pondělí 15. srpna 2016

Olympijský park Rio - Lipno 2016


Na Lipnu jsem docela dlouho nebyla. A  Olympijský park Rio, který na Lipně vyrostl, byl dobrým důvodem, proč ho navštívit po delší době znovu.
Už z fotek, které kolovaly na instagramu, jsem se do parku těšila. Bylo mi jasné, že si kluci nebudou moct vyzkoušet všechny sporty, ale doufala jsem, že tam bude i dost herních koutků pro nejmenší.


"divoká" voda hned pod parkovištěm v Loučovicích a první sportovci
Na Lipno jsme jeli přes Kaplici. Dá se jet i přes Český Krumlov, ale tam bývají kolony a trvá to déle. Parkovali jsme na parkovišti P4 v Loučovicích. Tam nás nasměroval známý, který tam již byl a také toto parkoviště doporučuje i navigátor na webu Lipno OH parku. Cena parkovného je 150Kč/auto/den. Po zaplacení dostanete žluté pásky na ruku, které slouží zároveň jako vstupenky, takže u vstupu už nic neplatíte. Jen vám namátkově prohledají zavazadla, případně vás projedou detektorem kovu. Můžete jet klidně i na parkoviště blíž k parku, ale tam již zaplatíte 300Kč/auto/den. Od záchytného parkoviště pak jezdí každých 10min. (max. 15min.) autobus, který vás doveze přímo před vstupní bránu. Jsou to dvě zastávky - max. 10min. jízdy (ale snad ani to ne). 







Hned u vstupu je krásné "molo" osázené vlajkami všech států, které se olympiády účastní. Molo končí přímo u břehu jezera Lipno a je z něj nádherný výhled na celé jezero a okolí. Kolem něj je pak nesčetně, na mě však trochu chaoticky uspořádaných, sportovních stanovišť (o nich níže) a aktivity pro děti i dospělé. Hned u vstupu také celý den běží pohádky a různá představení pro děti, při nichž se můžete uvelebit do obrandovaných lehátek. 








17 dní, 47 sportů,8 lokalit,108 km cyklostezek
Olympijské a neolympijské sporty
Dětské olympijské tábory 

Ze sportovních stanovišť v Lipno OH parku můžete najít třeba tyto :

běžecké stezky
inline i cyklostezky
trať na divokou vodu i rychlostní kanoistiku
fotbalová hřiště
atletický ovál s doskočišti
sportovní střelnice
rafting, jachting
petanque, šachy
paddleboarding - mimochodem v Rio parku velmi populární
ping pong, tenis, badminton
volejbal, basketbal
beach volejbal
golf, lukostřelba
vodní pólo
box, judo
floorbal



Ale najdete tam i šplh po provaze na čas, skok z rampy apod. Zkrátka měly by tam být zastoupeny všechny olympijské sporty.
Na mapu, program a na přesné uspořádání sportovních stanovišť v Rio parku se můžete podívat ZDE.
Na sporty je však nutné se zarezervovat předem, a to tady.

Na marketingové akce moc nejsem, ale tyhle chodící postavičky neměly chybu....byla s nima hrozná sranda.
Tohle byl úlet. Nepřetržitě šlapající nohy, na hlavní stage u hlavní brány, které vypadají jak živé. Až mi
 z toho bylo divně na těle:)

Kromě sportovních stanovišť je v areálu i spoustu stanů s občerstvením nebo odpočívacích míst - třeba jako v odpočívací zóně Kašpárka v rohlíku. A samozřejmě mnoho herních koutků pro děti ! U vody je široká travnatá pláž, kde je ještě dost prostoru pro posezení, takže deky klidně s sebou. Nebo si můžete posedět na zmrzlině či kávě v přístavu a koukat na lodičky. Lipno je vůbec skvělý tip na výlet. Je tam krásně. 

Další info o Olympijském parku Rio - Lipno naleznete ZDE.

Akt.:  POZOR: v úterý 16.8. od 16:30 budou na Lipně přítomni naši olympijští vítězové, takže si je můžete prohlédnout a třeba jim i pogratulovat sami:)

A pokud bydlíte daleko, můžete navštivte některý z dalších OH parků třeba v Pardubicích, Plzni nebo Ostravě. Více info ZDE.

P.S. Ještě musím přidat "perličku" na závěr. Když jsem se v Infocentru sháněla po pohlednici s olympijským parkem nebo něco podobného, mají k dispozici pouze jednu, a to je bohužel jen počítačová simulace, která absolutně neodpovídá reálné podobě parku. Což, to bych snad ještě oželela - chápu, že se asi tiskly před začátkem, ale ta cena. Pohlednice, vč. speciální olympijské známky (ať nežeru) stojí 60Kč !!! ( i když při zakoupení Lipno cardd "jen" 40 Kč). Šla jsem do kolen:(

3 komentáře:

  1. Na Lipně bydlím a jsem hrozně šťastná, že nám tady něco takového vyrostlo! Neměnila bych :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, i když na Lipně je to krásné i bez parku:) Hlavně ale, že taky něco takového udělali jinde než v Praze. To je chválihodné.

      Vymazat