čtvrtek 7. července 2016

Sklizeno


Sice tak o čtrnáct dní déle, než by se mělo, ale mně to vždy nedá, trhat tu levanduli na začátku květu. Chci si jí užít vždy co nejdéle, když tak krásně kvete. Vloni jsem ji ani nesklízela. Letos zase jo.






Doma si ji většinou nenechávám. Využiji ji třeba jako malý dáreček, když jdu na návštěvu nebo jen tak na kafe s kamarádkou. 
Nevážu ji do těch ozdobných svazků (palic), kde jsou ty květy vlastně schované uvnitř. Mám ji ráda pověšenou jen tak, když už. Přestože je už skoro po odkvětu, když visí nebo leží v klidu, neopadá.

9 komentářů:

  1. Petro já letos nestříhám, protože mám nové keříčky a tak je nechávám. Letos holt sušenou levanduli mít nebudu, vydržím a příští rok se dočkám.
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, já mám taky jeden keřík nový. Ten také nechávám. Vloni jsem jeden přesadila, ten to nepřežil, tak mám jen tento větší a pak ten nový. Ale ještě plánuji další pořídit nebo rozsadit ten velký.

      Vymazat
  2. Mam pripraveny opravdu velmi podobny clanek, hezka nahoda:-), sklizela jsem take ted o svatcich, mam totiz 2 druhy levandule a ta druha nakveta pozdeji. Je to krasa:-). Hezky den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, Marcel:) Pivoňky, levandule a pak hortenzie, to jsou vděčné a krásné kytky, které všichni milují a na blozích nesmí chybět:))

      Vymazat
  3. Krása voňavá...Pěkné prázdniny Ilča

    OdpovědětVymazat
  4. Levandule je nádherná, ani u mě doma nesmí chybět. Jen mám teď jeden "zásadní" problém - rozevírají se keříky a nevypadá to pěkně to suché dřevité uvnitř, co je vidět. Ale je mi líto to zničit a zasadit znovu. Stříhám to každý rok, vždy ještě měkké, nezasahuji do dřevitých částí, tak nevím, jestli je to tak správně. Poradíte? Katka

    OdpovědětVymazat
  5. Dle me zkusenosti (nejsem odbornik) je to u velkych a starsich keriku bezne. Ja ji vzdy ostriham hodne nizko, ale i tak se pak hodne rozevre a drevite casti jsou videt. Jedine, co me napada, je to rozesazeni. Sama se na to na podzim chystam. Jinak to je podle me zcela bezne. Ja to beru tak, ze je to priroda.. V mem okoli to takhle roste kazdemu, kdo ma velke kere, takze "no stress"😉.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Asi to také na příští rok udělám jinak. Tyto keříky mám tři roky, tak by to chtělo změnu. :-)
      Přeji hodně zásadních úspěchů v pěstování ... :-D
      Katka

      Vymazat