pondělí 5. září 2016

Herbář


V jednom z jarních příspěvků jste viděli náš krásný lis na rostlinky, které jsem vyhrála v jedné soutěži na blogu. Něco málo jsme vylisovali už na jaře a zbytek o prázdninách.
Část nám visí na zdi. To už jsem vám ukazovala tady, jako levný tip na dekoraci. Zbytek je přímo v herbáři, který jsem konečně dokončila. Než jsem se ovšem dostala k nalepení a popsání vylisovaných kytek, prázdniny jsou pryč. Ale dotáhla jsem to. 




Když jsem ovšem viděla, kolik stojí pěkný blok s tvrdou vazbou, který jsem na herbář chtěla použít, vyp*dla jsem se na jeho koupi a udělala si svůj. Koupila jsem obyčejný A4 sešit, odstranila mu desky, procvakla dírky a vsadila ho do tvrdých desek s kroužkovou vazbou, kterých doma mám několik ještě ze studií. Na ty jsem pak nalepila tvrdou čtvrtku s nakreslenou "titulkou" a kraje oblepila washi páskou.
U lisování mě vždy nejvíc baví to rozevírání lisu a moment překvapení, jak se daná rostlinka vylisovala. Vždy se rostlinky snažím do lisu srovnat tak, aby se hezky vylisovaly. No, u některých to nejde úplně snadno, tak jsem vždy zvědavá, jak se to povedlo. Myslím, že se vylisovaly celkem pěkně. Tohle jsou ty nejzdařilejší. 
Jsou to většinou ty úplně běžné plevele nebo bylinky, které rostou na cestách, polích a lukách. Mám tam i pár, u kterých nevím, co jsou zač, to budu muset k sousedce pro radu. Ta totiž zná snad všechny kytky...








Taky doma s dětmi, nebo i sami, děláte herbář? 

17 komentářů:

  1. urcite na to dojde ;). Pekne to mate. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) U nás je to spíš taková moje iniciativa. Strašně se mi líbil ten lis, tak jsem soutěžila a když jsem ho vyhrála, "muselo" se lisovat. Kluci jsou ještě malí, takže to zajímá zatím jen toho staršího.

      Vymazat
  2. Krásne, ja by som kyticky nelepila paskou, ale Herkulesom, ale aj tak to je krásne. A veľmi sa mi páči ten herbár ako si ho vyriešila a ta prva fotka, kvietocky, farby....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, Zitka. Květy mám herkulesem, ale chtěla jsem to kvůli dětem udělat trochu barevnější, aby je to víc chytlo, tak jsem použila i pásku...A díky:)

      Vymazat
    2. Mně se tam naopak ta páska líbí, posouvá to tu klasiku zase kousek jinam :-)

      Vymazat
  3. Petro, krásný herbář. Hezká práce. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásný herbář. Kytičky jsme letos nelepili, zkusíme napřesrok:-). Stříhali jsme vstupenky a prospekty a lepili taky do obyčejného sešitu, kterému jsem udělala obal. Bylo to barevné, tak to malého hodně bavilo :-)) Hezký den D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Danko. Vstupenky a prospekty také syslím a pak je lepím do fotoalb, které jsou zároveň takovým "deníčkem". Věřím, že to děti bavilo. Je hezké si u toho zavzpomínat...

      Vymazat
  5. Herbar nemam, naposledy jsem delala jako dite a myslim, ze se k tomu vratime zase casem s detmi:-). Hezke predelani desek;-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky naposledy dělala jako dítě, i když kytky miluju. A díky...

      Vymazat
  6. Herbár si pamätám ešte zo ZŠ vtedy bol povinný...dnes to už deti nemusia robiť čo je veľká škoda ....tvoj je krásny možno sa inšpirujem a pustím sa s deťmi tiež do lisovania :-) pekný deň Peťka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Danka. Zrovna mi někdo psal, že ho s dětmi do školy také dělal, takže možná tahle tradice na některých školách ještě zůstala. Já zatím nemám přehled jak to na školách je, tak nevím..

      Vymazat
    2. Kdo říká že to dělat nemusíme...Jsem v 6. třídě...a herbář máme povinný...celkem se na to těším, ale vadí mi že herbar asi budeme muset nechat ve škole :(

      Vymazat
  7. Nádhera, úplně jsem se vrátila do dětských let ♥

    OdpovědětVymazat