mají místo pozdravu u babičky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jo, na IG jsem zapomněla :)))) (i když u nás je to spíš špatnou zásobovaností Jednoty) A je to fakt a paradox. Chlapi na ta sladká jídla docela jsou, když o tom tak přemýšlím. Ale pak si většinou dají ještě nějakou tu flákotu:)

      Vymazat
  5. Vypadaji uzasne, ja mam ted snahu o nesladke obdobi, ale jinak mi sladka jidla nevadi. Na knedliky muzu vse, nej asi zakysanku:-). M.

    OdpovědětVymazat
  6. Petro, vypadají nádherně :) Já jsem ještě letos neměla a popravdě je nedělám - to u nás obstarává babička. Já tak maximálně koktejly a dortíky. Posypku děláme z tvrdého tvarohu, případně skořice a ke švestkovým si nedokážu představit nic jiného než mák. A příští týden vyrážíme na borůvky. :) Krásný den, Iva

    OdpovědětVymazat