pondělí 7. září 2015

Knižní/ Jak to žije & spol.


Pomalu, ale jistě začínám shánět vánoční dárky. Já vím, je teprve září, ale jsem klidnější, když už právě v září pár dárků mám.
Už delší dobu se mi ve složce kupily tipy na dětské knížky/ leporela. A minulý týden jsem udělala velkou objednávku a tady je první nálož.
Překrásná leporela s ilustracemi Simony Dimitri (kromě Jak to žije na farmě, kterou ilustrovala Olga Demidova) a textem londýňanky Anny Milbourne.
Bobík má tenhle typ okénkových leporel moc rád. Vždy se strašně těší, co se skrývá v okénku, vehementně se sápe, aby ho otevřel, i když už to pak zná nazpaměť. Knížek typu "kdo bydlí na dvoře, v lese , zoo" sice pár doma máme, ale žádné s okénky, takže jsem jich nakoupila hned celou sadu. 
Než jsem knížky koupila, hledala jsem jejich recenze na několika knižních blozích. Na některé z nich jsem je našla, na jiné ne, ale náhledy obrázků nebo i videa najdete například na webu vydavatelství. A třeba se tahle recenze bude hodit maminkám, které mají knihkupectví daleko a nebo v něm tyto tituly nenašly (jako já), aby si ji osobně prohlédly.
Jak to žije na farmě

Ze všech knih je dle mého názoru nejpovedenější. A to nejen ilustrací, ale i obsahem. Knížka nabízí přehled těch nejzákladnějších domácích zvířat a jejich mláďátek, náhled plodin a to, jak vypadají nad zemí i pod ní, ale také základní práce na polích a ve stájích. Ukazuje, kde zvířátka bydlí a co jí. Kniha končí naprosto krásným znázorněním farmářského obchodu, který ke každé farmě patří.


Kdo se skrývá za ohradou a kdo pod máminými křídly?


Jak to žije na zahradě

V této knize najdeme základní zahradní zvířátka (žížaly, motýly, žáby, včelky apod.) a to, kde se na zahradě ukrývají a v čem jsou jí prospěšní. Děti však nahlédnou i na to, jak vypadá kompost, jaká je jeho funkce a také například na vybavení kůlny.    
Kdo se také ukrývá ve vodě, kam se ukryla žabka?

Co obsahuje kompost a co najdeme v kůlně?

Kde bydlí zvířátka

Tahle kniha dětem ukáže, kde bydlí divoká zvířata, jako například ptáci, divocí králíci, termiti, lední medvěd, bobr, plch a dozví se, jak se nazývají jejich obydlí. Nahlédnou ale i do mořského světa či džungle. Vše s krátkým popiskem, jak se zvířata chovají nebo jejich hlavní charakteristikou. Nejdřív mě moc nezaujala, ale na podruhé mi přišlo fajn, že děti poznají i jiná než notoricky známá domácí nebo lesní zvířata. A navíc jsem zase o něco chytřejší (domovu bobra se totiž říká hrad):)

Kdepak bydlí králíci a kdo se ukrývá v dutině stromů?

Kdo bydlí v ZOO
Děti pomocí knihy projdou ZOO a pod okénky najdou, jak bydlí cizokrajná zvířátka, co je na nich nejzajímavější a nebo co dělají nejraději. Uvidí např. koupání slona, kde gorila schovává mláďátka nebo čím si při houpání pomáhají opice aj. A které že zvíře v noci nespí a hledá kořist? 
Tuto knihu hodnotím jako nejslabší co se popisku či počtu vyobrazených zvířat týká. Čekala bych nějakou zajímavost o každém zvířeti, ale bohužel. Navíc je tam, podle mě trochu zbytečně, věnovaná celá dvoustrana vývoji motýla, kterého bych zařadila možná spíš "do zahrady" a přenechala tak místo zajímavějším zvířatům a nebo ho zkrátila na jednostranu . Stejně tak u tučňáků, kteří naprosto zbytečně zabírají dvě strany.

Kde se ukrývá gorilí mláďátko? 
Co se děje v noci

Která zvířátka žijí v noci a které lidské profese v noci pracují, to vše se děti dozví v této zajímavé publikaci. Poznají tak třeba pekárnu, nádraží, květinářství nebo kavárnu. A co se děje, když se začne rozednívat? 
Podle mě hrozně hezký nápad, protože tohle děti přes den jen tak neuvidí a já si hned také nevybavím všechna, v noci aktivní, zvířata. ( Později ještě představím jednu "noční knihu.)

Jak to vypadá uvnitř vlaku v noci? Co dělají cestující? A co se děje během noci na nádraží?


Všechny zmiňované knihy mají, pro mě, ideální rozměr 17 x 20 cm a 14 stran.       
I materiál, dostatečně pevný, matný křídový papír, je hrozně příjemný na omak.
Popisky knih nejsou rýmované, ale sdělují holé fakty (někdy zajímavé, někdy by tam vlastně ani nemusely být, protože nic zajímavého člověku neřeknou), takže rýmy v nich opravdu nehledejte.
Já při nákupu tak trochu riskovala, protože jsem je kupovala v e-shopu jen dle recenze a pár fotek vnitřku (ne u každé knihy bylo video s prolistováním knihy - což je mimochodem super služba e-shopů), a tak jsem ráda, že nezklamaly.

Ještě pár dětských knih mám v plánu představit, tak doufám, že třeba někoho kdo nemá možnost osobního nahlédnutí do knih, inspiruji k nákupu.

Znáte nebo vlastníte tyhle hezké knížky?

4 komentáře:

  1. Konkrétně z těchto žádnou nevlastníme, ale na Farmu jsem koukala nedávno v knihkupectví, kluci ji vehementně vyžadovali, ale už jsme měli slušnou kupičku jiných knížek, tak jsme ji tam nechali. Je opravdu krásná, zaujala na první pohled.
    Maličko mi na ní vadí ten anglický look (stodola např.), ale ten farmářský obchod je opravdu krásný.

    Jinak máme od Svojtky pár jiných okýnkových knížek a já jsem z nich taková rozpačitá. Přijde mi, že nejdřív udělají okýnka a pak do nich teprve cpou nějaký text a obsah. A dost často je to prostě vata. Každopádně děti okýnka moc baví, tak občas nějakou koupím.

    Momentálně mám zálusk na Co se děje s odpadem.

    A od Svojtky u nás vedou dvě neokýnkové - Gruffalo a Hádej, jak moc tě mám rád.

    OdpovědětVymazat
  2. No, jak jsem psala, text je o nicem. Nam (2roky) to zatim staci, protoze o tom spis povidame a ucime se mluvit. Na odpad a jim podobna mam take zalusk, ale to je pro starsi, takze to mam peclive ulozene na mem kniznim seznamu. "Hadej, jak moc te mam rad", na tu jsem taky koukala. Tak si ji taky pripisu:) DIky za tip. Jinak ja si nejvice musela zvykat na "naivni ilustraci" tohoto typu (hranata tela zvirat, trojuhelnnikove hlavy apod.), kterou jsem nikdy nic nemusela. Ale ted mi pripada, ze je to velky trend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hranatá zvířátka mi až tak nevadí, hlavně když jinak vypadají realisticky - barva, čumák apod.
      Tak pro 2leťáka mám bezva tip, knížky Hervé Tulleta, pokud ještě neznáte. Minulý týden jsem je fotila, jen si najít čas dát to na blog.

      Vymazat
    2. Jojo, znam::) Mame tri, ale zatim se poradne chytla jen jedna. Mozna dam jeste nejakym sanci. Ne vsechny se mi ale libi.

      Vymazat