čtvrtek 16. června 2016

Věnečky



Na víkendovou oslavu jsme klukům dělali takové mini věnečky. Odpalovaného těsta jsem se vždy bála, navíc to plnění, se kterým se musí počkat, až věnečky zchladnout. Prostě zdlouhavé. Ale povedly se.
Byly podle tohoto receptu:
Těsto
135 g ztuženého tuku ( Hera, Omega, ne máslo!)
210 g polohrubé mouky
trochu soli
6 celých vajec
500 ml vody

Krém
60g pudingového prášku
500 ml mléka
200 g moučkového cukru
200 g másla
2 vanilkové cukry (nemusí být)
trochu rumu

Do hrnce dejte vařit vodu se solí a ztuženým tukem. Až začne voda vařit a máslo se rozpustí, přisypte mouku a hodně pečlivě a intenzivně míchejte, dokud se nezačne směs přichytávat ke dnu. Trvá to asi pět minut.
Hrnec se spařenou moukou sundejte z plotny, nechte ji vychladnout a pak do ní postupně vmíchejte vejce. Vejce se musí do těsta nejprve pečlivě zapracovat, pak teprve přidávat další. Vznikne husté, hladké a táhlé těsto.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto dejte do cukrářského sáčku. Na pečící papír umístěný na plechu utvořte sáčkem malá kolečka (při pečení nabydou).  
Věnečky pečte asi 30 minut. Během pečení troubu neotvírejte, jinak věnečky nenabydou. Upečené věnečky nechte vychladnout. Poté je rozřízněte pilkovým nožem a naplňte krémem. Krém připravte z uvařeného pudingu (klasicky mléko + pudingový prášek) a do něj vmíchejte vyšlehané máslo, cukr, příp. rum.
Věnečky lze ještě potřít polevou. Ta se připraví smícháním cukru, rumu a horkého mléka, které asi deset minut svaříme v tekutou hladkou hmotu, kterou poté věnečky potíráme. Já je dělala bez ní. Sladké jsou i tak.


Na skleněném etažéru jim to slušelo. Etažér jsem si přála již delší dobu a jeho koupi jsem stále odkládala, protože vždy bylo něco přednějšího. Ještě donedávna ve mě ovšem vzbuzoval vzpomínky na "totalitu", kde byl etažér snad v každé dománosti. I my ho měli a vůbec se mi tehdy nelíbil. Teď se ovšem etažéry znovu dostávají na výsluní a čím víc ho v domácnostech vídám, tím víc se mi líbí. 





Navíc šetří celkem dost místa, a to hlavně, když pečete často cupcakes nebo muffiny a také o Vánocích, kdy je doma mraky cukroví a na velké talíře či tácy není vždy místo. V tu chvíli etažér jako když najdeš. Já ho mám z e-shopu www.aaahome.cz, kde je jich v nabídce TADY hned několik. A ještě musím zmínit dopravu. Ta byla opravdu expresní. Do druhého dne od objednání ! Navíc je příjemné, že s každým nákupem sbíráte body (resp. bony), které pak můžete využít jako slevu na další nákup nebo si vybrat něco ze speciální nabídky.
Máte doma také etažér nebo něco podobného, co šetří místo na stole?


Tento příspěvek je sponzorovaný a vyjadřuje pouze moji osobní zkušenost a názor na danou věc/ produkt/ službu.

10 komentářů:

  1. milá Petro, moc děkuji za recept. Už minulý příspěvek mě nalákal, taky jsem si říkala, že to asi bude složitější. Kamarádka je dělá i se slanou náplní a jsou božské! A etažér - tak ten je! Jsem na tom stejně, zatím jsou jiné věci, které upřednostňuji, ale taky se rozhlížím a jakmile bude ta správná chvilka, pořídím ho.
    Krásný den!
    Maruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Maruško. Já mám ráda snadné recepty s málo ingrediencemi, ale riskla jsem to. Jinak některé etažéry jsou docela drahé, ale třeba tento byl ve slevě a nestál ani čtyři stovky.

      Vymazat
  2. jsem na tom stejně - s věnečky i etažérem
    Maruška č. 2

    OdpovědětVymazat
  3. Mmmmm ty vypadají luxusně Peti! ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Etažér mám z Ikei a je super i na podzim, kdy ho naplním různým ovocem. Vejdou se do něj i velká jablka a pomeranče.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Prave ty venecky me lakaly v minulem prispevku moc:-). Etazer nemam, ale uz jsem se nad par z nich pozastavila a zvazovala. Mam takovy klasika podnos na nozce, ale toto je lespi:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky váhala:) Podnosy na nožkách mám taky, ale pak jich je na stole vždy několik a tohle mi přijde takové praktičtější. Hlavně na ty Vánoce, kdy občas není kam co položit. A i na ty cupcakes, kterých je většinou 12 ks a na jeden podnos se nevejdou.

      Vymazat